S TREBUHOM ZA KRUHOM

Sagadinova v Londonu garata od zore do mraka

Objavljeno 18. maj 2014 22.23 | Posodobljeno 18. maj 2014 22.24 | Piše: Drago Perko

Tudi Anže Sagadin, sin košarkarskega trenerja Zmaga Sagadina, je šel s trebuhom za kruhom.

Zmago Sagadin.

Veliko je mladih Slovenk in Slovencev, ki doma ne najdejo dela. S trebuhom za kruhom gredo na tuje, v zadnjih štirih letih jih je šlo več kot 21.000. Anže in Polona Sagadin sta sklenila srečo poiskati v Londonu.

»Ni mi všeč. Želel bi, da je družina skupaj, da se vidimo vsak teden. Pogrešam sina in snaho, skupaj smo le enkrat, dvakrat na leto za nekaj dni. Veste, v tujini imajo mladi ljudje malo dopusta,« se duša Anžetov oče, košarkarski trener Zmago Sagadin. »Obljubljali so nam, da bo Slovenija postala Švica, 20 let je od tega, danes pa smo Albanija,« je ogorčen 61-letnik.

Anže je bil prav tako košarkar, a tudi odličen študent, v Franciji in ZDA je naredil magisterij iz ekonomije. Pred skoraj dvema letoma je skočil v zakonski stan, vzela sta se z novinarko in televizijsko voditeljico Polono Fabič. Zasnubil jo je leta 2008 med poletom z balonom. Ker v Sloveniji zanj ni bilo pravega dela, sta odšla v Anglijo in 33-letni Anže je zdaj finančni analitik v mednarodnem podjetju za nepremičnine.

V službi britanske vlade

»Trg delovne sile je večji, to je bila priložnost zame,« pa razlaga Polona, za katero stalne zaposlitve kljub osmim letom na slovenski nacionalni televiziji ni bilo. A na Otoku se je hitro znašla. Sprva je sodelovala s slovenskim veleposlaništvom v Londonu in iskala priložnosti za naša podjetja na britanskem trgu, zdaj pa dela za britansko vladno organizacijo, ki skrbi za spodbujanje tujih naložb in trgovanje Velike Britanije s tujino. »Delam na področju pridobivanja tujih investicij v obnovljive vire, natančneje vetrnih elektrarn na morju. To je za Slovenijo precej eksotično. Moja naloga je, da koordiniram odnos med investitorji, našo ekipo in posamezniki z izjemnimi izkušnjami iz industrije ter drugimi ministrstvi, ki imajo vpliv na razvoj sektorja.«

Službo je dobila prek razpisa, dobro se je odrezala na intervjuju, zato so jo povabili k sodelovanju. Delo v tujini ji ni bilo tuje – v Ljubljani je končala študij mednarodnih odnosov, magistrirala je na Nizozemskem iz javnih politik, medijev in lobiranja. Zatem je eno leto delala v Bruslju za svetovalno podjetje, kjer je redno sodelovala z evropskimi poslanci. Preden se je odločila za odhod v tujino, je osem let delala kot novinarka in voditeljica oddaje Dobro jutro na nacionalki. Njen naslednji izziv je, da postane glas mladih, brezposelnih in podjetnih v Evropskem parlamentu.


Nikoli ni prosjačil

»Mladi si zaslužijo možnost, da kaj naredijo. Sem človek, ki je vse življenje kot košarkarski trener verjel v mlade – vsako leto se borim, da nekaterim med njimi pomagam, da izplavajo in naredijo kariero,« pravi Zmago Sagadin in opozori, da se vse prevečkrat službe dobi po zvezah, in doda, da sam ni nikoli prosjačil za službo za sina ali hčer, čeprav ima mnogo poznanstev v politiki in gospodarstvu. »Dala sta mi jasno vedeti, da si jo bosta izborila sama.« Pred dnevi pa je za radost v družini poskrbela Zmagova hči Sandra, ki je rodila deklico Zaro
 

Za sobo 1800 evrov

Na Veliko Britanijo sta se po letu in pol že navadila. Vsak dan v Londonu je enak – najpomembnejša sta boj in dokazovanje, vendar je človek na koncu meseca za svoj trud ustrezno plačan. Anže službo začne ob 7.15, Polona ob 8.15. Ona je doma okoli 19. ure, Anže še uro pozneje. »Časa za konjičke praktično ni, veliko ga vzame tudi transport,« prizna Polona, ki z možem biva v širšem središču britanske prestolnice. Najemnine za stanovanja so astronomske – enosobno stane do 1800 evrov –, kakšen evro pa vseeno privarčujeta, pravi, ker živita varčno. »V tem letu in pol nisva nikoli živela sama, stanovanje si deliva. Ko se stabiliziraš, lahko namesto s tremi sostanovalci stanovanje deliš z enim,« opiše zahodnjaški način življenja.

»Hudo mi je in s težkim srcem gledam na svojo generacijo, ki je inovativna in iznajdljiva. Imeli smo nore upe, kaj bomo lahko naredili. Veliko nas je ob študiju delalo. Ko je bilo treba odrasti, smo se znašli na prelomnici, kako sploh izpeljati svoje življenje. Stabilnosti, služb in dostopnih stanovanj ni,« pravi 31-letna Polona, ki se je odločila, da poskuša po svojih močeh spremeniti svet, zato se podaja v politiko, na Listi Kacin – Konkretno kandidira za evropsko poslanko: »Kot strankarsko neodvisna kandidatka želim biti glas mladih, brezposelnih in podjetnikov. Zanimajo me le delo, učinkovitost in konkretne rešitve za slovenske volivce. Če bi bila izvoljena, bi vso svojo energijo usmerila v to, da bi se trenutno obdobje nestabilnosti čim prej končalo.« 

Deli s prijatelji