ODPRAVLJANJE TEŽAV

S teptalnikom proti okvarjenemu oddajniku za Gorenjsko

Objavljeno 04. februar 2014 13.35 | Posodobljeno 04. februar 2014 13.36 | Piše: Boštjan Fon

Tehnik in voznik teptalnega stroja sta potrebovala uro do polovice poti.

ŽIROVNICA – Tik pod Valvazorjevim domov pod Stolom se je zaustavil teptalni stroj društva TVD Partizan. Voznik Marko Pavlenč je pri oskrbniku doma Alešu Štefetu vzel krplje in se nato skupaj s tehnikom odpravil naprej proti Potoškemu plazu, kjer stoji oddajnik. Ta je v teh težkih časih ključnega pomena za obveščanje javnosti na območju od Brezij do Mojstrane glede trenutne situacije na terenu, saj prek njega oddaja najbolj poslušan lokalni radio, hkrati pa je na tem oddajniku tudi vozlišče radijskih zvez za reševalne posadke, ki so na terenu.

Oddajnik je ponoči odpovedal in zato prekinil vse zveze, tako za radijske postaje kot tudi za čisto navadne radijske sprejemnike. Glede na razmere na samem kraju (naš dopisnik Boštjan Fon se je povzpel do Valvazorjevega doma) je pred možakoma še debel kos poti, preden se bosta prebila do oddajnika. Skoraj meter snega je na cesti in zagotovo se teptalnik ne bo zmogel prebiti čisto do oddajnika, zato se bo tehnik podal naprej peš. Kljub vsemu pa je bilo slišati, da se bodo zveze vzpostavile najkasneje do 13. ure.

Zdajšnje razmere v visokogorju so izjemno nevarne, saj v višjih predelih grozijo plazovi (priporočamo ogled uradne spletne strani Arsa, kjer je poročilo o plazovih), nižje pod gozdno mejo pa še vedno pokajo veje, ujete v žled, in padajo na pot. Vsem, ki nimate kakšnih večjih opravkov na teh predelih, odsvetujemo pot v gore.
 

Deli s prijatelji