OPOZORILO

S katerimi letalskimi prevozniki je nevarno leteti

Objavljeno 11. december 2012 18.35 | Posodobljeno 11. december 2012 18.35 | Piše: S. J.

Evropska komisija je posodobila črno listo letalskih prevoznikov.

Zaposleni bodo stavkali 24 ur.

LJUBLJANA – Vsako leto se na seznamu evropske komisije znajde kar nekaj letalskih prevoznikov, ki ne smejo opravljati letov znotraj EU. Večinoma gre za afriške in azijske letalske družbe. Podatki o »nevarnih« letalskih družbah so v pomoč predvsem tistim, ki se odpravljate na omenjeni področji in se boste posluževali notranjih letov. 

Čeprav je seznam še vedno dolg, je razveseljiva novica, da so eno državo in nekaj prevoznikov s seznama letos odstranili, vendar pa so na seznam uvrstili Eritrejo. Ni seznamu ni več letalskih prevoznikov iz Mavretanije, prav tako so s seznama umaknili jordanskega prevoznika Jordan Aviation.

Pred potovanjem preverite listo 

Če potujete zunaj EU, predvsem v katero izmed afriških držav, je pametno pred nakupom letalskih kart preveriti listo letalskih prevoznikov, ki ne dosegajo zadostnih varnostnih standardov, da bi lahko leteli v EU, opozarja Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS).

Seznam prepovedanih letalskih prevoznikov v EU je na voljo na spletnih straneh Evropske komisije.

287 prevoznikov iz dvajsetih držav

Na posodobljenem evropskem varnostnem seznamu prepovedanih letalskih družb so vsi letalski prevozniki, teh je kar 287 iz dvajsetih držav, ki jim je v celoti prepovedano opravljati lete znotraj Evropske unije. Gre za prevoznike iz Afganistana, Angole, Benina, Republike Kongo, Demokratične republike Kongo, Džibutija, Ekvatorialne Gvineje, Eritreje, Gabona (razen treh letalskih prevoznikov, ki lahko opravljajo lete pod določenimi pogoji in omejitvami), Indonezije (razen šestih prevoznikov), Kazahstana (razen enega prevoznika, ki lahko opravlja lete pod določenimi pogoji in omejitvami), Kirgizistana, Liberije, Mozambika, Filipinov, Sierre Leone, São Toméja in Principa, Sudana, Svazija in Zambije.

Na seznamu so tudi trije posamezni letalski prevozniki: Blue Wing Airlines iz Surinama, Meridian Airways iz Gane in Conviasa iz Bolivarske republike Venezuele.

V EU letijo le pod strogimi pogoji

Poleg tega je na seznamu tudi deset letalskih prevoznikov, za katere veljajo omejitve delovanja in lahko zato opravljajo lete v Evropsko unijo le pod strogimi pogoji: že omenjeni Air Astana iz Kazahstana ter Afrijet, Gabon Airlines in SN2AG iz Gabona, poleg tega pa še Air Koryo iz Demokratične ljudske republike Koreje, Airlift International iz Gane, Air Service Comores, Iran Air, TAAG Angolan Airlines in Air Madagascar.

Deli s prijatelji