POTRATNO

Sadje, VIP-salon in cvetje za Marušiča

Objavljeno 28. januar 2012 11.50 | Posodobljeno 27. januar 2012 20.02 | Piše: Ksenija Koren

Za recenzijo projekta zunanjega sodelavca bi dali 19.000 €.

Marušič sicer tarna, da sta s trenerjem Pahorjem sredi igre zamenjana brez svoje krivde (foto: Ljubo Vukelič).

LJUBLJANA – Kaj pred današnjim, že drugim krogom glasovanja o novem mandatarju, ki bo sestavljal novo vlado, potrebuje minister za zdravje Dorijan Marušič, ki je po četrtkovi seji vlade tožil, da se počuti kot igralec, ki je sredi tekme zamenjan brez svoje krivde, enako pa velja po njegovem tudi za trenerja Boruta Pahorja? Vizitke, cvetlične aranžmaje, sadje, taksi in VIP-salon na letališču Brnik. V številkah: nekaj deset tisoč evrov.

Pritisk na finance

V uredništvo smo prejeli specifikacijo stroškov, s katerimi v teh dneh ministrstvo za zdravje (MZ) pritiska na finančno. Slednje jih je po nekaterih informacijah že zavrnilo. Irma Glaner z MZ nam včeraj naročnilnic ni zanikala, sporoča, da je »šlo za predlog naročilnic za vse leto 2012 (letni naročilnici za cvetličarja in taksi), in ne za enkratni znesek plačila storitve«. V krizno leto, ki za večino pomeni zategovanje pasu, kot kaže, pa se bo še več državljanov, morebiti celo kakšen iz javne uprave, znašlo na cesti, stopajo Marušičevi z zdravimi namerami. Za sveže sadje bi imeli 1500 evrov. Na ministrstvu so si zaželeli naročilnico za cvetlične aranžmaje v vrednosti 3600 evrov. Naj spomnimo: celo v državnem zboru (DZ) so jih že lani umaknili. Hoja in javni prevoz očitno za ministrstvo za zdravje nista dobra, saj najdemo med specifikacijami tudi pogodbo za prevoze, ko bo službeni šofer odsoten. Vredna je kar 15 tisočakov. Dodatna pogodba za taksi pa še dodatnih 23 tisočakov. Skupaj skoraj 30 tisočakov. Za 3600 evrov bi najeli tudi VIP-salon na letališču Brnik. Podjemna pogodba za nekoga, ki gre v imenu ministrstva dvakrat na leto v Bruselj in mora spremljati EU-zakonodajo, znaša štiri tisočake. Recenzija razpisne dokumentacije za projekt, ki ga je že tako spisal najeti zunanji sodelavec, za katerega niti ne vemo, koliko so mu plačali šele za to, da ga je spisal, bi nanesla 19 tisočakov. Nekaj dni pred menjavo vlade bi Marušičevi naročili še tisk vizitk za skupaj 3500 evrov.

Zaposlovanje lojalnih

Sicer pa se v odhajajoči vladi tudi zaposluje. Čeprav je Pahor v funkciji ministra za javno upravo na 31. seji DZ na poslansko vprašanje o političnih zaposlitvah v javnem sektorju dejal: »Med zapuščinami želim pustiti eno, ki ima po mojem mnenju pozitivno sporočilo, in to je, da ne more biti država rezervirano mesto za politično lojalne ljudi, da dobijo zaposlitev zgolj zaradi te reference, to se ne sme zgoditi in se bom trudil, da se, tudi če bom izgubil polne pristojnosti, to ne bo zgodilo ... Želim vam dati besedo.« Kak teden po tem pa je minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar zaposlil nekdanjega mariborskega župana SD Borisa Soviča, ki je 30. septembra končal svoj mandat veleposlanika v Izraelu in mu je s tem potekla pogodba o zaposlitvi za določen čas. Mitja Gaspari, ki je nadomeščal celo bolnega Pahorja in je bil ključni mož vlade, ki naj bi zagotovil prihranke v proračunu, pa je zaposlil za nedoločen čas vse svoje kabinetne ljudi, šefinjo kabineta Gordano Pipan na SVREZ, Vesno Čuber, Petra Jamnikarja pa je pospravil na gospodarsko ministrstvo.

Deli s prijatelji