NOVE NALOGE

S temi ukrepi bi Počivalšek rešil gospodarstvo

Objavljeno 08. december 2014 16.42 | Posodobljeno 08. december 2014 16.42 | Piše: A. K.

Znižal bi cene bencina, uvedel nižjo obdavčitev dela in na ministrstvih uvedel več podjetniškega duha.

Pravi, da čarobne palice nima.

LJUBLJANA – Ekipi Mira Cerarja se je minuli četrtek pridružil novi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Specialist za turizem se zaveda, da država potrebuje davke, a ljubše od visokih davčnih stopenj so mu nižje. »Država mora pobrati davke, možnih je več poti. Davčne blagajne so le en korak.«  

Logika, ki bi veljala za vse

Novi minister ima kar nekaj novih idej, med katerimi je tudi ta, da bi moral biti bencin cenejši. »Z nižjimi trošarinami lahko pritegnemo množico in poberemo več. Bencin je v tem prostoru postal drag, zelo drag. Ker smo tranzitna država, lahko z nizkimi trošarinami poberemo več. Pa ne gre samo za bencin, to logiko lahko uporabimo pri delovanju celotne države,« je za Finance povedal Počivalšek.

To zagovarja tudi pri obdavčitvi dela. »Razumem, da to kratkoročno lahko povzroči primanjkljaj v javnih blagajnah, a po mojem je to prava pot. Lahko se pogovarjamo, kaj je prej, kokoš ali jajce, a ko bomo z nižjimi prispevki spodbudili več zaposlovanja, bo to pomenilo več prilivov v blagajne in tako naprej,« pravi novi minister.

O prodaji podjetij

Po njegovem mnenju je v Sloveniji osrednja težava gospodarska rast, ki pa jo lahko dosežemo po več poteh, in sicer na področju zasebne porabe, investicij in neto izvoza. »Gospodarstvo mora prispevati z rastjo, to bo največji prispevek,« dodaja. Odločen je tudi pri privatizaciji podjetij. »Sem zagovornik premišljene privatizacije. Prodaja državnih podjetij se mora izvajati v korist države in podjetja, ki se prodaja, ne pa v korist posrednikov pri prodaji. Glavni razlog za prodajo državnih podjetij ne more biti to, da so državna,« meni Počivalšek.

Dodaja, da je prodaja slaba tudi zaradi slabega ugleda Slovenije in da imamo slabše poslovno okolje. »To je še eden izmed razlogov, da moramo promovirati Slovenijo.« Med prednostnimi nalogami novega ministra je turizem. »Letno prinese dve milijardi evrov prihodkov, cilj je, da bo tri, in to lahko dosežemo brez velikih vlaganj,« dodaja.

Podjetniški duh na ministrstvu

Na ministrstvo, kjer se je v kratkem času zamenjalo veliko ministrov, bo vnesel nekaj podjetniškega duha. »Sam sebi sem se zavezal, da bo učinkovitejše. Bolj se bomo morali usmeriti v ustvarjanje boljših razmer za gospodarjenje, večjo pozornost bomo namenili pridobivanju tujih vlagateljev. Kako, zdaj še ne morem reči,« pravi Počivalšek, ki pravi, da njegovo ministrstvo nima čarobne palice.

Deli s prijatelji