NA KOŽO

Sami nejočipetri, Klepca pa nikjer

Objavljeno 18. oktober 2013 00.15 | Posodobljeno 18. oktober 2013 00.15 | Piše: Jadran Vatovec

Naši oblastniki se počutijo in vedejo kot minerja Lovro in Dane iz filma Ne joči Peter.

Šele od nedavnega največjemu borcu proti sivi ekonomiji Dejanu Židanu, ki v ekipi premierke Alenke Bratušek velja za enega od njenih ključnih ministrov alkimistov, se je prikazal, bi lahko rekli, kamen modrosti. Ja, ugotovil je namreč, da bi nasprotovanje zakonu o davku na nepremičnine pomenilo nasprotovanje proračunu, to pa bi pomenilo neizbežni konec zdajšnje vlade. On zdaj preprosto ve in razume, da je vlado nujno treba reševati. Naj to slovenske davkoplačevalce stane, kolikor stane. Smola, še preden je Židan utegnil to ugotoviti, je celo državni svet pozval vlado, naj iz zakonodajnega postopka raje umakne pomanjkljiv predlog proračuna za naslednji dve leti. Dokler še ni prepozno. Zato, da ne bo prepozno.

Ne, seveda naš trenutni kmetijski minister ni edini slovenski politik, ki se počuti in vede kot filmsko junaška diverzanta, minerja Lovro in Dane iz Ne joči Peter. Saj se spomnite: medtem ko Lovro in Dane rešujeta tri vojne sirote na osvobojeno ozemlje, imata srečo celo takrat, ko z njimi vred štrbunkneta na dno kraške jame. »A si ti tud not padu?« Da ne veš, ali naj se (z)jočeš ali smejiš.

Se Židan in njemu podobni res ne zavedajo, da se je druga svetovna vojna, ki je bila vsaj za nekatere enkratna priložnost, že zdavnaj končala in da se Slovenci, čeprav smo čisto zares vse bolj podobni obupanim vojnim sirotam, ne moremo več kam umakniti »na osvobojeno ozemlje«? Četudi sami sebi še tako lažemo, da se bomo vsega hudega rešili, komaj bomo trdo pristali na dnu (če se bomo le znali dovolj prepričljivo pretvarjati, da smo simpatični nejočipetri), nam to ne more pomagati. Saj poznate Petrovo načelo? Posamezniki, denimo ministri in poslanci ter, ne nazadnje, vsi namišljeni protikrizni menedžerji, sicer res lahko vztrajajo pri napredovanju do meje svoje nesposobnosti, do stopnje svoje največje inkompetence, vendar to potem nikoli ni dobro za državo, v kateri si to (lahko) privoščijo. Slovenija bi v tem hipu potrebovala kvečjemu Petra Klepca, žal ne samo enega. Nikar ne recite, da je Peter Klepec zgolj izmišljeni, mitološki junak Zgornjekolpske doline z nadnaravnimi močmi. Ali ni tudi sposobnost zdajšnjih nejočipetrov samo mit? 

Deli s prijatelji