POTRJENO

Samuel Žbogar naredil velik vtis na Ashtonovo

Objavljeno 21. december 2011 13.34 | Posodobljeno 21. december 2011 13.34 | Piše: Mo. S./STA

Slovenski zunanji minister bo postal vodja urada EU na Kosovu.

Samuel Žbogar.

LJUBLJANA, BRUSELJ – Slovenski zunanji minister Samuel Žbogar bo postal vodja urada Evropske unije (EU) na Kosovu, je danes sporočila visoka zunanjepolitična predstavnica unije Catherine Ashton. Imenovanje bo potrjeno, ko bodo končane vse administrativne formalnosti.

»Zelo sem zadovoljna z imenovanji tako močnih kandidatov na tri ključna mesta v evropski zunanji službi. Vsi prinašajo edinstvene izkušnje in te bodo ključne pri nadaljnji gradnji službe. Visok profil kandidatov je name napravil velik vtis,« je ob tem poudarila Ashtonova.

Žbogar v družbi še dveh

Visoka zunanjepolitična predstavnica je sicer danes napovedala zapolnitev treh položajev v evropski diplomatski službi. Estonec Aivo Orav bo postal vodja delegacije EU v Makedoniji, John Gatt-Rutter pa predstavnik EU na Zahodnem bregu, v Gazi in agenciji ZN Unrwa.

Položaj, ki ga bo Žbogar opravljal na Kosovu, bo sicer dvoklobučniški, saj bo vodja urada EU in posebni predstavnik EU. Medtem ko ga za vodjo urada imenuje Ashtonova, pa ga mora kot posebnega predstavnika EU potrditi tudi Svet EU. To je za Slovenijo prvi visoki položaj v evropski diplomatski službi.
 

Deli s prijatelji