AHA MURA

Samski osebi 256 evrov, štiričlanski družini 800

Objavljeno 16. junij 2014 17.58 | Posodobljeno 16. junij 2014 17.58 | Piše: STA, T. L.

Odpuščeni delavci Aha Mure se prijavljajo na zavod za zaposlovanje.

Bodo delavci kmalu dočakali marčne plače?

MURSKA SOBOTA – Vpis odpuščenih delavcev Aha Mure v evidence brezposelnosti na zavodu za zaposlovanje poteka po načrtih, vseh 800 pa bodo vpisali do 24. junija. Medtem je na centrih za socialno delo v Pomurju za izredno socialno denarno pomoč zaprosilo čez 400 nekdanjih delavcev Aha Mure.

Po besedah Cvetke Sreš, direktorice območne službe zavoda za zaposlovanje v Murski Soboti, vse aktivnosti potekajo v skladu z dogovori, saj so njihovi predstavniki delavcem svetovali in jih razporedili že med sprejemanjem odpovedi o delovnem razmerju, večino pa najbolj zanima denarno nadomestilo.

Delavci, ki imajo preostanek denarnega nadomestila še od prejšnjega stečaja, se namreč lahko odločijo, da vzamejo tisto nadomestilo, če je daljše. Če pa so ga izkoristili, se jim po spremenjeni zakonodaji nadomestilo odmeri le od zadnje delovne dobe, večina pa bo v tem primeru dobivala nadomestilo le tri mesece.

V Pomurju okoli 21-odstotna brezposelnost 

Izračunov, kakšna bo stopnja brezposelnosti v Pomurju, še ni, po ocenah pa se bo gibala med 20 in 21 odstotki.

Na centrih za socialno delo vloge za izredno denarno socialno pomoč rešujejo prednostno in jih rešijo v enem tednu, tako da so denar nekateri že dobili. Kot pravi direktorica centra v Murski Soboti Nataša Meolic, samski osebi pripada 256 evrov, štiričlanski družini pa okoli 800 evrov. Poleg tega jim center ureja tudi brezplačno letovanje, šolske potrebščine in občinske denarne socialne pomoči.

Kaj bo z Aha Secaplast in 140 delavci tam?

Kot piše današnji Večer, naj bi bilo danes jasno, kaj bo s podjetjem Aha Secaplast v Laškem, kjer je zaposlenih 140 delavcev, izdelujejo pa izdelke iz plastičnih mas. Že dve leti poslujejo z blokiranimi računi, pozimi so imeli težave pri izplačilu plač in so delavci zagrozili s stavko.

Na zboru delavcev, ki ga je na pobudo sindikata sklical direktor Janez Stupan, naj bi zaposleni izvedeli, kako naprej. Kot je znano, sta lastnika Aha Mure Mojca Lukančič in Nigel Peter Buxton za posojila, ki sta jih najela za soboško podjetje, jamčila z vsem svojim premoženjem in tudi s hčerinskimi družbami Skupine Aha. Aha Secaplast naj bi po pisanju Večera za Aha Muro jamčil v višini 1,2 milijona evrov.

Težave tudi v Srbiji

Prav tako še ni jasno, kaj bo s hčerinsko družbo Aha Mure Prvi maj v Pirotu. Največji partner Aha Mure zahteva, da morajo tovarno posodobiti in da mora delati naprej, šele potem je pripravljen naročiti delo tudi v Murski Soboti.

Kot je v nedeljo poročal Tanjug, se je srbski minister za gospodarstvo Dušan Vujović pogovarjal s predstavniki in upravo tovarne Prvi maj ter predstavniki občine Pirot o težavah in njihovem reševanju.

Vujović je ob tem povedal, da je v Pirotu pomembno ohraniti 1300 delovnih mest, zato je pozval vodstvo podjetja, naj vloži vse napore za rešitev, delavce pa, da nadaljujejo delo, da se proizvodnja ne bi zaustavila.

Okoli 700 delavcev prve izmene v pirotski tovarni je 12. junija zapustilo proizvodnjo in protestno odšlo do občinske zgradbe, ker niso dobili dveh tretjin aprilske in majske plače in ker ne vedo, kakšna bo usoda tovarne.

»Ustavitev proizvodnje in zastoji bi prinesli še hujše posledice, ki bi vplivale na iskanje rešitev,« je povedal Vujović, Tanjug pa dodaja, da se je tovarna znašla v težavah po uvedbi stečaja Aha Mure, ki je leta 2012 kupila Prvi maj z obvezo, da vloži 11 milijonov evrov, naložba pa je prinesla 1328 novih delovnih mest.

Z Vujovićem se je po pisanju agencije Beta sestal tudi predsednik občine Pirot Vladan Vasić, pogovor naj bi bil konstruktiven, saj je država Srbija zaskrbljena nad usodo tovarne in bo storila vse, da ohranijo 1300 delovnih mest.

Deli s prijatelji