KOŠNJA

S kosami na Lisci

Objavljeno 17. julij 2015 21.46 | Posodobljeno 17. julij 2015 21.48 | Piše: M. I.
Ključne besede: Lisca košnja

Več kot 35 koscev je ostrino svojih kos preizkusilo na travnikih vrh Lisce.

Domače dobrote: ocvirkova puhla, ajdova ocvirkova potica, klobase, prekajeno meso, kuhana jajca in sveža šalotka. Foto: Kšdt Blaž Jurko Razbor pod Lisco

Lisca je v svoj svež, poletni objem privabila številne obiskovalce od blizu in daleč, kar okrog 2000 se jih je trlo na 948 metrih nadmorske višine, ki so si z zanimanjem ogledali prikaz tradicionalne košnje s koso. Več kot 35 koscev je namreč ostrino svojih kos preizkusilo na planinskih travnikih vrh Lisce, pet klepačev pa jim je kose v primeru neljubega srečanja s kamnom sproti poklepalo.

Na dogodku, ki je nastal v organizaciji Kulturnega, športnega in turističnega društva Blaž Jurko Razbor pod Lisco, sta bila tudi najstarejša kosca, 86-letni Ivan Palčnik iz Kremena in 83-letna Terezija Frece iz Loke. Gospodar Milan Volavšek je poskrbel, da kosci ne bi prehitro omagali, zato je kmalu po začetku na lojtrnem vozu, ki ga je vlekel par močnih konjev pod vajetmi Stanka Klenovška, pripeljal malico in sod vina. Okrepčila so bile deležne tudi pridne grabljice, ki so travo za kosci najprej raztrosile, nato pa suho travo, pokošeno prejšnji dan, pograbile, da jo je gospodar s pomočnikoma ročno naložil na voz. Po malici je sledila zabava za obiskovalce. Otroci so v kopicah sena iskali sladke dobrote in se sankali po travi, to pa so skupaj s številnimi najmlajšimi preizkusili tudi nekateri pogumni odrasli.

Ves čas dogajanja so svoje izdelke na stojnicah predstavljali in ponujali regionalni obrtniki in pridelovalci hrane, za še več zabave pa so poskrbeli Loški zeliščarji, ansambel Jarica, napovedovalec Ciril Dolinšek in gostinska ponudba Tončkovega doma na Lisci. Do večera so kosci travo pokosili in grabljice so jo večji del obgrabile, za to pa gre zasluga vsem pridnim aktivnim sodelujočim možem in ženam iz vasi in zaselkov izpod Lisce, iz Razborja, Loke, Šmiklavža, Vrha nad Laškim, Jurkloštra, Planine pri Sevnici, Sevnice, Tržišča in od drugod. 

Deli s prijatelji