VOLITVE

S Peterletom na čelu za močan glas Slovenije

Objavljeno 22. april 2014 16.30 | Posodobljeno 22. april 2014 16.30 | Piše: STA, T. L.

Svoje kandidatne liste so poleg skupne liste NSi in SLS že vložile stranke SD, Desus in SDS, rok za vložitev pa se izteka v tem tednu.

Lojze Peterle.

LJUBLJANA – Kandidati na skupni listi NSi in SLS za volitve v Evropski parlament izražajo prepričanje, da bodo na evropskih volitvah uspešni. Z dobrim rezultatom želijo prispevati tudi k dobremu glasu Slovenije v EU, je po današnji vložitvi liste dejal nosilec liste Lojze Peterle

»Z najboljšim rezultatom bomo skušali okrepiti vodilno evropsko politično opcijo, ki je bistveno prispevala k rešitvi krize v državah z njo,« je po vložitvi liste dejal njen nosilec Peterle. Načrt za kampanjo pred evropskimi volitvami je po njegovih navedbah že pripravljen. Poudaril je, da je pred letošnjo kampanjo velik izziv, saj se je bodo letos lotili skupaj s stranko SLS.

Po besedah predsednice NSi Ljudmile Novak je EU tudi za Slovenijo zelo pomembna. Skupna lista NSi in SLS želi »okrepiti evropsko ljudsko stranko, ki vodi Evropo v smer miru, sodelovanja, povezovanja in spoštovanja vseh narodov in držav«, je dejala novinarjem. Le močno gospodarstvo lahko zagotovi močno socialno varnost. 

Lista po navedbah predsednika SLS Franca Bogoviča odseva vrednote Evrope, v ospredju pa bodo vprašanja, ki so povezana s Slovenijo. Gre za to, da tudi manjše države najdejo svoje mesto in gospodarske priložnosti v EU, je pojasnil. Sam se bo osredotočil zlasti na področja kmetijstva, podeželja in okolja, je dejal.

Upajo, da bodo v PS ugotovili, da je vredno vladati še leto dni

Ob novinarskem vprašanju o pričakovanjih po petkovem kongresu PS pa ocenjuje, da bodo na politični levici »našli toliko kohezivnosti, da bodo ugotovili, da je vredno vladati še leto dni, kolikor ga ima parlament pred sabo«. Ne predvideva, da bodo v letošnjem letu tudi državnozborske volitve.

Predčasne volitve odvisne tako od PS kot od pravnomočnosti Patrie

Novakova pa je dejala, da vse, kar se bo zgodilo v tem tednu, tako kongres PS kot morebitna pravnomočna obsodba predsednika SDS Janeza Janše v zadevi Patria, lahko vpliva na morebitne predčasne državnozborske volitve. »A pustimo času čas.«

Na skupni listi NSi in SLS poleg omenjenih kandidirajo še Aleš Hojs, Monika Kirbiš Rojs, Nežika Pavlič, Vida Čadonič Špelič in Jakob Presečnik.

Svoje kandidatne liste so doslej že vložile stranke SD, Desus in SDS, rok za vložitev pa se izteka v tem tednu.
 

Deli s prijatelji