NOVI PODATKI O OKUŽENIH

Kacin o koncu omejitve gibanja na občine: Ne pričakujte tega med prazniki (VIDEO)

V Sloveniji okužba potrjena pri skupaj 1.373 osebah. Minister razkril, kdaj bi Slovenija lahko odprla meje. Zaposlene v domovih za ostarele pozvali k protestu.
Fotografija: Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. FOTO: Blazž Samec
Odpri galerijo
Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. FOTO: Blazž Samec

V četrtek je bilo ob 1315 testiranjih potrjenih sedem okužb z novim koronavirusom, zabeležili pa so tudi eno novo smrtno žrtev, kažejo vladni podatki. Hospitaliziranih je bilo 78 oseb, od teh jih je 24 potrebovalo zdravljenje na intenzivni negi. Skupno so v Sloveniji do zdaj našteli 1373 potrjenih okužb, umrlo pa je 80 bolnikov s covidom-19.

Na novinarski konferenci vlade so sodelovali gospodarski minister Zdravko Počivalšek, tarča številnih obtožb na račun nepravilnosti pri dobavi zaščitne opreme, kmetijska ministrica Aleksandra Pivec, minister za javno upravo Boštjan Koritnik, član svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Miroslav Petrovec in vladni govorec Jelko Kacin.



13.30 Zaposleni v več kot 70 domovih za starejše in zavodih za odrasle s posebnimi potrebami so se zbrali pred domovi in z mirnim protestom opozorili, da jih pristojni v času spopadanja z epidemijo novega koronavirusa ne slišijo in da razmere niso urejene. Poudarili so, da domovi niso bolnišnice in da so njihovi stanovalci diskriminirani. Več o protestih preberite tukaj.

12.50 Bodoči očetje bodo pri porodu lahko prisotni predvidoma v prihodnjem tednu, vsekakor pa pred prvomajskimi prazniki, ob tem da bodo morale porodnišnice zagotoviti dodatne ukrepe za preprečitev širjenja virusa.

12.49 Ustavno sodišče je vladi pred sedmimi dnevi naložilo, da mora vsakih sedem dni preverjati, ali še obstajajo upravičeni razlogi za omejevanje gibanja med občinami. ​»Vlada bo danes preverila te razloge. Lahko pričakujete podaljšanje tega režima čez praznike,«​ je bil nedvoumen Kacin in dodal, da uspeh ob omejevanju širjenja virusa ni samoumeven.

12.43 »Mislim, da ni daleč do trenutka, ko bo svetovalna skupina dovolila, da odpremo lokale, ki strežejo na terasah, kjer je prostora več in nevarnost za okužbo manjša,« je dejal Kacin. Ukrepi na področju hotelirstva in turizma so v pripravi. »Po prvomajskih praznikih bi imeli pravico sanjati kaj bolj konkretnega,«​ je odgovoril na vprašanje, kdaj bi lahko odprli nekatere gostinske lokale.

13.39 Imamo trend upada pozitivnih, zmanjšuje se število bolnikov v bolnišnicah in na intenzivni negi. Vzorec, ki bo pokazal, koliko smo, če smo, prekuženi, bo pokazal, kako daleč smo. Ne bo pa odločilen za odločitev, kam bomo lahko šli na počitnice. To bo odvisno od držav, kamor bi šli na dopust, saj mora biti tam situacija varna. Lahko smo optimisti. Imamo veliko ljudi, ki hodijo na delo v Italijo, Avstrijo, pa je tam, od koder so, okuženost najmanjša. Tudi to dokazuje, da je mogoče varno prehajanje meje. Na podlagi vsega tega bo vlada morala odločiti, kdaj bo dovoljeno gibanje zunaj občin.

12.38 Petrovec je ponovno zanikal, da bi bil postopek jemanja brisa boleč. Kacin je potrdil, da poseg ni boleč, saj so njemu vzeli vzorec, in to ne enkrat.

12.33 Petrovec: v štirih dneh raziskave o prisotnosti covida-19 v Sloveniji so opravili 694 testov od 1.260 tistih, ki so pristali na bris. Na 622 obdelanih vzorcih so ugotovili eno okuženo osebo, ki je bila predhodno diagnosticirana pred več kot mesecem dni. Ne gre za novo okuženo osebo.
Drugi del raziskave, ki bo potekal na jemanju krvi, je v pripravi. Te teste bi lahko opravili do konca naslednjega tedna. Med obiskom na terenu v Beli krajini je bil pozitivno presenečen nad intuziazmom ljudi, ki delajo in ki so pristali na preiskavo.

12.20 Določeni so obseg sredstev za dodatek za nevarnost in posebne obremenitve v času epidemije, razdelitev sredstev na neposredne proračunske uporabnike ter kriteriji za razdelitev sredstev posrednim proračunskim uporabnikom. O dejanski višini posameznega dodatka za katerega koli zaposlenega bo odločil predstojnik, ki bo moral upoštevati nevarnost oziroma prekomerno obremenitev. Za dodatke po interventnem zakonu se po začasnih izračunih predvideva 39,2 milijona evrov mesečno.

12.18 Javni uslužbenci, ki jim je bila zaradi epidemije onemogočena izraba lanskega letnega dopusta (ki jim je to delodajalec pisno prepovedal) do 30. junija letos, bodo lahko lanski dopust izrabili do konca leta 2020. Status nevladnikov bo izenačen s tistimi, ki so zaposleni v gospodarstvu, in so zdaj tudi oni upravičeni do izredne pomoči v obliki mesečnega temeljnega dohodka, je povedal minister za javno upravo.

Minister Boštjan Koritnik. FOTO: Roman Šipić, Delo
Minister Boštjan Koritnik. FOTO: Roman Šipić, Delo
12.16
Protikorona zakon dva omogoča delno ali v celoti oprostitev plačila najemnine za poslovne prostore, ki so v lasti Slovenije ali občin. Povprečnine občinam se z dosedanjih 589,11 evra dvignejo na 623,96 evra. Znesek velja tudi za nazaj, torej od 1. januarja 2020.

Omogočeno bo vročanje odločb, sklepov in drugih dokumentov tudi v nenujnih zadevah. Ker roki v času začasnih ukrepov ne tečejo, naslovnik ne bo dolžan ničesar storiti, lahko pa bo to storil in s tem omogočil nadaljevanje postopka.

12.12 Koritnik je napovedal, da bo sklepanje zakonskih zvez omogočeno od torka 28. aprila v uradnih prostorih in na prostem. Poleg mladoporočencev bo lahko prisoten matičar in/ali načelnik upravne enote. Če bo poroka na prostem, bosta lahko prisotni tudi priči. Če bo v zaprtem prostoru, bodo o tem odločali posebej. Prostor mora biti primeren za veliko razdaljo med vsemi udeleženci. Prav tako jima bo omogočena menjava dokumentov, ki bo za upravno enoto obvezna. Če bosta morala zaradi poroke mladoporočenca ali priči prečkati mejo občine, jima bo upravna enota izdala dovoljenje.

12.11 Pivčeva pričakuje preiskave pristojnih organov glede domnevnih nepravilnosti pri nabavi zaščitne opreme, da se ugotovi odgovorne osebe in se prevzame odgovornost.

12.09 O morebitnem nezadovoljstvu zaradi delovanje vlade: »Takšnega zadovoljstva ni. So neke želje, da se ojača komunikacija, da tudi člani lahko spremljajo dogajanje znotraj vlade, ne gre pa pretiravati, da to povzroča kakšne velike pretrese znotraj stranke Desus.«

12.07 O morebitnih tujih sezonskih delavcih: pravila, po katerih lahko tujci prihajajo v Slovenijo, so popolnoma jasna in se jih je treba striktno držati, vse ostalo je prepuščeno izvajalcem del in tistim, ki so jih povabili.

11.58 Zaradi potreb po sezonski delovni sili na ministrstvu pripravljajo portal za sezonske iskalce dela. Kmetje bodo lahko potrebo po sezonskem delu napovedali vnaprej, iskalci dela pa bodo z njimi vzpostavili stik, je napovedala Pivčeva. Zahvalila se je za pomoč vsem, ki so izrazili pripravljenost, da priskočijo na pomoč kmetom.

Dodatek za upokojence naslednji teden

V četrtek je bilo opravljenih 1.315 testov na sars-cov-2. FOTO: Dejan Javornik
V četrtek je bilo opravljenih 1.315 testov na sars-cov-2. FOTO: Dejan Javornik
11.55 
Prihodnji teden bodo vsi upokojenci s pokojnino do 700 evrov dobili izplačilo enkratnega solidarnostnega dodatka.

11.53 Pivčeva je povedala, da kmetijsko ministrstvo pripravlja izvedbene akte, na podlagi katerih bodo lahko upravičenci koristili ukrepe iz protikorona zakona 1 za dva sektorja: upravičenci za izpad dohodka v prireji govejega mesa in v proizvodnji vina in upravičenci za izpad dohodka v dopolnilni dejavnosti na kmetiji in v gozdarstvu.

Kot eno ključnih sprememb prvega protikorona zakona je izpostavila solidarnostni dodatek za kmetice in kmete starejše od 65 let v višini 150 evrov in dvig zneska za opravljanje sezonskega dela v kmetijstvu z 200 evrov na 400.

11.42 Počivalšek o tem, kdaj bi Slovenija lahko odprla meje: računa, da bomo v maju prišli do prvih korakov na tem področju.

Koronastandard v turizmu

11.38 Počivalšek o zagonu turizma: turizem bo potekal drugače, kot smo ga bili vajeni doslej. »Na našem ministrstvu skupaj z Nijz delamo na protokolih za posamezne vrste turizma, razdelali bomo sistem delovanja. Imeti bomo morali neki korona standard, da se bodo gostje in delavci počutili varno. Na tujih gostih temelji 72 odstotkov slovenskega turizma. Od tega, kako bomo tujce prepričali, da smo varni, bo odvisno, ali bodo prišli k nam. V ponedeljek bo video konferenca evropskih ministrov, da ugotovimo, kako naprej. S hrvaškim ministrom se bova poskušala dogovoriti o režimu prehajanja meje za naše lastnike nepremičnin na Hrvaškem. Predvidevam, da bom vzpostavil stik tudi s severno ministrico. ​Vse bo odvisno od tega, kako bomo obvladovali širjenje virusa. Ponosni smo na to, da imamo rezultate, ki jih moramo čuvati.«

11.32 Počivalšek o odpuščanjih v nekaterih podjetjih: »Podjetjem omogočamo, četudi nimajo dela, da ob pomoči države ohranijo delavna mesta. Z zagotavljanem likvidnosti jim omogočamo ponovni zagon proizvodnje.«

11.30 V četrtek je v Sloveniji zaradi covida-19 umrla ena oseba, skupaj že 80. Opravljenih je bilo 1.315 testov, pozitivni so bili pri sedmih osebah (skupaj 1.373). V bolnišnicah je zaradi okužbe z novim koronavirusom 78 oseb, od tega 24 na intenzivni negi. Iz bolnišnic so bile odpuščene štiri osebe (skupaj 215).



11.09 Počivalšek je najprej naslovil aktualne teme o domnevnih nepravilnostih pri nabavi zaščitne opreme. Dogajanje je označil za politični lov na njegovo glavo in politično predstavo. Zatrdil je, da ob nastopu nove vlade skoraj ni bilo zaščitne opreme, ki jo je zdravstveno osebje nujno potrebovalo.

11.05 Premier Janez Janša je včeraj sodeloval na video konferenci Evropskega sveta in izpostavil težek položaj turističnega sektorja. Evropska komisija naj bi do 6. maja predložila predlog sklada za okrevanje in večletnega finančnega okvira za obdobje 2021–2027. Jasno je, da bo obseg sredstev rekorden, dilema, ali kot osrednji finančni instrument uporabiti posojila ali nepovratna sredstva, pa ostaja, je povedal Kacin.

11.04 Turistični nastanitveni obrati so v tretjem letošnjem mesecu zabeležili za 75 odstotkov manj prihodov turistov in 67 odstotkov manj njihovih prenočitev kot v marcu lani, je sporočil državni statistični urad.

32 tisoč Slovencev prejelo po 350 evrov

10.56 V skladu s 35. členom ZIUZEOP upravičencem za izplačilo mesečnega temeljnega dohodka, ki so do 18. aprila vložili izjavo, da zaradi epidemije ne morejo opravljati dejavnosti ali jo opravlja v bistveno zmanjšanem obsegu, nakaže Finančna uprava (Furs) mesečni temeljni dohodek za marec do 25. aprila. Na tej podlagi je Furs danes izvedel nakazilo 32.015 upravičencem, v skupnem znesku 11.205.250 evrov. Seznam prejemnikov mesečnega temeljnega dohodka je objavljen na spletni strani. Za mesec marec lahko na svojih bančnih računih pričakujejo nakazilo v višini 350 evrov, za meseca april in maj pa po 700 evrov.

10.52 Vrednost kazalnika gospodarske klime je bila aprila za 35,8 odstotne točke nižja kot marca in se ustavila pri -39,5 odstotne točke. »To je z naskokom največji mesečni padec vrednosti in hkrati najnižja vrednost, odkar izvajamo to raziskovanje,« so zapisali v statističnem uradu.

9.40 ​V UKCL je hospitaliziranih 30 bolnikov s covidom-19, od tega jih je devet v enoti intenzivne terapije (devet je intubiranih in mehansko ventiliranih, dva sta bila ekstubirana). Na oddelkih je 21 bolnikov.

Domovi starejših občanov so žarišče epidemije pri nas. FOTO: Jure Eržen, Delo
Domovi starejših občanov so žarišče epidemije pri nas. FOTO: Jure Eržen, Delo
9.17
Skupnost socialnih zavodov Slovenije je pozvala zaposlene v domovih za starejše in zavodih za odrasle s posebnimi potrebami, da danes ob 13.30 za 15 minut zapustijo prostore domov oziroma zavodov in s tem izrazijo nestrinjanje s stanjem skrbi za starejše. V skupnosti opozarjajo na kadrovsko podhranjenost domov in neustreznost navodil ob epidemiji.

8.34 Univerzitetni klinični center Ljubljana bo danes izplačal dodatek za delo v rizičnih razmerah za delo v marcu. Dodatek, ki ga predvideva kolektivna pogodba za javni sektor, bo za vsaj del ur dobilo skupaj 7.207 zaposlenih, kar bo naneslo 4,3 milijona evrov, so za STA pojasnili v UKC. Dodatek znaša 65 odstotkov urne postavke osnovne plače. Zaposleni, ki so do njega upravičeni, pa ga bodo dobili za tiste ure, ki so jih opravili v bolnišnici od 13. marca, torej po dnevu, ko je bila razglašena epidemija novega covida-19. Za delo od doma dodatkov namreč ne bo, tako da bodo nekateri od teh več kot 7.000 zaposlenih lahko dobili dodatek zgolj za nekaj ur oziroma dni.

7.53 Odbor državnega zbora za finance bo danes za potrditev na plenarni seji pripravil drugi paket ukrepov za blažitev posledic epidemije novega koronavirusa. Na dnevnem redu seje pa je tudi predlog popravkov prvega paketa ukrepov, ki že velja. Državni zbor bo oba zakona potrjeval v torek in sredo prihodnji teden.

7.28 Minister za notranje zadeve Aleš Hojs se bo v Rogatcu srečal s tamkajšnjim županom in z župani še petih jugovzhodnih občin, ki ga bodo seznanili z obmejno in s prometno problematiko, med drugim je pričakovati tudi pogovor o migracijah. Nato bo obiskal še mejni prehod Dobovec in se tam srečal s policisti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije