ZAVRNILI SO GA

Ruskega magnata ne bo: posel s Tetom padel v vodo

Objavljeno 09. februar 2013 13.09 | Posodobljeno 09. februar 2013 13.09 | Piše: T. L., STA

Ruski magnat ne bo vlagal v Termoelektrarno Trbovlje.

Kako se bo razpletla zgodba termoelektrarne?

LJUBLJANA – Pogovori o prodaji Termoelektrarne Trbovlje (Tet) lastniku ruske družbe Burneftegaz Olegu Burlakovu so dokončno padli v vodo. V Holdingu Slovenske elektrarne (HSE), ki je 82-odstotni lastnik Teta, so napovedali, da bodo Tet skušali prodati na mednarodnem razpisu, ki ga bodo objavili v prihodnjih mesecih, danes piše Dnevnik.

Zavrnili so ga

Oleg Burlakov je lansko jesen oddal ponudbo za vlaganja v Tet, a so jo v HSE pred kratkim zavrnili. Poleg domnevno prenizke cene – Burlakov je za večinski delež Teta, ki ga v HSE knjigovodsko vrednotijo na 24 milijonov evrov, ponudil približno šestkrat manj – so bili v HSE nezadovoljni z njegovimi zavezami o dodatnih vlaganjih, piše časnik.

Burlakov ni predložil garancije, ki naj bi v letih 2014 in 2015 znašala okoli 64 milijonov evrov. Čeprav bi v Tetu s tem skoraj v celoti pokrili stroške ekološke sanacije bloka 4 in zamenjavo kotla, pa ruski interesent HSE ni dal trdnejših zagotovil, da bo ta denar dejansko vplačal. Predložil naj bi le dopis ene od švicarskih bank, ki naj bi potrjeval njegovo investicijsko sposobnost.

Marca o usodi dveh investicij

Odločilni dnevi za Tet bodo marca, ko se bo menda HSE na strateški konferenci dokončno odločil, kakšna bo usoda dveh investicij Teta. Gre za prenovo bloka 4, ki naj bi v 60 odstotkih kuril premog iz Rudnika Trbovlje-Hrastnik, in plinsko-parne elektrarne z močjo 290 megavatov, ki naj bi stala okoli 150 milijonov evrov. Če se bo takrat po napovedih ustavila tudi proizvodnja premoga v Rudniku Trbovlje-Hrastnik, bo to pomenilo, da v Tetu prihodnje leto ne bodo imeli več domačega energenta, navaja časnik.

Rus se je znašel tudi v depeši Wikileaksa

Burlakov ima na območju nekdanje Jugoslavije v lasti tovarno barv Terpentin Preporod iz Višegrada v BiH, pred časom je kupil rudnik Lješljani tik ob bosansko-hrvaški meji, iz katerega naj bi v Trbovlje dobavljal rjavi premog. Burlakov se je omenjal tudi v povezavi s številnimi investicijami na Balkanu, do katerih pa potem ni prišlo. Da je eden od tujih vlagateljev, ki pogosto obljubljajo investicije, te pa se ne uresničijo, v depeši iz leta 2008, ki jo je objavil Wikileaks, navaja ameriško veleposlaništvo v Sarajevu. Po ocenah ruskih medijev je bil Burlakov v začetku lanskega leta 'težak' okoli 600 milijonov dolarjev.
 

Deli s prijatelji