LUKA

S petimi ladjami 6000 turistov

Objavljeno 04. maj 2013 23.25 | Posodobljeno 04. maj 2013 23.25 | Piše: Adrian Grizold

Letos se bo 18 ladij privezalo 53-krat, več bo zahtevnih gostov.

KOPER – Po dolgi zimi se je minuli četrtek v soncu na nekoliko polepšanem potniškem terminalu, kjer so namestili nekaj nadstreškov, mejna kontrola je dobila kabine, ob ograjah pa so zasadili cvetje in grmovnice, kot prva v novi sezoni privezala stara znanka, luksuzna jahta – ladja Seabourn Spirit, ki je pred leti pobegnila somalijskim gusarjem. V dolžino meri 134 metrov, petičnim gostom najvišjega kakovostnega razreda (ladja sprejme največ 208 potnikov, zanje pa skrbi skoraj prav toliko članov posadke) so na voljo razkošne kabine in suite, ladjar iz ameriške skupine Carnival ima v floti še dve manjši in tri večje Spiritove sestre, Koper bodo obiskale tri.

Letos se bo 18 ladij privezalo 53-krat

Včeraj sta pripluli dve križarki, velika Norwegian Jade, ki prihaja k nam že tretjo sezono, in novinka Silver Wind. V nedeljo se vrača Thomson Majesty, ki se bo letos privezala še 12-krat, za konec sezone nas bo prvič obiskala še Thomson Dream. Na raznolikost najavljenih ladij kaže ponedeljkov prihod drobne finske Kristine Katarine, nekoč poštne linijske ladje, ki danes po svetovnih morjih prevaža ljubitelje klasičnih križarjenj s pridihom romantike, dan pozneje pa še velike Riviere.

Za uvod bo torej pet ladij k nam pripeljalo okoli 6000 turistov, v sezoni, ki traja do decembra, bo 18 ladij (med njimi je deset novink) poskrbelo za 53 privezov, z njimi bo priplulo med 60.000 in 70.000 potnikov, torej podobno kot lani in seveda manj kot rekordnega leta 2011. Največ jih prihaja junija, septembra in oktobra, tudi letos bo med njimi največja 315-metrska (122.000 ton) Celebrity Silhouette, med novinkami sta Down in Crown Princess. Večina ladij prihaja k nam z nadvse popularne proge Civitavecchia (Rim)–Benetke, delimo si jih z neposrednimi in vse uspešnejšimi hrvaškimi tekmeci od Dubrovnika prek Splita in Zadra do Reke ter Pulja. Desetdnevno križarjenje na ladji Silver Wind stane od 3550 evrov, na progi okoli škornja sidra pred Sorentom (ogled Neaplja in Caprija ter Amalfija), pristane v Trapaniju na Siciliji, na Malti, grškem Krfu, v Jadranu pa obišče Hvar, Koper in Benetke. V Kopru in pred piransko izpostavo bo letos sidralo nekaj manjših ladij, gostje so premožni ali znani, ki nadvse cenijo, da so pri nas manj na očeh javnosti.

Deli s prijatelji