PONIŽANI IN RAZŽALJENI

S protestom nad 
sumljive izvršbe

Objavljeno 08. februar 2015 08.11 | Posodobljeno 08. februar 2015 08.37 | Piše: Jadran Vatovec

Žrtve pravosodnega nasilja bodo 16. februarja pred ministrstvom. Skrbi jih, saj si oblastniki zatiskajo oči pred početjem izvršiteljev.

S protestom nad 
sumljive izvršbe

LJUBLJANA – V vodstvu Civilnega združenja za pravičnost, napredek in nadzor (CZPND), ki mu predseduje Rade Stanić, so se zaradi pozivov (pobud) več kot 500 svojih članic in članov ter drugih državljank in državljanov, ki se počutijo ponižane in razžaljene, ko so jim bile med izvršbo kratene pravice, odločili, da bodo priredili »miren in spodoben množični javni protest« proti tako izrazito trdosrčni državi. Prvi protest so poimenovali kar shod žrtev pravosodnega nasilja in bo, tako vse kaže, pred poslopjem pravosodnega ministrstva že 16. februarja: »Po potrebi bomo takšen javni protest še večkrat ponovili.« Stanić nam je omenil, da je CZPND v zadnjem času sicer želel navezati stik z ministrstvom za pravosodje, ki ga vodi mag. Goran Klemenčič, a je, čeprav je upal, da ne bo že spet tako, tudi tam naletel le na gluha ušesa in zaprta vrata: »Ministrstvo smo seznanili z našim namenom pripraviti množični protest in razlogi zanj, pa do zdaj še nismo prejeli nobenega odgovora. Zato bomo najverjetneje že danes pisali tudi vsem parlamentarnim poslanskim skupinam in jih seznanili z nedvomno perečo problematiko oziroma s podatki o tem, kako ponižujoče skoraj povsod po Sloveniji z državljani ravnajo izvršitelji in njihovi, po mnenju CZPND nenavadno sumljivi pomočniki. Glede na nepojmljivo hude socialne stiske naših članic in članov bomo ministrstvo za promet prosili, naj udeležencem protestnega shoda omogoči brezplačne javne prevoze z avtobusi in vlaki.«

Upravni odbor CZPND je na nujni izredni seji, ki jo imel 24. januarja, med drugim ugotovil, da vse več državljank in državljanov opozarja na to, da so vsa slovenska okrajna sodišča očitno ostala brez kakršnega koli nadzora, čeprav bi bil ta še kako nujen, da se ustava pogosto zlorablja in krši ali se je sploh ne spoštuje, da se pogosto ne upošteva niti pravnega reda Republike Slovenije, ki je v nekaterih delih očitno nedorečen, v drugih pa skoraj neuporaben itn. V upravnem odboru CZPND so še posebno zaskrbljeni, tako so zapisali v ugotovitvenem sklepu, zaradi tistega, kar si lahko v Sloveniji privošči Marijan Hojs, izvršitelj iz Kamnika, s svojimi pomočniki in (so)delavci: ker teh, kot vse kaže, v Sloveniji prav nihče ne nadzira. »Nekateri pomočniki izvršitelja tako vstopajo v hiše in stanovanja in ljudem, ki tam živijo, grozijo s policijo in državnim tožilstvom, jih ustrahujejo. Brez dovoljenja ali sodnega naloga vstopajo v domove ljudi in jih preiskujejo, pri tem pa fotografirajo premičnine ter tudi pomanjkljivo oblečene stanovalce in celo otroke. Ko vstopajo v hiše in stanovanja zaradi izvršbe, ljudem velikokrat zaplenijo kar gotovino, če jo imajo, celo drobiž, pa tudi osebno zlatnino. Včasih otrokom zarubijo celo igrače. In izvršitelji in njihovi pomočniki se velikokrat sploh ne sklicujejo na upnike ali njihove terjatve, ampak zahtevajo, naj jim ljudje, pri katerih se iznenada pojavijo, izročijo kar po 300 evrov,« pripoveduje Rade Stanić. Na vse to in še na več spornih rabot nameravajo opozoriti tudi med javnim shodom pred pravosodnim ministrstvom. 



Države podatki ne zanimajo?

Drži, Rade Stanić se je v javnosti že pojavljal v vlogi pooblaščenca (nepopustljivega zagovornika) državljank in državljanov, ki naj bi bili žrtve krivičnih policijskih, sodnih ali drugih postopkov, državni organi pa so ga res že večkrat ovadili, ker naj bi s svojimi izjavami bodisi obrekoval različne veje slovenske oblasti bodisi žalil predstavnike državnih organov. Ne glede na Staničeve ostre ali po mnenju nekaterih morda celo preostre besede – zaradi teh je bil že večkrat ovaden, saj naj bi bodisi nedopustno obrekoval različne veje oblasti bodisi žalil predstavnike državnih organov – bi njemu in združenju, ki ga vodi, predstavniki države lahko vsaj prisluhnili in proučili podatke, s katerimi razpolagata, a ne?

 

Deli s prijatelji