SPOMINI

S 1500 metrov skočili na 
osemtisočak Dhaulagiri

Objavljeno 05. april 2013 13.09 | Posodobljeno 05. april 2013 13.09 | Piše: Špela Ankele

Kališče je tista gora, ki ima kljuke, tradicionalnih šest ur in spletne prijatelje.

Z dobrih 1500 nadmorskih metrov je Miha Marenče pohodnike popeljal se više, na osemtisočak Dhaulagiri. Foto: Špela Ankele

KALIŠČE –  Med gorenjskimi gorami ni malo takšnih, ki imajo stalne obiskovalce. Zatrapance, ki se tja gor, po navadi ob enakem času in po isti poti, potijo (skorajda) vsak dan. Med tistimi gorami, ki take sorte zaljubljencev gostijo vsak dan, pa naj z neba pada sneg, dež ali kaj tretjega, je tudi Kališče. Ljubiteljev Kališča je vsako leto več, prav tako pa se množijo dogodki, na katerih se ljudje zbirajo v naročju velikana Storžiča. Tradicionalnemu teku, ki ga prirejajo ob koncu leta, podpisovanju najbolj vztrajnih obiskovalcev v posebno knjigo in šestim uram Kališča so se nedavno pridružila še predavanja. Tudi ta so na dobri poti, da se prevesijo v tradicionalni privesek planinskega doma, ki na bližnji Preddvor in tudi vse okoliške kraje gleda s 1540 nadmorskih metrov.

Ljubitelji Kališča namignejo, da je med najbolj vztrajnimi Milan Jeler, ki se je od leta 1997 na vrh povzpel približno tisočkrat.

V polni koči obujal spomine na osemtisočak, osvojen leta 1998

A zadnji v nizu predavanj je zbrane popeljal še precej višje, vse tja do osmih tisočakov. Tja je polno kočo ljubiteljev gora popeljal Miha Marenče, sicer doma iz krajev pod Kališčem. Mimogrede: Miha je najstarejši od treh (goram zapisanih) bratov Marenče, skupaj s Tinetom in Anžetom je prispevali pomemben delež k nastanku igranega dokumentarca Sfinga, ki prikazuje legendarni triglavski podvig Anteja Mahkote in Petra Ščetinina.

Že ko se je na platnu, razprtem na steni jedilnice, začel prikaz prvih v nizu diapozitivov, je Miha Marenče, sicer član Alpinističnega odseka PD Kranj, priznal, da tako visoko in v taki družbi še ni predaval. Družba je bila predvsem vztrajna, saj jim vzpona ni preprečil niti dež, ki je to popoldne vztrajno silil spod meglic. Pa se je splačalo priti v prijetno napolnjen dom, saj je Marenče zbrane popeljal v leto 1998, ko se je pridružil eni zadnjih slovenskih klasičnih odprav na osemtisočak.

Odprave na sedmi najvišji vrh sveta, 8167 metrov visok Dhaulagiri, ki jo je vodil Tone Škarja, se je Marenče tedaj udeležil kot eden od mladih in perspektivnih alpinistov. »Odprava je uspešna, če pridemo vsi nazaj,« je ob koncu predavanja podčrtal Marenče, dobil v odgovor aplavz in še prgišče vprašanj zvedavih pohodnikov.

Nihče ni štel, koliko planincev je bilo v jedilnici, katere niti že vrsto let drži oskrbnik Boris Križnar, zapriseženih obiskovalcev Kališča. Takih, ki so vključeni v Kljub ljubiteljev Kališča Kljuka. Ti imajo za zbiranje pohodov na voljo še nekaj tednov, saj v posebno knjigo beležijo vzpone, opravljene od začetka oktobra do konca aprila. Kdor v teh bolj mrzlih mesecih leta zbere več kot 50 vpisov, postane zlata kljuka, sicer pa obstajajo tudi srebrne in bronaste ter čisto navadne kljuke. A tudi za zadnji naziv se je treba malce potruditi, saj si navadno kljuko prisluži vsak, ki v omenjenem obdobju desetkrat pride do koče. Dobro obveščeni ljubitelji Kališča so nam namignili, da je med tistimi, ki najbolj vztrajno hodijo gor, Milan Jeler, ki se je od leta 1997, ko so začeli šteti vzpone, tja povzpel približno tisočkrat.

Bi se jim pridružili na poti na Kališče?

Sicer pa zaljubljeni v Kališče zdaj že pričakujejo veliki dogodek, imenovan Šest ur Kališča. Le še nekaj dni manjka, pa bodo najbolj brzi še za odtenek hitreje brusili pete. Pot jih bo vodila od potoka, ki žubori ob vznožju hriba, do planinskega doma na Kališču. Točki ločuje nemalo z znojem prežetih korakov in 830 višinskih metrov. Kdor ob teh vrsticah zamahne z roko in si misli, da to niti ne bo kakšen omembe vreden podvig, si bo morda premislil, ko bo izvedel, da v šestih urah, kolikor traja tradicionalni aprilski pohod, najboljši pot do vrha premagajo šestkrat. Še to: navadnim pohodnikom table ob vznožju blagohotno napovedo, da bo minila poldruga ura, preden bo oko uzrlo težko pričakovani planinski dom. Kdor bi se hotel urnim pridružiti ali pa bi si zgolj zaželel preveriti, kako hiter je njihov korak, to lahko stori že to soboto, ko bodo hitri in drzni pot med potočkom in vrhom Kališča premagovali med 8. in 14. uro.

Kališče na spletu

Kljuke se, ko se ne srečujejo na ljubem jim hribu, družijo tudi na medmrežju, saj ima Kališče na facebooku več kot 500 prijateljev. Poleg tega imajo ljubitelji Kališča še spletno stran kalisce.com, kjer so zbrane sveže informacije o (dogodkih na) gori in ljudeh, ki hodijo tja gor.

Ljubitelji Kališča namignejo, da je med najbolj vztrajnimi Milan Jeler, ki se je od leta 1997 na vrh povzpel približno tisočkrat.

Deli s prijatelji