POROČANJE ZAVEZANCEV

Sankcije za dva poslanca zaradi neporočanja o lobiranju

Objavljeno 06. april 2012 18.10 | Posodobljeno 06. april 2012 18.10 | Piše: Ma. F.

Komisija za preprečevanje korupcije je predstavila nekatere ugotovitve s področja poročanja zavezancev o lobiranju v letu 2011.

Projekt izgradnje Teš 6 je ocenjen na 1,3 milijarde evrov

LJUBLJANA – Komisija za preprečevanje korupcije je po današnji novinarski konferenci predstavila nekatere ugotovitve s področja poročanja zavezancev o lobiranju v letu 2011. Konec januarja se je namreč iztekel rok za poročanje o lobiranju, ki registrirane lobiste zavezuje k oddaji poročil o svojem delu za preteklo leto. To obveznost je izpolnilo vseh 59 takrat registriranih lobistov, od teh pa jih je o lobiranju v lanskem letu poročalo 19.

Razhajanja v 16 primerih

V letu 2011 so lobisti največ lobirali v poslanski skupini SD, sledi pa ji poslanska skupina LDS. Na področju izvršilne oblasti je bilo največ lobiranja na ministrstvu za gospodarstvo in na ministrstvu za finance. Pri tem so največkrat lobirali funkcionarje, to so ministri in državni sekretarji, pol manj javne uslužbence, kot so na primer direktorji direktoratov, generalni sekretarji ministrstev.

Komisija je prejela 129 poročil lobirancev o lobističnih stikih. Ob primerjavi podatkov o lobističnih stikih, ki jih je prejela od lobirancev in lobistov, je komisija v 16 primerih ugotovila razhajanja, ki jih preverja v okviru svojih zakonskih pristojnosti. Ob izpolnjenih pogojih bo uvedla prekrškovne postopke. V dosedanjih nadzornih postopkih je izrekla prekrškovne sankcije proti dvema poslancema v zadevi TEŠ 6, ki nista spoštovala obveznosti poročanja, ter 12 opominov občinskim svetnikom.

Komisija je v letu 2011 uvedla tudi dva nadzorna postopka. Prvi se nanaša na zakon o poroštvu za izgradnjo šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj. Drugi nadzorni postopek je stekel v primeru podeljevanja igralniške koncesije za igralnico, ki naj bi stala v občini Šempeter–Vrtojba.

Deli s prijatelji