NATEG

S čudežnimi kapsulami je shujšala le denarnica

Objavljeno 12. januar 2015 13.57 | Posodobljeno 12. januar 2015 13.57 | Piše: Roman Turnšek

Naša bralka ni izgubila niti enega kilograma, povišal se ji je pritisk.

Ali res lahko samo s čudežnimi tabletkami izgubimo telesno težo? Foto: Shutterstock

LJUBLJANA – Za mnoge velja, da so navdušeni nad novostmi, ki se pojavljajo na trgu. In na splošno gledano jih ni težko prepričati, pa najsi gre za verižne igre, igre na srečo, nagradne igre, akcije ali izdelke. V zadnjem času je številne pritegnilo domnevno čudežno sredstvo za hitro izgubo telesne teže. Težave s kilogrami ima marsikdo, in ker se jih je veliko težje znebiti kot nakopičiti, ljudje nenehno iščejo učinkovite in hitre rešitve. To zelo dobro vedo tudi različni proizvajalci ter prodajalci sredstev za hujšanje.

Na trgu so se že pred časom pojavile zelene kapsule green coffee bean, ki so v boju zoper nezaželene kilograme menda pravo malo čudo. Njihov ponudnik zagotavlja izgubo 14 in več kilogramov v zgolj dobrem mesecu! To pa še ni vse. Če se vam zgodi, kar pa je menda čisto nemogoče, da kapsule s čudežno močjo prav pri vas odpovedo, vam prodajalec povrne celotno kupnino. Do tu vse lepo in prav, potem pa …

Preveč lepo, da bi bilo res, pravi K. D., ki je ena od verjetno mnogo kupcev. Le da, kot pravi, ni shujšala po zaslugi jemanja kapsul, ampak slabe volje in prerekanja s prodajalcem. Barantanje gospe, ki želi biti anonimna, in podjetja Green coffee bean namreč ne traja en mesec, ampak že od lanske pomladi. In mu tudi ni videti konca.

Vozel, ki se 
ne razplete

Zaradi odprave odvečnih kilogramov se je odločila preizkusiti reklamirane čudežne kapsule. »K temu me je pritegnilo tudi reklamno geslo, da povrnejo celotno kupnino. Kupec prihrani tudi denar, saj namesto 48 evrov plača le 38, izdelek pa dostavijo povsem brezplačno. Ne tvega ničesar, kajti z nakupom dobi tudi šestdesetdnevno garancijo vračila denarja,« pravi.

Kot izhaja iz opisa izdelka, je green coffee pure bean prehransko dopolnilo z antioksidanti GCA zelene kave brez dodatkov in konzervansov in zaradi sestave manjša telesno težo.

Šlo naj bi za najmočnejši znani zaviralnik apetita za lažji nadzor teže, ki poleg tega spodbuja delovanje metabolizma, ščiti pred oksidativnim stresom in je podpora pri dieti za športnike in nešportnike. Najnovejše klinične raziskave so pokazale, da je uživanje dopolnila green coffee bean zelo učinkovito pri zmanjšanju telesne teže, tudi pri ljudeh, ki niso fizično aktivni. Študije se je udeležilo 16 ljudi od 22 do 46 let z indeksom telesne mase 25–30 odstotkov. Pod nadzorom so imeli vnos kalorij omejen na 2400 kcal na dan. Študija je trajala 22 tednov. Rezultat je pokazal, da so udeleženci povprečno izgubili 8,5 kg teže, delež maščob pa se je zmanjšal za 16 odstotkov. Udeleženci raziskave so te rezultate dosegli brez kakršnih koli športnih aktivnosti. Za uspeh torej ni treba drugega kot zaužitje ene kapsule dvakrat na dan pol ure pred obrokom z dovolj tekočine, idealno pred zajtrkom in kosilom, pri čemer je povrhu priporočljivo celo, da odmerka ne prekoračite.

A pri naši bralki se je zapletlo. Ker po njenih trditvah ni bilo nobenega učinka, se je lani spomladi odločila izkoristiti možnost vračila kapsul in povračila kupnine, v njenem primeru dveh stekleničk v skupni vrednosti 60 evrov. Sprva je kazalo, da bo zadeva urejena, kot je zagotavljal oglas, vendar so se stvari zasukale že po prvem dopisovanju, ki traja še vedno. »Poleg tega, da v skoraj enem mesecu kljub pravilni in predpisani uporabi kapsul nisem izgubila niti enega kilograma, se mi je začel zviševati tudi krvni tlak. Ker že nekaj časa jemljem zdravila za uravnavanje krvnega pritiska, mi je zdravnik to jemanje nemudoma odsvetoval. Zato sem se odločila, da vložim reklamacijo in izkoristim možnost vračila izdelka ter kupnine, kot je bilo na voljo,« nadaljuje. V odgovor na reklamacijo je dobila poziv, da za postopek potrebujejo še kakšen podatek in da preverjajo e-mail naslov. V naročilu je bil namreč naveden drug naslov in bi se radi izognili nepotrebnim nesporazumom. Poučili so jo tudi, da imajo njihove stranke vse pravice po zakonu o varstvu potrošnikov, da mora reklamacija vsebovati razlog pritožbe in da si pridržujejo pravico do zavrnitve zahtevka, če so razlogi nerazumni.

Niti bona ni

Poslala je zahtevane podatke in pojasnila, potem pa se je začela jara kača, ki traja že devet mesecev. »Po večkratnem dopisovanju so mi med drugim odgovorili, da se reklamacija že res dolgo vleče. Sicer so mi nekajkrat odgovorili, da bodo urgirali, in se mi vsakič zahvalili za potrpljenje, več od tega pa ni bilo. Zahtevala sem naslov za vračilo denarja in izdelka ter kontaktno telefonsko številko in naslov, kamor pošiljajo mojo pošto, da bom sama rešila stvar brez posrednikov. S tem se je tudi končalo, saj mi niti odgovarjajo ne več,« opiše.

Zaradi vsega, kar se je zgodilo, je posumila, da bi lahko šlo za slamnato podjetje ali celo goljufijo, zato se je lotila raziskovanja na lastno pest. Kljub trudu ni nikjer našla nobene telefonske številke ali naslova podjetja. Edini kontakt je elektronska pošta. »Ker ni bilo možno ugotoviti, kdo sploh so ti ljudje, sem se obrnila na Zvezo potrošnikov Slovenije. Žal mi ne morejo pomagati, ker gre za tuje podjetje. Zdaj razmišljam, da bi se odločila za ustrezne prijave. Ne gre namreč le za denar, čeprav danes človek 60 evrov ne vrže proč kar tako, ampak za nepravilno in nekorektno poslovanje ter zavajanje ljudi, prepričana pa sem tudi, da nisem edina,« jezno nadaljuje. Malce je pobrskala po spletu in naletela na različne izkušnje in odzive drugih kupcev. Nekateri so zadovoljni, drugi pravijo, da ni bilo učinka, mnogi opozarjajo na zaplete z reklamacijami in nevračanjem denarja. Četrti trdijo, da gre za prevaro, peti poudarjajo, da so negativno izkušnjo ter nezadovoljstvo izrazili s komentarjem na spletni strani podjetja, a negativne zapise sproti brišejo.

Po komentarjih in odzivih sodeč je večina nezadovoljna in meni, da gre za prevaro, zaradi česar na to opozarjajo tudi druge. Kot je razumeti, kljub reklamacijam niso dobili vrnjene kupnine, in glede na molk, ki je zavel, srečnejših rok ne bo niti K. D., ki se verjetno lahko poslovi od bančno unovčljivega bona v vrednosti kupnine, ki naj bi ga poslalo podjetje. Zanimivi so tudi zapisi o kapsulah, njihovem učinku idr. na Wikipediji, ki se razlikujejo od zatrjevanja prodajalca.

Odgovora nismo dobili

Na podjetje Green coffee bean smo se z vprašanji, kako in v kolikšnem časovnem obdobju rešujejo reklamacije in o sedežu podjetja, pisno obrnili tudi mi. Odgovora nismo prejeli.

Deli s prijatelji