OBISK

Ruski mogotec k Bratuškovi po odgovore

Objavljeno 26. april 2013 09.38 | Posodobljeno 26. april 2013 09.53 | Piše: STA, P. J.

Aleksej Miller naj bi iz prve roke želel izvedeti o načrtih za privatizacijo Petrola.

LJUBLJANA – Premierka Alenka Bratušek se bo danes srečala s prvim možem Gazproma Aleksejem Millerjem. Po pričakovanjih naj bi govorila o plinovodu Južni tok, pa tudi o Petrolu. Po nekaterih informacijah želi Miller iz prve roke izvedeti o načrtih za privatizacijo Petrola, ki jo napoveduje slovenska politika.

Gazprom želi v Petrol

Petrol in Gazpromova hčerinska družba Gazpromneft sta predlani podpisala pogodbo o sodelovanju na področju distribucije in razvoja novih izdelkov, Rusi pa naj bi si že pred časom želeli tudi kapitalsko vstopiti v Petrol. Gazprom je sicer na Balkanu navzoč prek srbske naftne družbe Nis, vendar naj bi si želel vstopiti tudi na slovenski in hrvaški trg.

Miller je Slovenijo nazadnje obiskal maja lani, ko je s takratnim predsednikom vlade Janezom Janšo v Mariboru govoril o izgradnji plinovoda Južni tok. Bratuškova bo Millerja sprejela ob 12. uri v prostorih vlade, po srečanju pa bodo medijem posredovali pisno sporočilo za javnost, so v četrtek sporočili iz kabineta predsednice vlade. Projekt Južni tok je bil zapečaten novembra lani, ko sta Rusija in Slovenija dokončno potrdili investicijo v slovenski del plinovoda Južni tok. Gradnja plinovoda Južni tok naj bi se v Sloveniji po načrtih začela leta 2015, plin pa bi lahko čez slovensko ozemlje stekel v letu 2017.

Prihaja tudi zunanji minister

Slovenijo bo sicer 3. maja obiskal tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Glavne teme pogovorov bodo Južni tok, Sirija, Severna Koreja in Afganistan. To bo Lavrovov povratni obisk, slovenski zunanji minister Karel Erjavec je bil namreč lani jeseni v Moskvi, kjer se je srečal z ruskim kolegom ter z ministrom za zveze in množične komunikacije Nikolajem Nikiforovom.

Deli s prijatelji