ŠOLA

S profesorsko diplomo ne bodo mogli poučevati

Objavljeno 18. junij 2013 12.32 | Posodobljeno 18. junij 2013 12.33 | Piše: Aleš Andlovič

Diplomanti glasbe v Mariboru morajo končati še 5. letnik po bolonjskem sistemu.

Razočarani študenti. Foto: Mia Media

MARIBOR – Izobrazba je predpogoj za zaposlitev. Fraza, ki jo ob koncu šolskega leta sliši na tisoče slovenskih dijakov in študentov. Resda je papir v rokah bolje kot golob na strehi, a na žalost obstajajo tudi primeri, ko mladi ostanejo brez potrebne diplome. Večinoma tiči razlog za nedokončanje začetega študija pri študentih, a v mestu pod Pohorjem se je primerilo tudi nasprotno. Študentje četrtega letnika glasbene pedagogike, ki bodo konec letošnjega študijskega leta diplomirali na mariborski pedagoški fakulteti, ne bodo mogli nadaljevati študija, zgolj z doseženo diplomo pa ne morejo postati profesorji glasbe.

Petega letnika pa ni

»Na fakulteto smo se vpisali v dobri veri, da bomo lahko bodoči učitelji glasbe. Skozi leta študija smo se soočali z raznimi težavami, ampak smo vse v dobri veri potrpeli, samo da bi lahko zaključili študij. Vpisali smo se na dodiplomski študij, s katerim pridobimo naziv profesorja glasbe, vendar s tem še ne moremo samostojno poučevati v šoli, saj moramo nujno dokončati peti letnik, ki ga zahtevajo v razpisih pri zaposlovanju profesorjev glasbe v osnovnih, srednjih in glasbenih šolah po Sloveniji,« so nam svoje težave na kratko opisali študentje četrtega letnika pedagoške fakultete v Mariboru. In takšnih študentov zadnjega letnika uradno razpisanega programa glasbene pedagogike je trenutno 14 (deset deklet in štirje fantje).

Da je njihove študijske poti za zdaj konec, so izvedeli pred dobrim tednom, ko so izšli razpisani programi za prihodnje šolsko leto. In med njimi druge stopnje (petega letnika po bolonjskem sistemu) preprosto ni bilo! »Do danes pred nas ni stopil še niti en predstavnik fakultete, ki bi nam javno obrazložil nastali položaj. Štiri leta so imeli različne sestanke in seje, na katerih kljub našemu opozarjanju niso uredili ničesar,« se je potožila Polona Bončina iz Idrije. Dekle iz mesta čipk ni edina, ki je nadvse razočarana nad obnašanjem vodilnih mož fakultete.

Njena študentska kolegica Maja Srebočan iz Celja je dodala: »S končanim dodiplomskim študijem se lahko zaposlimo le na fiktivna mesta, kot so na primer glasbeni animator ali asistent profesorja glasbe, kar pa v Sloveniji sploh ni praksa v zaposlovanju. Brez dlake na jeziku lahko rečemo, da smo praktično nezaposljivi. Želimo biti učitelji, ne asistenti profesorjev glasbe ali animatorji. Ta pravica nam je trenutno odvzeta.« Povedano drugače. Študentje so polna štiri leta garali, se od zore do mraka učili glasbenih prvin, da so na koncu ugotovili, da so študirali zaman, saj se brez končane druge stopnje (petega letnika) v praksi sploh ne morejo zaposliti.

Še tri generacije v slepi ulici

Zakaj je nastal zaplet? Program 5. letnika glasbene pedagogike naj bi obstal na Nacionalni agenciji Republike Slovenije za kakovost v visokem šolstvu (Nakvis), od koder se ne premakne. Pojavljajo se različne informacije, da naj bi fakulteta program v obravnavo poslala prepozno in odgovorni na Nakvisu so posledično drugostopenjskemu programu prižgali rdečo luč. Da je vse še hujše, se obeta pravi stampedo. Štirinajst glasbenih pedagogov, ki obiskujejo zadnji letnik, niso edini oškodovani. Za njimi prihajajo še tri generacije, ki bodo, če ne bo nadaljevanja programa na drugi stopnji, nezaposljive. In najhuje je, da bo septembra v klopi prvega letnika sedlo še nadaljnjih 30 študentov v program glasbene pedagogike, ki so že vnaprej obsojeni, da bodo prej ali slej pristali na dolgih seznamih nezaposlenih pri zavodu za zaposlovanje.

»Počutimo se prevarane in nalagane,« o študijski farsi pravi Sandra Gjerek iz Murske Sobote. Svoje ogorčenje so študentje četrtega letnika izrazili tudi tako, da so med sklepno predstavo vseh glasbenih oddelkov pripravili protest v obliki glasbene točke. Dekana Sama Fošnariča in predstojnika oddelka za glasbo Alojza Slavka Kovačiča, ki sta sedela med množico, so brez dlake na jeziku opozorili na študijsko farso. Upanja, da bi se zadeve spremenile že do jeseni, študentje nimajo: »Zdaj si bomo vzeli eno leto prisilne pavze. Verjetno bodo prvi študentje, ki bodo zanalašč vpisali absolventa za dokončanje študija. Medtem se nas bo večina preselila nazaj k staršem v domače kraje, saj nam mesto v študentskem domu ne pripada. Istočasno pa bomo upali, da bo študij jeseni 2014 vendarle razpisan,« so soglasno poudarili študentje četrtega letnika.

Letos ne, morda prihodnje leto

»Zaplet je povezan z dolgim postopkom potrjevanja programa na Nakvisu, ki je posledica številnih dopolnitev programa, ki jih je bilo v fazi priprave treba upoštevati. Tako za prihodnje študijsko leto vpis na drugo stopnjo glasbene pedagogike ni mogoč, ker program ni uradno potrjen na Nakvisu,« nam je pisno odgovoril dekan pedagoške fakultete v Mariboru Samo Fošnarič. In nadaljeval: »Bili smo prepričani, da bo program potrjen še pravočasno, torej pred sklepanjem slovenske vlade o vpisu za študijsko leto 2013/14. Žal pa se to ni zgodilo, saj smo dobili ponovne pripombe evalvatorjev in sledil je izbris iz predloga razpisa, kjer je bil prvotno program druge stopnje glasbena pedagogika zaveden pogojno, če bo akreditiran. Razpis programa za prihodnje študijsko leto žal ni več mogoč. Skoraj zanesljivo pa bo razpisan v študijskem letu 2014/15, ko bo že akreditiran. Fakulteta nikakor ne razmišlja o opustitvi programa.«

Deli s prijatelji