IZHOD IZ KRIZE

S 46 ukrepi do 30 tisoč novih delovnih mest

Objavljeno 29. november 2012 13.41 | Posodobljeno 29. november 2012 13.41 | Piše: T. L., STA

Gospodarska zbornica Slovenije pripravila paket ukrepov, ki naj bi Slovenijo pripeljali iz krize.

LJUBLJANA – Paket prvih 46 ukrepov, ki jih slovenski gospodarstveniki predlagajo za izhod iz krize, bi med drugim prinesel 30.000 novih delovnih mest, ohranil 10.000 delovnih mest, zagnal 4,3 milijarde evrov investicij in razbremenil gospodarstvo za 2,54 milijarde evrov, so danes sporočili iz Gospodarske zbornice Slovenije (GZS).

Poleg tega naj bi ukrepi iz Agende 46+, ki jo je zbornica pripravila na podlagi razprave na vrhu slovenskega gospodarstva, izvoz okrepili za 1,55 milijarde evrov in poskrbeli za 15-odstotni prihranek na področju delovanja državnih institucij s področja internacionalizacije.

Na finančnem področju naj bi prinesli tudi 90 milijonov evrov več plačanih prispevkov in davkov, petodstotno zvečanje poplačil upnikov v stečaju in 10-odstotni dvig poplačil upnikov v insolvenčnih postopkih.

Skrajšali bi se tudi sodni postopki

Med postopkovnimi učinki ukrepov so v GZS našteli 10-odstotno skrajšanje sodnih postopkov, skrajšanje dejanskih plačilnih rokov države na 30 dni, povprečno 10-odstotno skrajšanje insolvenčnih postopkov, preprečitev najmanj 150 nepotrebnih stečajev podjetij letno, 30-odstotno skrajšanje upravnih postopkov in 10-odstotno povečan obisk tujih poslovnih partnerjev iz tretjih trgov.

Ukrepi naj bi imeli učinek tudi pri prispevkih. V tej luči so v GZS izpostavili preprečitev dviga stopnje za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za en odstotek ter preprečitev dviga prispevne stopnje za zdravstveno zavarovanje za dva odstotka.

Sedanji nabor ukrepov iz Agende 46+ je ovrednoten z vidika pozitivnih finančnih, postopkovnih in drugih učinkov za Slovenijo, so v današnjem sporočilu za javnost zapisali predstavniki zbornice.

GZS in Žerjav bosta ukrepe definirala v petek

Ob tem so spomnili, da je minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav na torkovem upravnem odboru GZS izrazil željo, da bi ukrepe, pripravljene v sodelovanju z gospodarstvom, uvrstili v četrti paket za spodbujanje gospodarstva. Obljubil je, da se bo zavzel za procesiranje teh ukrepov skozi parlamentarno proceduro, so navedli.

Predstavniki GZS in Žerjav so se tedaj dogovorili tudi, da se bodo s ciljem definirati ukrepe srečali vsak petek zjutraj.

Prvo v nizu teh srečanj, na katerih bosta sodelovali delovni skupini GZS in ministrstva, bo v petek, namenjeno pa bo operacionalizaciji nujnih ukrepov. V naslednjih dneh in tednih se nato želijo predstavniki zbornice sestati tudi z drugimi resornimi ministri, ki se ukvarjajo z ukrepi.

Deli s prijatelji