NAGRAJEN

Samo je dobil krila

Objavljeno 08. september 2013 21.45 | Posodobljeno 08. september 2013 21.55 | Piše: Polona Pirc

Blejski fotograf Samo Vidic je zmagovalec Red Bullovega svetovnega natečaja za najboljšo športno fotografijo.

Zmagovalna fotografija v vodotesnem ohišju. Foto: Samo Vidic

Vesel je bil že uvrstitve med 50 finalistov, a je seveda upal na več. Upravičeno, saj njegove fotografije krasijo naslovnice številnih svetovno znanih športnih revij, večkrat pa so jih že izbrali za najboljše fotografije na najrazličnejših glasovanjih. Tokrat je o kakovosti njegovega izdelka odločala žirija, ki jo je sestavljalo 50 sodnikov z vsega sveta. Zmagovita fotografija skakalca v vodo, ki se mu je pridružil še ptič, je, kot razloži 38-letni Samo Vidic, nastala med Red Bullovim tekmovanjem svetovne serije v skokih v vodo s pečin v Grčiji. »Celotno tekmovanje sem fotografiral iz vode, torej sem imel fotoaparat v posebnem vodotesnem ohišju. Končno se je tudi meni nasmehnila sreča in je v kader priletel ta ptič, ki je pravzaprav naredil fotografijo.« In mu prinesel zmago na natečaju v kategoriji Wings (Krila). Vidic se s športno fotografijo poklicno ukvarja 12 let, zadnjih 10 predvsem v tujini, kjer dela za podjetja in agencije. V Sloveniji se je počutil utesnjeno, pove, poleg tega pa svojega dela ni imel komu ponuditi.

Najboljša služba na svetu

Prvih šest let je ob tem imel še redno službo, ko pa ga je zdravje opozorilo, da obojega res ne zmore več, je stopil na samostojno pot. Čeprav najprej malce negotov, je zelo kmalu dobil potrditve, da se je odločil prav – in zdaj v tujini preživi okoli 200 dni na leto. Vsak trenutek, ko je doma, nameni družini, ženi Maji in sinovoma Jaku in Marku. Maja mu je v vseh teh letih v veliko oporo in zato tudi njej pripisuje veliko zaslug za svoje uspehe.

»V športni fotografiji sem se našel in lahko rečem, da imam najboljšo službo na svetu. Delam to, kar najraje delam, potujem po svetu, spoznavam nove ljudi, navade, kulture. Seveda je velikokrat tudi težko in zelo nevarno, a ko imaš noro dober posnetek, se vse težave razblinijo kot milni mehurček,« z nasmeškom pove Samo.

»Ko se ozrem nazaj in se spomnim, kaj sem si želel pred desetimi leti in več, lahko rečem, da sem to dosegel in dosanjal. Ni pa dvoma, da si bom letvico sedaj prestavil še višje,« je sklenil fotograf, ki je tudi Canonov slovenski ambasador. 

Deli s prijatelji