HOSPITALIZIRANI

Samo ta vikend sedem mrtvo pijanih mladoletnikov

Objavljeno 03. september 2014 17.21 | Posodobljeno 03. september 2014 17.21 | Piše: M. U.

Mešanje alkohola z energijskimi pijačami, drogami in zdravili je lahko usodno.

LJUBLJANA – V času različnih kulturno-glasbenih množičnih prireditev za mlade se pogosto dogaja, da je zaradi zastrupitve z alkoholom potrebna hospitalizacija. Pretekli konec tedna so na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana sprejeli sedem alkoholiziranih mladoletnikov, zato želijo javnost v času zabav, ki bodo tudi ta konec tedna, ponovno opozoriti, naj bodo mladi pri uživanju alkohola previdni.

Z zapleti zaradi alkoholizma se ubadajo praktično vse leto tudi na internistični prvi pomoči in v centru za zastrupitve interne klinike, pa tudi na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana.

V Sloveniji ne razpolagamo z uporabnimi statističnimi podatki oziroma natančnim številom zastrupitev z alkoholom (etanolom). Po splošnih ocenah približno tretjina opitih ne poišče ali ne potrebuje zdravniške pomoči, tretjino zastrupljencev obravnavajo ambulantno, tretjino pa v bolnišnicah. Vzroki za sprejem v bolnišnico so lahko huda motnja zavesti, kombinirana zastrupitev alkohola z drogami in psihoaktivnimi zdravili, poškodba ali sum poškodbe glave ter zapleti zaradi zastrupitve, kot so aspiracijska pljučnica, vnetje trebušne slinavke, krvavitev iz prebavne cevi, podhladitev in spolna zloraba.

Ne mešajte

Mešanje alkohola z energijskimi pijačami, drogami in zdravili je lahko usodno. Oseba, ki sočasno uživa alkohol in energetsko pijačo, občuti manj pijanosti in utrujenosti, zato lahko popije tudi večjo količino ter ima pri tem občutek, da je popolnoma trezna. A dejansko to ne drži: refleksi in koordinacija so upočasnjeni. Sesti za volan v takšnem stanju je lahko zelo nevarno.

Na pediatrični kliniki v zadnjih letih vsak konec tedna, v petek in soboto zvečer, sprejmejo vsaj enega, velikokrat pa več opitih mladostnikov. Še veliko hujše je v času organiziranih zabav v mestu, kot so različni koncerti. Takrat jih sprejmejo več, kot jih običajno pripeljejo reševalci brez spremstva staršev.

Preveč sta lahko že dva požirka tekile

Zanesljivo so mladi, ki prvič pijejo alkohol, zanj dovzetnejši, zato že pri manjši količini pride do izrazitih vplivov na vedenje in zavest. Pri nekaterih lahko pride do opitosti že po dveh požirkih tekile, zato o standardni merici alkohola, po kateri pri mladostniku še ne pride do znakov opitosti, sploh ne moremo govoriti.

Deli s prijatelji