PREDOLGO

Sankcije za tiste, ki se niso držali rokov

Objavljeno 27. junij 2012 18.41 | Posodobljeno 27. junij 2012 18.41 | Piše: T. L., STA

Žerjav kritičen do dela urada za varstvo konkurence.

Radovan Žerjav

LJUBLJANA – »Delo urada za varstvo konkurence – njihovo delo ni bilo dobro. Sankcije bodo za tiste, ki se niso držali rokov in so zato postopki potekali predolgo. Zdaj smo dobili seznam, ki bo pokazal, kako velik problem sploh je. To bo treba zdaj sistemsko reševati,« je minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav okrcal delo Urada RS za varstvo konkurence (UVK). Pri tem je navedel tristranski seznam upravnih postopkov, pri katerih je zakonski rok za končanje že potekel. Napovedal je tudi objavo internega razpisa za kadrovsko okrepitev agencije. Ker zaradi varčevanja ne želijo zaposlovati od zunaj, se bo razpis nanašal na zaposlene v javni upravi.

Ukinjena komisija za varstvo konkurence

Vlada je danes sprejela predlog novele zakona o preprečevanju omejevanja konkurence, ki predvideva, da bo imela agencija za varstvo konkurence direktorja in petčlanski svet agencije, ki ju bo na predlog vlade imenoval državni zbor. Predlog ukinja zdaj predvideno komisijo za varstvo konkurence. Po noveli bo tudi direktorja imenoval državni zbor na predlog vlade, ne več neposredno vlada. Direktor bo po funkciji tudi predsednik sveta.

Vlada novelo predlaga, ker je ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo pri imenovanju organov agencije ugotovilo, da način in postopki, ki jih določa veljavni zakon, ne omogočajo zanesljivega prehoda iz Urada RS za varstvo konkurence (UVK) v agencijo. »Postopek imenovanja v državnem zboru je žal padel in bili smo blokirani, ker nismo mogli realizirati projekta prehoda iz urada v agencijo,« je dejal Žerjav. Državni zbor marca letos ni potrdil kandidatov, ki jih je za člane komisije za varstvo konkurence predlagala vlada Boruta Pahorja.

Predvidena je ukinitev komisije za varstvo konkurence. Njene naloge odločanja v upravnem postopku bodo prenesli na senat, ki ga bodo sestavljali vsi člani sveta, tudi direktor agencije.

»Resno smo se lotili združevanja«

Vlada je danes sprejela tudi predloge treh novel, s katerimi bo omogočila preoblikovanje institucij za spodbujanje konkurenčnosti in razvoja, podjetništva, turizma in internacionalizacije. Japti, STO in TIA bodo združili v novo agencijo, sklada za podjetništvo in za regionalni razvoj pa v nov sklad. »S tem smo nastavili možnost, da do teh združitev pride. V luči varčevanja smo predvideli združevanje ne samo teh agencij, ampak mnogih drugih. In to počnemo zelo resno,« je povedal minister Žerjav.

Cilj združevanja je odpraviti podvajanje pri delu teh institucij in optimiziranju njihovega dela, združiti izvajanje sorodnih dejavnosti, zagotoviti večjo preglednost delovanja ter omogočiti tesnejše vsebinsko povezovanje, kar naj bi prineslo tudi znižanje stroškov delovanja.

Deli s prijatelji