BANKA SID

Samostojni podjetniki ujeli ministra na laži

Objavljeno 01. oktober 2013 15.20 | Posodobljeno 01. oktober 2013 15.20 | Piše: T. L.

Minister Stepišnik preko banke SID napovedal posojilno pomoč malim in srednjim podjetjem, ki bi ohranila delovna mesta, medtem ko razpisni pogoji samostojnim podjetnikom onemogočajo prijavo.

Plače so bile septembra nižje kot avgusta

LJUBLJANA – Novica, da je minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanko Stepišnik 10. septembra podpisal pogodbo z banko SID o zagotovitvi sredstev za izvajanje ukrepa finančnega inženiringa in slovenskemu gospodarstvu zagotovil 500 milijonov evrov v obliki posojilnega sklada, je razveselila marsikaterega podjetnika. No, ne za dolgo, vsaj če ste samostojni podjetnik. Ministrova napoved, da bo ukrep pomagal številnim malim in srednjim podjetjem ter ohranil delovna mesta, se je izkazala za jalovo: na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije so namreč ugotovili, da samostojni podjetniki sploh ne morejo kandidirati za pridobitev teh sredstev. Ministru so zato že poslali protestno pismo, v katerem zahtevajo nove razpisne pogoje.

Kreditov za samostojne podjetnike ni

Mikro, mala in srednje velika podjetja lahko kredite iz posojilnega sklada banke SID pridobijo za financiranje obratnega kapitala in novih naložb ter z njimi povezanega zaposlovanja. Prednost kreditov iz posojilnega sklada je ročnost in dostopnost obrestne mere, ki so nižje od tržnih, zato imajo ti krediti status državne pomoči.

Pri pregledu razpisne dokumentacije za pridobitev kreditov iz posojilnega sklada za MSP prek banke SID, so v zbornici z začudenjem ugotovili, da samostojni podjetniki ne sodijo med primerne upravičence na podlagi posebnih pogojev financiranja poslovanja malih in srednje velikih podjetij. 

»Tudi samostojni podjetniki zaposlujejo, inovirajo in se razvijajo«

Glede na obljube in zagotovila, ki jih je minister Stepišnik ob podpisu pogodbe v javnosti še posebej izpostavljal, torej da gre za konkretno pomoč številnim malim in srednjim podjetjem pa tudi za ohranitev delovnih mest, so v OZS izjemno razočarani nad dejstvom, da so samostojni podjetniki izvzeti. »Združujemo več kot 51.000 obrtnikov in malih podjetnikov, od tega je 77,6 odstotkov samostojnih podjetnikov in le 22,4 odstotkov gospodarskih družb. Tudi samostojni podjetniki zaposlujejo, inovirajo in se razvijajo ter tako predstavljajo velik razvojni potencial naše države,« je v protestnem pismu med drugim zapisal predsednik UO OZS Branko Meh

OZS Stepišnika zato poziva, naj spremenijo razpisne pogoje in omogočijo tudi samostojnim podjetnikom, da lahko pristopijo h kandidaturi za sredstva prek razvojno-spodbujevalnega programa banke SID za mikrofinanciranje poslovanja MSP 2013–2014.

Deli s prijatelji