FOTOGRAF

S turisti na preži za lepim

Objavljeno 12. april 2014 18.46 | Posodobljeno 12. april 2014 18.54 | Piše: Vane D. Fortič

Luka Esenka, začetnika t. i. fotopotovanj, je za fotografiranje navdušil oče Ivan.

Luka Esenko, pionir fotopotovanj. Foto: Luka Esenko

Lani so Škocjanske jame zasedle peto mesto v glasovanju za osmo svetovno naravno čudo. Letos se je Slovenija uvrstila na 11. mesto najlepših držav na svetu, cerkev na Blejskem otoku pa na seznam 45. najlepših na svetu. Lepot na pretek za turista, popotnika in turistično nišo novejšega datuma – tako imenovana fotopotovanja (angleško: photography tours). Z razvojem digitalne fotografije se je trg močno razširil. Izvor te specializirane turistične dejavnosti gre iskati v ZDA, kjer je najbolj uveljavljena in cenjena. Zakaj prav tam? Zaradi podjetnosti Američanov, velikega trga in večje kupne moči. Na splošno je pri njih fotografija bolj cenjena kot pri nas. Imajo celo tematske poti, na katerih lahko obiskovalci podoživijo kraje, kjer je ustvarjal Ansel Adams, legenda ameriške krajinske fotografije.

Luka pri nas orje ledino

Sicer pa, kot pravi Luka Esenko, začetnik te dejavnosti v Sloveniji, je večina njegovih kolegov iz tujine začela med letoma 2008 in 2009, kako leto prej ali hkrati kot on. Do tega, da se Luka zdaj lahko preživlja s to dejavnostjo, pa je preteklo več let. Da jabolko ne pade daleč od drevesa, velja tudi zanj. Drevo je njegov oče Ivan, ljubitelj narave, čebelar, fotograf in publicist. Tako je bil Luka v stiku s fotografijo že od mladih nog. Aktivno pa je začel fotografirati šele na študijski izmenjavi v Avstriji, ko si je kupil prvi digitalni fotoaparat. Ob vrnitvi domov je bil njegov mali fuji pravi palček proti očetovemu nikonu.

»Mater, kaka zverina!« je vzkliknil. In čez nekaj tednov je imel enakega. Od takrat so odpadli vsi drugi hobiji. Fotopotovanja so organizirana turistična potovanja, prilagojena potrebam fotografiranja, za ljubitelje fotografije. V nasprotju z običajnimi turističnimi potovanji imajo drugačno dnevno dinamiko. Pravo svetlobo, tisto, ki omogoča najlepše posnetke, lovijo zgodaj zjutraj in zvečer. Programi pa vsebujejo tudi manj ogledov muzejev, zgodovinskih, tehničnih in arhitekturnih znamenitosti. Po navadi potovanje vključuje tudi inštrukcije na terenu, vsebuje lahko tudi teoretični del – predavanje ali seminar.

Res kul ravnateljica

Esenkove stranke so osebe, ki se zavedajo, da običajna skupinska, turistična potovanja ne omogočajo dobrih fotopriložnosti. Za potovanje v majhni skupini (od tri do šest oseb) s profesionalnim fotografom, ki jih obenem tudi poučuje, kjer se družijo z enako mislečimi, so pripravljeni plačati več. Zavedajo se dodane vrednosti, ki jo njegovi programi ponujajo. Skupine so majhne, da se lahko posveti posamezniku in vidi, kaj mu ustreza. V programih je tudi dovolj prostega časa, da lahko vsak ustvarja po svoje. Stopnja znanja fotografiranja strank je zelo različna. Prihajajo čisti začetniki, ki jim pred potovanjem svetuje, naj se naučijo osnov ravnanja s kamero, večina gostov pa je naprednih ljubiteljev fotografije. Najljubši so mu tisti, ki se že desetletja ukvarjajo s fotografijo in se od njih tudi sam lahko kaj nauči. Profesionalni fotografi ali novinarji imajo popolnoma drugačne potrebe. Dela tudi z njimi, vendar je to individualni pristop in bolj specifičen.

Med fotopotovanji doživijo to in ono. A velja se spominjati le lepih doživetij. Lani so na primer njegovi skupini že ob petih zjutraj odprli gimnazijo v Rovinju, da so lahko fotografirali mesto z vrha stavbe. »Ravnateljica je bila res kul!« V Jemnu pa so jim proti vsem pričakovanjem vojaki z navdušenjem pozirali in jim celo rinili kalašnikovke v roke! In kaj naredi z vso to množico fotografij? »Goste spodbujam, da si med seboj delimo najlepše fotografije. Izmenjujemo si tudi tiste, na katerih smo udeleženci potovanja, saj so to lepi in zabavni spomini.« Gostje jih delijo na družabnih omrežjih, spletnih galerijah. Pošiljajo jih na natečaje, nekateri celo prodajajo prek agencij. Veliko fotografij Luke Esenka je objavljenih v turističnih publikacijah, revijah in koledarjih. Najboljše prodaja prek »stock« agencije, ki ga zastopa, majhen izbor pa ponuja kot printe v omejenih količinah. Zdaj se dogovarja za prvo samostojno razstavo v Avstraliji naslednje leto.


Esenkovih najboljših deset slovenskih lokacij


1. Bled

2. Triglavski narodni park in Julijske Alpe

3. Dolina Soče

4. Bohinj

5. Jeruzalemske gorice

6. Kras

7. Cerknica in okolica

8. Piran

9. Velika planina

10. Lovrenška jezera Nagrade Luke Esenka

2009: Slovenska turistična organizacija – Naj turistična ideja v slovenskem turizmu

2009: Pictureslovenia – skupno osmo mesto

2010: Pictureslovenia – finalist

2011: PictureSlovenia – zmagovalec natečaja Sakralna dediščina

2012: National Geographic – potovalna fotografija tedna

2013: National Geographic traveler – finalist v kategoriji Spontani trenutki

2014: Int Garden Photographer Of The Year – posebna pohvala natečaja Živali v vrtu Citat Poudarek

Deli s prijatelji