NA OBISKU

S prihodom Putina več dobimo, kot izgubimo

Objavljeno 15. julij 2016 11.39 | Posodobljeno 15. julij 2016 11.39 | Piše: B. K. P.

Večina vprašanih ve, da na obisk prihaja ruski predsednik, in zakaj. Kaj to pomeni za slovenski ugled v mednarodni javnosti, tretjina ne ve.

Pahor in Putin sta se v preteklosti že srečevala. Foto: Igor Zaplatil

LJUBLJANA – V tokratni anketi, ki jo za Slovenske novice opravlja oddelek za tržne raziskave STIK, smo vas poleg meritev političnega utripa spraševali, ali veste, da v Slovenijo prihaja ruski predsednik Vladimir Putin. Velika večina od 600 vprašanih je odgovorila pritrdilno, prav tako večina (42 odstotkov) ve, kaj je razlog njegovega obiska, med njimi so v glavnem upokojenci iz gorenjske in osrednjeslovenske regije.

Mladi obisk podpirajo

Tiste, ki so odgovorili, da poznajo razlog Putinovega obiska, smo povprašali še po tem. Kar 97 odstotkov jih je odgovorilo, da ruski predsednik k nam prihaja na slovesnost pri Ruski kapelici na Vršiču. Večina vprašanih, natančneje 68 odstotkov, tokrat prednjačijo mladi med 18. in 25. letom starosti, obisk ruskega državnika tudi podpira, 13 odstotkov, zajetih v anketo, pa je odgovorilo, da obiska ne podpirajo. Ne glede na to, da so med anketiranci prednjačili tisti, ki vedo, da Putin prihaja in zakaj prihaja, pa so na vprašanje, kaj njegov prihod pomeni za slovenski ugled v mednarodni javnosti, večinoma odgovorili z Ne vem. Takšnih je bilo 33 odstotkov. Le štiri odstotke manj vprašanih meni, da nam bodo Rusi poslej bolj naklonjeni, 21 odstotkov je prepričanih, da nas bo mednarodna javnost zaradi omenjenega obiska bolj spoštovala, da obisk ne pomeni nič dobrega za ugled Slovenije, pa je prepričanih 13 odstotkov vprašanih. In kaj bi med druženjem z ruskim predsednikom moral storiti naš predsednik Borut Pahor? Na prvem mestu se je s 37 odstotki znašel odgovor, da bi moral biti Pahor strogo uraden in se omejiti zgolj na razlog obiska ob stoletnici Ruske kapelice. Dvaindvajset odstotkov vprašanih na to vprašanje ni znalo odgovoriti, nekaj manj (19 odstotkov) jih meni, da bi moral Pahor ob tej priložnosti poskušati Sloveniji nameniti mesto posrednika za otoplitev odnosov med Brusljem in Moskvo, še nekaj manj (11 odstotkov) pa jih pravi, da naj bi bi Pahor Putina opozoril na neprimernost vojaškega posega in ravnanja v Ukrajini. Komaj šest odstotkov vprašanih je takšnih, ki se jim zdi primerno, da bi se naš predsednik ruskemu v času obiska le dobrikal in bil z njim vljuden.

Znova smo tudi preverjali, katero stranko bi volili, če bi bile volitve jutri. Na prvem mestu se od prejšnjega meseca ni kaj dosti spremenilo. Tam je trdno zasidrana Slovenska demokratska stranka, ki ji je podpora za slabe tri odstotke zrasla. Socialni demokrati so s tretjega skočili na drugo mesto, povzpela se je tudi Nova Slovenija, in sicer s šestega mesta na tretje. Največji padec je zabeležila Združena levica. Če jo je še junija od prvega mesta ločil manj kot odstotek, je tokrat pristala na četrtem mestu. Stranka modernega centra je v primerjavi s prejšnjim mesecem izgubila eno mesto in padla na peto, Slovenska ljudska stranka, ki bi jo junija podprlo 0,8 odstotka vprašanih, pa je pridobila kar nekaj privržencev. Glede na tokratno anketo bi zanje volil 3,1 odstotek vprašanih. Nekoliko manj, 2,6 odstotka, bi svoj glas oddalo za Slovensko nacionalno stranko, ki ji je mesec dni nazaj zaupal komaj odstotek vprašanih, Desus pa se je tokrat z 1,4 odstotka zasidral na osmem mestu. Še vedno je četrtina vprašanih neodločna, koga bi volili, če bi bile volitve danes, a tudi teh je v primerjavi z junijem manj. Takrat namreč kar 33,4 odstotka vprašanih ni vedelo, za katero stranko se odločiti.

Ali veste, da v Slovenijo ta mesec prihaja ruski predsednik Vladimir Putin?
Da: 76 %
Ne: 21 %
Ne vem: 3 % 

Kaj Putinov prihod pomeni za slovenski ugled v mednarodni javnosti?
Ne vem. 33 %
Rusi nam bodo bolj naklonjeni. 29 %
Mednarodna javnost nas bo bolj spoštovala. 21 %
Slabo za ugled Slovenije. 13 %
Ne bo imelo vpliva. 4 % 

 

Deli s prijatelji