LAŠKO – Ta petek se v turističnem centru Thermana v Laškem zanesljivo obeta vrhunski in edinstveni kulinarični dogodek. Društvo salamarjev iz Sevnice bo priredilo veliki finale slovenskih salamijad, že sedemnajstega po vrsti. Edinstveni dogodek? Seveda, saj bosta ob Savinji prvič skupaj nastopila cviček in pivo. »Veste, neke pretirane ljubezni med vinarji in pivovarji res nikoli ni bilo, toda tokrat smo se družno zedinili, da se bodo na bogato obloženih mizah v Laškem srečali, rekel bi, nasprotniki,« se je slikovito izrazil Zdravko Mastnak, znameniti sevniški vinar.
All inclusive za 29 evrov
Mami salami in atu cvičku, tej preverjeni kombinaciji, se bo pred množico ljudi, ki se z veseljem udeležuje tako okusnih in zanimivih dogodkov, pridružilo še laško pivo. Za 29 evrov, kolikor znaša vstopnica all inclusive, boste lahko degustirali stotnijo vzorcev vseh finalnih salam, še posebno zanimivo pa bo, ker vam bodo te salame, pravzaprav te podolgovate zavitke iz najboljših delov prašiča, s kančkom govedine za vezivo, toda, pazite, te ne sme biti za več kot deset odstotkov, brez slanine, soli, popra in česna pa seveda ne gre, rezali kar izdelovalci sami. Temu bodo sledile zabavne melodije, ves ta čas pa boste lahko neobremenjeno uživali na dolgi, dolgi promenadi, ki jo bo samo za vas pripravila sevniška zadruga z Grajskimi mesninami. Tam boste lahko uživali v jedeh kuharskih mojstrov iz priznanih gostiln iz vzhodne in južne Slovenije, tam boste lahko zavonjali izključno tradicionalne kozjanske, dolenjske in posavske dobrote. »Nadet svinjski flam z ajdovo kašo in s čemažem ter omako dolenjskega ženofa, domače mlinčeve štruklje s pregreto smetano, pečeno kokoš v peči z domačimi jabolki, popečeno polnozrnato polento s stročnicami ...« je našteval Dejan Mastnak, kuharski mojster, ki bo bedel nad okusnostjo doooolgega toplega bifeja, vaše večerje, brez skrbi, tudi to bo vključeno v ceno vstopnice. »Dišalo bo zgolj in samo po lokalnem!« je pojasnil Zdravko Mastnak, ki bo tako kot tudi Ščurek in Steyer ponudil svoja vina, in hotel povedati, da se bo Sevnica v petek predstavila v kulinarični izložbi. Laščani so tako ponudbo sprejeli odprtih rok. S to potezo na neki način ohranjajo tudi sevniško salamarsko tradicijo, ki ji v svetu resnično ni para. Leta 1962 so Sevničani pripravili prvo salamijado sploh. Če ima Planica zaključek svetovnega pokala v smučarskih skokih, naj ima Sevnica finale v salamijadi. Tako je bilo do lani. »Potem je nastal komunikacijski šum!« je vzkliknil sevniški vinar. Nerazumevanje lokalnih veljakov je sevniške salamarje zdaj poslalo v izgnanstvo. A v Laškem jim ne bo hudega.