UPOR

Sami zgradili vodovod, zdaj 
so jim ga vzeli

Objavljeno 09. julij 2016 12.45 | Posodobljeno 09. julij 2016 12.45 | Piše: Aleksander Brudar

Krajani Bizeljskega na nogah, ker za njihov vodovod po novem skrbi brežiška komunala.

Bizeljski vodovod ima šest črpališč in šest vodohramov. Foto: Igor Mali.

BIZELJSKO – »Kot je voda odnesla krajevno skupnost, tako bo voda odnesla tudi brežiškega župana Ivana Molana.« Tako glede na vse skupaj, kar se v zadnjih mesecih dogaja okoli vodovoda na Bizeljskem, napoveduje domačin Milko Veršec. Skupaj s somišljeniki – teh je najmanj 340, kolikor podpisov so pod zahtevo, da krajani Bizeljskega prek zadruge še naprej sami upravljajo vodovod, zbrali v »nekaj minutah«, je odločen, da vodovoda ne bodo prepustili Komunali Brežice. Padlo je že kar veliko težkih in ostrih besed, saj so tisti Bizeljčani, ki so se združili v iniciativo, prepričani, da znajo za vodovod še naprej zelo dobro skrbeti. Nočejo, da bi občina oziroma komunala z enim zamahom in popolnoma brezplačno prišla do vodovodnega omrežja, ki je bil še v socializmu zgrajen na njihovih plečih. »Sami smo zgradili vodovod. Ljudje so sami izkopavali jarke, kupovali material, plačevali mojstre. S pobrano vodarino se je to obnavljalo,« poudarja sogovornik in nadaljuje, da je za celotno vodovodno omrežje vsa ta leta lepo skrbela Krajevna skupnost Bizeljsko. Razloži nam, da je vse do pred kratkim, ko je občina vodovod v upravljanje prenesla na komunalo, KS Bizeljsko z vodarino zbrala 60.000 evrov na leto, od tega so za popravila oziroma vzdrževanja namenili 17.000 evrov. Po vseh drugih stroških pa jim je na koncu ostalo 15.000 evrov. »Res je, da je treba števce zamenjati. Mi smo za to naredili finančni načrt, po katerem bi lahko v petih letih zamenjali vseh 1000 števcev, in sicer 200 na leto,« izračuna sogovornik in nadaljuje, da se za to, da vodovod ne bi bil vzdrževan, nikakor ni treba bati.

Prekuhavali vodo

Kaj pa če se zgodi kakšen nepredviden dogodek, ki bi za samo za obnovo zahteval več deset tisoč evrov? Veršec odgovarja, da potem pač ne bodo šli, denimo, v nakup novih črpalk in bodo tako iz teh sredstev pokrivali nepredvidene izdatke. »Kakšen izreden dogodek? Že več kot 40 let je tu ta vodovod, pa še niti enega problema nismo imeli z njim,« mu je pritrdila krajanka Bizeljskega, ki je takrat ravno prišla mimo nas. Veršca tudi zelo presenečajo zadnji podatki o kakovosti pitne vode, ki jo je naročila brežiška komunala in ki kažejo na prisotnost dveh kaliformnih bakterij in enega intestinalnega enterokoka, kar pa je, kot je povedal sogovornik, privedlo do ukrepa, da morajo tamkajšnji krajani zdaj prvič prekuhavati vodo. Na lastne stroške so zato še sami naročili raziskavo, a pri drugem inštitutu, ki pa tovrstnih bakterij ni odkril.

Kot že rečeno, je prav zaradi nesoglasij glede upravljanja vodovoda odstopil svet KS Bizeljsko, saj ti zakonske možnosti pri tem, da bi vodovod upravljala zadruga, niso videli. Gre namreč za to, da po državni uredbi lahko sistem za več kot 50 ljudi upravlja le izvajalec gospodarske javne službe, torej komunala. Brežiški župan Molan pa pravi, da je zadruga del zasebnega prava in da bi šel tako lahko vodovod v postopek lastninjenja, to pa bi bilo v nasprotju z zakonodajo. Po Bizeljskem po besedah župana poteka od 70 do 80 kilometrov vodovodnega omrežja, ki oskrbuje 2000 ljudi. Opozarja tudi na visoke stroške vzdrževanja in na to, da je vodovod v slabem stanju. »Stroškov na vodovodu je bilo več, kot so pobrali vodarine,« pravi in dodaja, da med drugim niso bili zamenjani niti števci.

Vse je v rokah občinskih svetnikov

»Glede na to, da se je svet KS Bizeljsko razpustil in glede na to, da ni odgovorne osebe, smo dali pooblastilo, da ga upravlja komunala. O vsem tem pa se bo moral izreči še občinski svet,« pojasnjuje župan in dodaja, da je vprašanje, ali bi lahko zadruga bila tudi kot koncesionar, »saj je vprašanje, ali izpolnjujejo vse pogoje«. Pravi, da je trenutno k njeni ustanovitvi pristopilo osem ljudi, glede na majhen vložek, kot meni župan, pa bo težko »kdo jamčil za 100 evrov za 2000 ljudi«. »To je neresno,« še pravi prvi mož brežiške občine in v nadaljevanju doda, da ne drži trditev predstavnikov civilne iniciative, da so v gradnjo vodovoda izključno prispevali denar samo domačini: »Ti so seveda bili zraven, niso pa vsega sami zgradili.«

Veršec, ki se čudi, da se župan spopada z ljudmi, ki se dobro spoznajo na upravljanje vodovoda in ki so tudi strokovnjaki na tem področju, glede ustanovnega kapitala zadruge pravi, da organizirano denarja še niso začeli zbirati, »saj bi potem morali izdelovati tudi zaključni račun«. Bodo pa to zagotovo določili organi zadruge. Opozarja, da bosta njen prihodek, tako kot v primeru KS Bizeljsko, vodarina in omrežnina. Ne glede na to Veršec danes zagotavlja, da bodo poskušali kot krajani zavarovati svoje pravice in tako občini onemogočiti, da bi jim vzela z njihovimi žulji zgrajeni vodovod. »Novi svet krajevne skupnosti bo zaradi vode izvoljen s čisto drugačno sestavo in verjetno bo šel v to smer, da po pravni poti zavaruje pravice krajanov,« še napoveduje Veršec. 

Deli s prijatelji