NA KOŽO

Sanjarjenje z odprtimi očmi

Objavljeno 12. februar 2017 23.35 | Posodobljeno 12. februar 2017 23.36 | Piše: Matej Lahovnik
Ključne besede: komentar

Vladnim strategom ni jasno niti to, kar je bilo kristalno jasno celo Kardelju.

Matej Lahovnik.

Vlada je na 88 straneh predstavila, kakšna bo Slovenije leta 2050, in za ta dokument plačala skoraj pol milijona evrov. Branje tega dokumenta vas bo nasmejalo ali razjezilo, odvisno od tega, kako resno ga boste vzeli.

Najprej se postavlja vprašanje, kakšen je sploh smisel pisati vizijo Slovenije za 33 let naprej, namesto da bi se posvetili reševanju vsakodnevnih problemov, ki najedajo živce in zdravje ljudi. Drnovšek je nekoč, ko so mu razni svetovalci solili pamet z vizijami, dejal, da so pokopališča polna mrtvih vizionarjev. Vsak lahko sanja o tem, kakšna bo Slovenija čez 33 let, ampak da vlada celo plača za to sanjarjenje, je pa tragikomično.

Pred 33 leti, v času olimpijskih iger v Sarajevu, nihče ne bi niti približno točno napovedal, kakšna bo Slovenija danes. Kdo bi takrat predvidel krvavi razpad Jugoslavije, vzpostavitev demokratičnega sistema in Slovenijo kot članico EU in Nata? Kakšen smisel potem slovenska vlada vidi v napovedovanju prihodnosti za 33 let naprej, ko pa je ta zelo negotova in se svet sprašuje celo o tem, ali bo EU sploh preživela? Ceneje bi bilo, če bi Cerarjeva ministrica za razvoj, namesto da je plačala skoraj pol milijona za to vizijo leta 2050, za par »jurjev« najela ljubiteljskega vedeževalca, ki bi naredil podobno relevantno oceno. Napovedovanje tako oddaljene prihodnosti je namenjeno bolj preusmerjanju pozornosti kot pa čemu drugemu.

Največjo korist od omenjene vizije imajo tisti, ki so vladi izstavili račun za 453.000 evrov. V vladnem dokumentu Vizija 2050 piše, da bomo Slovenci takrat srečni ljudje in da bomo živeli kakovostno. Vladnim strategom torej ni jasno niti to, kar je bilo kristalno jasno celo Edvardu Kardelju. Ta je, ko je opisoval politični sistem samoupravljanja, zapisal: »Sreče človeku ne more dati niti država, niti sistem, niti politična stranka. Srečo si lahko človek ustvari samo sam.« Celo v času političnega samoupravljanja si torej komunistični ideologi niso privoščili streljanja takšnih floskul, kot jih lahko najdemo v vladnih dokumentih leta 2017. 

Deli s prijatelji