PRAZNIK

Salon Traminec praznoval peti rojstni dan

Objavljeno 29. avgust 2014 17.07 | Posodobljeno 29. avgust 2014 17.07 | Piše: O. B.

Na gradu Negova so pokusili 111 tramincev iz sedmih držav.

Organizatorji Salona Traminec, z leve, Danilo Steyer (Steyer vina), Norma Bale (Kultprotur), Magda Steyer (Steyer vina) in Borut Cvetko (Mediaspeed). Foto: Oste Bakal/Novice

Ob izteku letošnjega ne preveč vročega niti sončnega avgusta je v Slovenskih goricah potekal Salon Traminec 2014, ena najpomembnejših vinsko-kulinaričnih prireditev na radgonskem območju. Na gradu Negova se je tako zbralo 800 častilcev vrhunske vinske kapljice, zlasti tramincev, dobre kulinarike in odlične glasbe.

Organizatorji dogodka Mediaspeed, Kultprotur in Steyer vina so za peto jubilejno srečanje gostom pripravili pester popoldanski program, ki ga je okronal koncert skupine Mi2. Pokusili so natanko 111 tramincev iz sedmih evropskih držav – ob slovenskih še vina iz Avstrije, Nemčije, Italije, Francije, Hrvaške in Srbije. V pestri paleti tramincev se je zvrstilo vse od suhih do sladkih, penin, bio in arhivskih vin. S svojim poslanstvom vzgoje in izobraževanja vinskih ljubiteljev in poznavalcev se je slavju pridružila tudi Mala šola vinskih okusov. Tramince so pospremile kulinarične dobrote kuharskih mojstrov iz vse Slovenije, prvenstveno pa se je predstavil kuharski mojster Janez Bratovž z ekipo. Gostje so uživali še v mojstrovinah kuharjev iz Zdravilišča Radenci, Hotela Golte, JGZ Brdo, japonske restavracije Miyabi, turističnega društva Lindau, Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor ter Turistične kmetije Firbas.


Ne le za ženske in sladice

Klub Dišeči traminec – Hram vinske kulture je društvo, ki si prizadeva za dvigovanje in negovanje vinske tradicije in kulture pitja. Traminec je med sortami posebnež in skrajnež: ne raste povsod, zahteva posebne razmere in veliko potrpljenja. Kot vino ga zaradi njegove specifične arome vzljubiš in uživaš v polnosti, ki jo ponuja. Skrivnost tramincev je v odkrivanju njihovega eksotičnega bogastva cvetice in arome. Je sorta in vino, ki je v slovenskem prostoru vezano na vsaj dva predsodka – kot vino za ženske in vino za sladice. Izziv in cilj Salona Traminec je v preseganju teh dveh predsodkov in v iskanju novega zornega kota za razumevanje in pokušanje tramincev ter uživanju v kulinaričnih umetninah iz Slovenije ob spremljavi poezije, glasbe in ognjene umetnosti. Salon Traminec omogoča, da lepote in dobrote, ki jih ponujata Pomurje in Podravje, spozna vsa Slovenija pa tudi tujina. 
 

K vrhunskim vinom se od nekdaj prilegata umetnost in prestiž. S kozarcem vina v roki so se udeleženci sprehodili med prestižnimi avtomobili in vrhunskimi večernimi kreacijami oblikovalke Josephine ter si ogledali razstavo agenta 007 na velikih platnih umetnice Tamare Vogrin - Tare iz Gornje Radgone. Organizatorji Salona Traminec so tudi letos namenili 500 evrov lokalni skupnosti, in sicer za obnovo negovskega kulturnega spomenika – cerkve.

Večer je zaokrožil koncert skupine Mi2, ki je s svoji starimi in novimi uspešnicami – začeli so seveda s himno Salon Traminec – razgrela občinstvo, za dobesedno ognjeno predstavo pa so poskrbele umetnice Neža Cigler, Maja Črešnik in Polona Moličnik, ki so grad ovile v čarobno svetlobo ognja.

Prvič so sklepno zabavo preselili globoko pod grajsko dvorišče, v grajsko klet, kjer je glasbene ritme izbiral DJ Keki, brbončice pa so gostje razvnemali s prvovrstnimi traminčevimi peninami iz Steyerjeve kleti.

Deli s prijatelji