ŽANJICE IN KOSCI

S srpi in kosami nad zlato klasje

Objavljeno 12. julij 2017 23.58 | Posodobljeno 13. julij 2017 00.00 | Piše: Oste Bakal

Na Stari Gori že 23. prireditev z žetvijo žita.

Najprej delo, potem jelo. Foto: Ludvik Kramberger

V vročem poletju, potem ko so se pridelovalci, mlinarji in peki dogovorili za odkupne cene pšenice, po državi potekajo različne prireditve, povezane z žetvijo. Med njimi je bila že 23. žetev zlatega klasa na Stari Gori pri Svetem Juriju ob Ščavnici, ki jo je, v sodelovanju PGD Stara Gora, Kmetijske svetovalne službe Gornja Radgona in TD Sveti Jurij ob Ščavnici, pripravilo Društvo podeželskih žena Sveti Jurij. Prireditev, ki sta jo povezovali humoristki Fanika in Jessika, je potekala ob znamenitem mlinu na veter, zbirališče tekmovalk in tekmovalcev pa je bilo pod stoletnimi drevesi ob gasilskem domu PGD Stara Gora, tam je bila pozneje tudi veselica, kjer je za zabavo poskrbel ansambel Klateži.

 

Turistično društvo Sveti Jurij ob Ščavnici, ki ga vodi Janez Mir, je pripravilo dan odprtih vrat mlina in kmečkega muzeja.

Po pozdravnih nagovorih predsednice društva podeželskih žena Eme Lančič, župana občine Sveti Jurij ob Ščavnici Miroslava Petroviča, predsednika tekmovalne komisije oziroma sodnikov Antona Slane in predsednice Zveze kmetic Slovenije Irene Ule so se žanjice, kosci in obiskovalci v povorki podali na njivo, kjer so tekmovalce že čakale označene parcelice. Za izvedbo tekmovanja, pomerile so se najprej žanjice, nato kosci, sta skrbela »gospodinja« Ema Lančič in »gospodar«, predsednik PGD Stara Gora, Anton Klemenčič, ki je iz pütre ponujal hladno vodo iz 38 metrov globokega šolskega vodnjaka, ne nazadnje se je ozračje segrelo do 35 stopinj Celzija.

Dan odprtih vrat 

Turistično društvo Sveti Jurij ob Ščavnici, ki ga vodi Janez Mir, je pripravilo dan odprtih vrat mlina in kmečkega muzeja, za vodenje je skrbel Edi Sedmak. Po končanem tekmovanju so bile obiskovalcem na voljo kvasenice, ocvirkovke in prleške gibanice, ki so jih v krušni peči gasilskega doma pekle članice DPŽ Sveti Jurij ob Ščavnici.

 

23. žetev je bila ta že po vrsti.

Priznanja za nastop so prejeli vsi, pokale pa prvi trije iz vsake skupine tekmovalcev. Med osmimi nastopajočimi žanjicami je prvo mesto pripadlo Katarini Petrovič (Društvo gospodinj Juršinci), sledili sta ji Marta Klemenčič (DPŽ Sveti Jurij ob Ščavnici) in Zdenka Klobasa (DKŽD Gornja Radgona). Ekipno so bile prve žanjice DPŽ Sveti Jurij ob Ščavnici pred DKŽD Gornja Radgona. Med kosci je zmaga pripadla ekipi iz Drakovcev (kosec Luka Budja, pobiralki Marija Perko in Milena Lackovič), 2. mesto DPŽ Sveti Jurij ob Ščavnici (kosec Edi Leskovar, pobiralki Ema Lančič in Jožica Žajdela) in 3. mesto TD Sveti Jurij ob Ščavnici (kosec Janez Mir, pobiralki Francka Mir in Anita Stramič). 




 

Deli s prijatelji