PLAZ

Samo zaškripalo je in gora blata je bila v sobi

Objavljeno 12. september 2014 17.45 | Posodobljeno 11. september 2014 22.24 | Piše: Aleksander Brudar

Plaz, ki se je v sredo utrgal nad hišo na Štravberku, je Gričarjevim vzel topel dom.

Ivan Gričar nemočno stoji pred svojo hišo in kaže na gmoto zemlje, ki je uničila del njegovega doma. Foto: Dejan Javornik

OTOČEC – »Tukaj, na cesti ob hiši, je stala žena in samo prišumelo je. Slišalo se je tako, kot da bi prišel vihar. Vse je bilo hitro, kot padec snega s strehe. Zgodilo se je le v nekaj sekundah,« o prvih trenutkih, ko se je odtrgal ogromen zemeljski plaz za stanovanjsko hišo njegovega sina Ivana Gričarja v vasi Štravberk pri Otočcu na Dolenjskem, pravi Ivan Gričar. Deževje in posledično razmočena zemlja sta v zadnjih dneh po državi sprožila že kar nekaj plazov – samo spomnimo na naše včerajšnje poročanje iz Skornega pri Šoštanju, kjer je ogroženih 12 ljudi, oblasti pa so morale evakuirati pet družin. Sredin plaz na Štravberku po besedah svetovalca novomeškega župana za zaščito in reševanje Fikreta Fejzića velja v občini za največjega doslej, saj se je utrgal več kot 400 metrov nad hišo, ki leži v grapi pod pobočjem.

»Zares grozno je bilo. Slišalo se je, kako škriplje, sam pa ob ne moreš storiti ničesar. Le umakneš se lahko, da plaz ne odnese še tebe. To je bila takšna količina zemlje in če bi se počasi priplazila, morda ne bi podrlo stene. Ampak to je bilo tako hitro...,« se spominja Ivanov oče le dan po grozečem plazenju gmote zemlje. Ta je le v nekaj trenutkih objela hišo in jo zasula do prvega nadstropja. A, tega, kot še pravi, najprej sploh ni opazil, ampak je videl le, kako gmota zemlje sili v stene lesenega nadstreška, ki stoji levo od hiše. Po telefonu je takoj poklical svojega sina in mu povedal, da je plaz začel odnašati nadstrešek in da je pod njim ostal ujet njegov avtomobil.

»Še dobro, da se to ni zgodilo ponoči, ko bi bil sin doma. Sin in njegova žena bi ostala ujeta v spalnici,« nadaljuje Ivan ter dodaja, da bi ju nakopičena zemlja, ki je zasula spalnico in otroško sobo, stisnila in se ne bi mogla rešiti. »Tisti trenutek, ko spiš in te nekaj zbudi, ne veš, kako na hitro odreagirati. To se zgodi v parih sekundah in nimaš nobenega časa,« je še prepričan Ivan starejši, ki je še v prvih trenutkih po sprožitvi gmote razmišljal, kako bi se z motiko odpravil na plazino in poskušal preusmeriti vodo, ki je drla po pobočju. »Še dobro, da nisem šel. Če bi čistil kanale, plazini ne bi mogel uiti. Živa groza,« sklene sogovornik, ki česa takega v življenju še ni doživel.

Spalnici popolnoma zasuti z blatom

Njegov sin, ki je v sredo, takoj ko mu je oče sporočil, da plaz ogroža hišo, prišel iz službe in se skupaj z gasilci trudil odstranjevati zemljo, da ta ne bi več ogrožala hiše, nam pokaže, kje se je gmota blata in zemlje ustavila. Po blatnem terenu nas odpelje za hišo, kjer se vidi žalosten prizor, saj je plazeča zemlja zasula dve sobi v spodnjem delu hiše. Dokler ne bo popolnoma odstranjena, ostaja neznanka tudi ta, ali so bili zaradi sile narave poškodovani tudi temelji hiše. »V spalnico se ni dalo več priti. Dve sobi sta popolnoma uničeni,« razloži Ivan, sicer oče dveh otrok.

»To je tak šok, da ne veš, ali bi saniral ali pa bi vse pustil,« pretreseno doda sogovornik, ki je skupaj z novomeškimi ter otoškimi gasilci, prijatelji in sosedi, ki se jim še danes iskreno zahvaljuje za pomoč, vso noč ostal na terenu, odstranjeval zemljo in preusmerjal vodo, da ne bi še dodatno pred sabo potiskala zemlje. Na vrhu hriba so gasilci vseskozi opazovali, ali se plaz še premika. Napovedano deževje bi lahko še dodatno vplivalo na stabilnost pobočja, zato je hitra sanacija plazu zares nujna. »Brez pomoči občine plazu ne bo mogoče sanirati,« dodaja in hkrati izraža upanje, da bo občina, ki je obljubila sanacijo, držala obljubo, saj sami denarja nimajo. Gričarjeva družina bo namreč, dokler bivanje v hiši ne bo povsem varno, morala začasno živeti pri Ivanovih starših, ki so na srečo od hiše oddaljeni le nekaj korakov stran.

Sanacijo bo plačala občina

Da se Gričarjevi lahko zanesejo na obljubo občine, nam je zagotovil Fejzić. Povedal nam je, da je med novomeškim županom Alojzijem Muhičem, lastnikom ogrožene hiše in izvajalcem del že potekal sestanek, na katerem so se med drugim dogovorili, kako bo potekala sanacija. Najprej bo izvajalec v spodnji del plazu, natančneje ob hiši, v dolžini 30 metrov postavil betonske cevi, v katerih bo lahko tekla voda, nad njimi pa bodo nasuli material, ki ga je nanosil plaz. Lotili se bodo tudi zgornjega dela plazu, kjer bodo z večjimi terasami in piloti utrdili pobočje in poskušali zagotoviti ustavitev nadaljnjega premikanja zemlje. Kot je povedal Fejzić, bo sanacijo plačala občina, dodal je še, da so aktivirali tudi Rdeči križ, ki je družini dostavil oblačila in hrano, saj v hišo zaradi nevarnosti ne smejo vstopati.

Pri Gričarjevih so že imeli izkušnjo s plazovi. Spomnijo se, da se je pred štirimi leti v njihovi bližini za štiri metre premaknil plaz, se nato ustavil in nikoli več premaknil.

»Bile so obljubljene meritve, ampak iz tega ni bilo nič. Tega sredinega plazu res nihče ni pričakoval. Hiša tukaj stoji že 20 let in nikoli nisem spal s strahom,« pravi Ivan mlajši in se spomni še, kako se mu je v sredo zjutraj, ko je šel v službo, zdelo zelo čudno, da kljub deževju na dvorišču ni bilo vode, kot je bilo običajno. Očitno je, kot pravi, da se je nabirala na začetku plazu in da je bilo le še vprašanje časa, kdaj bo pred seboj potisnila večjo gmoto zemlje.

Deli s prijatelji