NOVOLETNA POSLANICE ZA MIR

S Kredarice v mirno leto 2015

Objavljeno 31. december 2014 16.11 | Posodobljeno 31. december 2014 16.12 | Piše: A. J.

Jutri, na prvi dan leta 2015, bomo lahko vnovič slišali novoletno poslanico za mir v prihajajočem letu.

Na Kredarici je pogumne popotnike pričakal peklenski mraz. Foto: Igor Mali

Pravijo, da se leto pozna po tem, kako vanj vstopimo, in Slovenci ga bomo jutri, že tretjič zapovrstjo, začeli z novoletno poslanico za mir. V teh težkih časih, ko se pred zavodom za zaposlovanje nabirajo vedno večje vrste, ko so slovenski otroci prepogosto lačni in zaradi težkih bremen preživetja pogosto pozabljamo na prijaznost in strpnost, jo, priznajmo, še kako potrebujemo.

Poslanica za mir se bo po Sloveniji razlegala na novega leta dan, prebrana pa je bila že prej, v začetku tega tedna. Izpod najvišje slovenske gore, simbola Triglava, namreč natančno s Kredarice, jo je sonarodnjakom, tako kot vsa leta do zdaj, prebral ustanovitelj mednarodne mirovniške fundacije Beli golob Gianni Rijavec. Projekt je podprla tudi Slovenska vojska s svojo helikoptersko enoto, ki je glasbenika, z njim pa tudi našega fotoreporterja Igorja Malija kljub vremenskim nevšečnostim v ponedeljek varno pripeljala na cilj. Poslanica ostaja skrivnost do 1. januarja, mednarodnega dneva miru, ko jo bo njen avtor posredoval širši javnosti – posnetek si bo mogoče ogledati tudi na spletnem portalu youtube.

Hud veter skorajda preprečil polet

»Svetovni dan miru je priložnost za razmislek o pomenu miru kot potencialu za rast, dialog in sodelovanje. Mir ni samoumeven in naša prva odgovornost in dolžnost je, da ga ohranjamo in si zanj prizadevamo,« opozarja Rijavec. Prvega januarja bo glasbenik Slovenke in Slovence, državljanke in državljane Slovenije, opozoril na to dejstvo, hkrati pa se ne bo izognil niti kritiki stanja, v katerem je trenutno Slovenija in njeni prebivalci. »Dovolj je skorumpirane in politično sprevržene Slovenije,« je eden izmed stavkov Rijavčeve poslanice 2015.

Letošnji helikopterski polet proti Triglavu (ekipa poslanice se je pridružila rednemu poletu ob menjavi meteorološke ekipe) je bil pravi izziv zaradi vremenskih razmer. Hud veter je v ponedeljek najprej skorajda preprečil polet, nato pa se je zaganjal v helikopter, da so se potniki vso pot zibali kot na velikanski nebesni gugalnici, da ne rečemo kar peklenski, saj bi bila, če bi se vihar še malo bolj razdivjal, ogrožena celo življenja gostov in posadke! Sunki vetra so dosegali tudi do 110 km/h! Močan veter bi skorajda preprečil pristanek na Kredarici, a je pilotu navsezadnje, z nemalo spretnosti in predvsem bogatimi izkušnjami, le uspelo.

Kot v kakem akcijskem filmu so se od vožnje pretreseni popotniki končno spustili na trdna tla, ko jih je že ob izstopu iz zračnega plovila pričakala druga nevšečnost krutega gorskega vremena. Temperatura je bila skoraj trideset stopinj pod ničlo! Kljub zavedanju, da bo zgoraj hladno, je mraz presenetil pogumne popotnike. Oster kot britev je rezal do kosti. »Še nikoli nisem čutil takšnega mraza, prav do bolečine,« je občutke na Kredarici opisal Rijavec, ki pa tveganega poleta, na katerega se je podal zaradi poslanice, prav nič ne obžaluje. »Z višine se daleč vidi, od tam besede daleč nese,« meni. »Ko vidiš vse te lepote Slovenije od zgoraj, z vrha... Blejski otok, polja, gozdove...,« za hip umolkne. »Upam, da jih nismo, da jih ne bomo zapravili,« ganjeno sklene.

Deli s prijatelji