POSLOVNO

Ruska spletna goljufinja na čelu Lebanove firme?

Objavljeno 10. marec 2012 09.20 | Posodobljeno 09. marec 2012 21.58 | Piše: Irena Divković Milanović

Dvomljivi poslovni partnerji osumljenega v aferi Patria, poslovneža Rudolfa Lebana.

Rudolf Leban ima poslovne vezi po vsem svetu (foto: Igor Zaplatil).

LJUBLJANA – V včerajšnji številki smo opisali floridske investicije morebitnega vpletenega v afero Patria Rudolfa Lebana. Njegovi nepremičninski posli s partnerjema Sašo Ipavcem in Danilom Leopoldom, ki so potekali prek skupne firme Lil Computer Consulting, so se v veliko primerih končali s sodnimi odločbami ali izgubo lastnine. Del kupljenih nepremičnin pa je Leopold prepisoval na druga podjetja. Tako je denimo ena prešla v last njegove zasebne firme Florida Mld. Inc. Kot kaže, je podjetje trgovalo s številnimi nepremičninami, pogosto s poslovneži, ki izhajajo iz nekdanje skupne države, denimo Zoranom Adamovićem, Josipom Brnjićem, Krstejem Klimoskijem in Milanom Mičićem. Brskanje po naslovih praviloma razkriva udobne vile z bazeni, kar pomeni, da so Leban in slovanski rojaki gradbeni potencial Floride prepoznali že leta 1985; v tistih letih je bil očitno v polnem razmahu. Podatki iz trgovskih registrov Floride, Velike Britanije, Slovenije in Paname pa razodevajo, da je Leban menjal partnerje z vsakim novim poslom. Izjema je le Rusinja Svetlana Ezerskaja, s katero sodeluje tako v domovini kot tudi na Karibskem otočju. Po floridski bazi Leban ni več deloval v ZDA.

Z železničarjem na borzo?

V britanski prestolnici je prijavljen na naslovu Eastcastle House v zahodnem delu mesta, kjer je mogoče najeti pisarno, tam pa so tudi številne firme z zvenečimi imeni. Naslov je Leban prijavil v trgovskem registru, ko je ustanovil Sampo Group Plc.; podjetja imajo običajno končnico Ltd., družba z omejeno odgovornostjo, tu pa gre za public limited company, torej javno delniško družbo. Takšna podjetja morajo imeti najmanj 50.000 pa do 65.000 funtov avtoriziranega kapitala, Sampo je bil ustanovljen 25. novembra 2009. Ali Leban morda načrtuje tudi naskok na londonsko borzo? Ime Sampo ima očitno poseben pomen, saj se tako začne naziv njegovega slovenskega pa tudi panamskega podjetja, morda pa je vse skupaj povezano s finsko mitologijo, saj ta izraz tam pomeni nekakšen talisman. Prva direktorja britanskega Sampa sta bila Leban in Robert Palmerini, oba sta bila na položaj imenovana 24. februarja 2010. Matija Hočevar je bil za direktorja imenovan 7. februarja 2011 namesto Palmerinija. Sedež podjetja se je preselil teden dni pozneje, 28. marca pa so Sampo dokapitalizirali na minimalni znesek, 50.000. funtov. Naslednja sprememba se je zgodila 19. septembra 2011, ko je namesto Hočevarja ob Lebanu direktor postal Tomaž Schara, še eno znano ime iz slovenske gospodarske sfere. Nekdanji direktor Slovenskih železnic v register ni prijavil niti slovenskega niti Lebanovega londonskega naslova, temveč sedež Sampo Groupa v Greensleeves House Highfieldu v Surreyju. V opisu dejavnosti Lebanovega podjetja sta navedena marketing in svetovanje. Hočevar je trenutno sekretar Sampo Groupa, v britanskem registru pa je ime tega slovenskega podjetnika z naslovom v Wimbledonu vpisano večkrat. Na naslovu Lebanovega Sampa poslujeta tudi podjetji slovenskega kralja kuvert Stanislava Menarda. Ko smo ga povprašali o njegovih povezavah z Lebanom, je odgovoril: »V zvezi z Vašim vprašanjem vas obveščam, da je naslov Greensleeves House Highfield, Banstead, Surrey poslovni center, v katerem je, po mojem vedenju, več kot 80 različnih gospodarskih družb. Med mojim podjetjem in g. Rudolfom Lebanom oziroma njegovimi podjetji ne obstaja (niti danes niti ni v preteklosti) nobena poslovna povezava.«

Lažni potni list

Leban slovi kot sproščen poslovnež, ki je povsem mirno odgovarjal na vprašanja v zvezi z vpletenostjo v Patrio. Tako je nekoč izjavil, da so mu plačali, ker da so bili preprosto zadovoljni z njegovimi storitvami. Kot je znano, je v Sloveniji lastnik svetovalnega podjetja Leban & Leban. Konec januarja 2012 je njegovo ime izbruhnilo v aferi, da je milijonska subvencija Japtija prek Rusije končala v Panami. Opisano je bilo, da je 1,092.150 evrov proračunskega denarja prispelo na račun Carbona Martina Faganela in da je v propadlih poslih Carbona Leban sodeloval kot lobist. Še vedno pa je zanimiva njegova partnerica Svetlana. Na številnih straneh, ki opozarjajo na internetne prevare, je ista oseba opisana kot scamer oziroma prevarantka. Tam je tudi preslikava verjetno lažnega potnega lista, ki pa ga je bilo mogoče najti na straneh, kjer Rusinje iščejo može po vsem svetu. Ime Svetlana Ezerskaja pa ni omenjeno le v slovenski Sampo energiji in panamskem registru, kjer je od oktobra 2010 direktorica v Sampo Alternative Resources, v kateri je Leban sekretar, temveč tudi v češkem trgovskem registru. Tam je istoimenska oseba leta 2008 ustanovila podjetje Nasvetla v češki Lhoti. Ali je Ezerskajeva prevarantka ali resna poslovna ženska, verjetno ve le Leban. Vsekakor pa so zanimivi posli in partnerji na vseh koncih sveta rdeča nit ljubljanskega poslovneža s sodnim epilogom v aferi Patria.

Knjiga

V Slovenskih novicah objavljeni zapisi o premoženju slovenskih bogatašev bodo izšli v dopolnjeni izdaji knjige Kondo, kondo. Njena osnovna verzija, ki razgalja bogastvo eks jugoelite, je izšla julija 2011 na Hrvaškem.

Deli s prijatelji