SLOVENCI PO SVETU

S kanadske zime v Palm Beach

Objavljeno 20. januar 2013 16.15 | Posodobljeno 20. januar 2013 18.15 | Piše: Irena Divković Milanović

Zastopnik ljubljanskega Litostroja za Kanado Janez Dornik si je z ženo Jany, ki je tudi delala v podjetju, omislil prestižni penthouse na Floridi.

Jany je strokovnjakinja za hidrobiologijo. Foto: Facebook

Penthouse št. 726 v floridskem Highland Beachu, vreden skoraj 450.000 dolarjev, je maja lani zamenjal lastnika. Nova lastnika sta postala Janez Dornik in njegova žena Jany Lavoie Dornik, ki sta se z vložkom 410.000 dolarjev v gotovini vpisala v register okrožja v Palm Beachu.

Dve zdravi jedri

Njuno domovanje stoji ob obali oceana, in ker je to penthouse, je jasno, da se zakonca hvalita s čudovitim pogledom s terase: z ene strani se odpira peščena plaža, z druge pa urbane lepote Highland Beacha. Tisti del Floride v nasprotju z Miamijem namreč ni natrpan z nebotičniki, ki večini lastnikov zapirajo pogled na ocean. Dornikova živita na naslovu S Ocean Boulevard, stanovanjskemu kompleksu pa pripada še velik zunanji bazen, ki omogoča prijetno plavanje, ko je morje razburkano.

Janez Dornik je sicer ime, dobro znano poslovnim krogom v Sloveniji. Je namreč zastopnik ljubljanskega Litostroja za Kanado, podjetje, ki mu predseduje, pa se imenuje Litostroj Hydro. Predstavništvo, ki je že ugasnilo in je imelo sedež v Waterlooju v kanadskem Quebecku, se je prej imenovalo Litostroj Canada, takrat pa sta bila direktorja poleg Janeza še Jany in Blaž Miklavčič. Ta je konec 90. let prevzel vodenje Litostroja EI. Pozneje je povedal, da je bil stečaj podjetja Litostroj Holding prijazen do zaposlenih. To pomeni, da so ob izgubi službe prejeli odpravnine, pred stečajnim postopkom podjetja pa so poleg Litostroja Hydro oblikovali še drugo zdravo jedro – Litostroj Ulitki.

Družinsko posestvo 
na planini

Zdajšnji sedež kanadskega podjetja Litostroj Hydro Inc. je v Rue Pacifique Est v Bromontu v Quebecu. Litostroj Hydro je del Skupine Cimos. Družba s sedežem v Kanadi, ki jo vodi Dornik, skrbi za poslovanje na severnoameriškem trgu in se poleg trženja izdelkov skupine ukvarja tudi s pripravo ponudb ter skrbi za sodelovanje z raznimi dobavitelji iz Kanade in Severne Amerike. Dornik nadzoruje uvoz hidravličnih turbin iz Slovenije v Kanado, takšen pomemben posel je sklenil poleti 2007, sodeluje pa tudi na konferencah o proizvodnji vodne energije. Njegova žena Jany, čeprav je bila direktorica v Litostroju Canada, je sicer doma v drugem poklicu – dela na oddelku za biologijo univerze Laval v Quebecku, njega ožja specializacija pa je hidrobiologija. O tej temi je že leta 1981 objavila prva znanstvena dela, v nasprotju z možem pa ima tudi profil na facebooku.

V floridskem registru je družina Dornik prijavila kanadski naslov 83 Geai Bleu Est Shefford, kjer bosta prejemala tudi letne davčne poračune za stanovanje v višini okoli 5300 dolarjev. Na istem naslovu je zdaj tudi predstavništvo Litostroja. To je sicer družinsko posestvo na planini, tako da so Dornikovi obkroženi z gozdom in neokrnjeno naravo, iz mrzle kanadske zime pa bosta lahko zakonca ušla v stanovanje v toplem Palm Beachu.

Deli s prijatelji