PRAZNOVALI SO

S stolpa se vidijo kar štiri države

Objavljeno 05. september 2016 11.00 | Posodobljeno 05. september 2016 11.00 | Piše: Oste Bakal

Minulo soboto je v sklopu festivala Vinarium potekala tradicionalna Lendavska trgatev.

Vrhunec dogajanja je bila sobotna povorka. Foto: Oste Bakal

LENDAVA – Prva septembrska sobota je v Lendavi minila v znamenju tradicionalne, že 37. Lendavske trgatve, ki poteka v sklopu Festivala Vinarium Lendava. Več tisoč obiskovalcev si je v mestu ogledalo predstavitve domačih običajev in tradicionalnih vinogradniških opravil, ki so jih pripravili predstavniki okoli 40 krajevnih skupnosti, domačih in tujih društev ter vitezov vina. Letos je sodelujoče skupine prvič ocenjevala tudi strokovna komisija. Podelila je več priznanj. Obiskovalci so uživali v nastopih folklornih skupin in kulinaričnih dobrotah, ki so jih pripravili krajevne skupnosti in društva. Zvečer je sledila še zabava na prizorišču ob lendavskem hotelu Elizabeta, kjer sta za veselo vzdušje poskrbela skupina Pop Design in pevec Daniel Popović.

Lendavska trgatev je potekala na različnih lokacijah v mestu. Dopoldne je bila tradicionalna povorka skozi staro mestno jedro, na kateri je sodelovala tudi cerkvenjaška vinska kraljica Martina Breznik. Direktorica Lendavske trgatve Monika Bači je povedala, da se prireditev iz leta v leto krepi, saj opažajo porast turističnih društev: »Tudi zaradi tega je tradicionalna povorka na visoki ravni in kakovostna. Strokovna komisija, ki smo jo letos uvedli, bo poskrbela za to, da bo povorka ohranjala kulturno dediščino našega kraja in okoliških držav.«

Lendavski župan mag. Anton Balažek je poudaril, da so Festival Vinarium Lendava izkoristili tudi za predstavitev lendavske kandidature za evropsko prestolnico kulture 2025: »Naš cilj je, da skozi prireditve ohranjamo kulturno dediščino, predvsem pa, da ljudem približujemo turistično ponudbo tega območja.« Prireditev si je ogledala tudi Eva Štravs Podlogar, generalna direktorica Direktorata za turizem in internacionalizacijo. Lendavi je čestitala za ambiciozen pristop h kandidaturi za evropsko prestolnico kulture.

Sobotno popoldansko dogajanje so razgibale kulinarične dobrote, ki so jih na 11 mestih ponujali krajevne skupnosti in društva, in tudi folkloristi. V okviru folklornega festivala Kulturna dediščina v pesmi in plesu se je predstavilo deset društev in skupin. V nedeljo, ko so sklenili festival, so proslavili prvo obletnico postavitve razglednega stolpa Vinarium, ki je izjemna turistična pridobitev, saj ga je obiskalo že več kot 90.000 ljudi. Slovesnosti se je udeležil tudi minister za zunanje zadeve Karl Erjavec. Po slovesnosti z razrezom torte je sledila zabava s skupino Kontrabant.

Deli s prijatelji