VELEPOSLANIK EU

Rušijo Slovenca, 
šefa pisarne EU

Objavljeno 08. marec 2014 20.39 | Posodobljeno 08. marec 2014 20.39 | Piše: Jadran Vatovec

Na severu Črne gore zahtevajo zamenjavo Mitje Drobniča.

Mitja Drobnič (levo) je nekaterim očitno že dlje trn v peti. Foto: Brane Piano

PODGORICA, BRUSELJ – Nekako skoraj samoumevno je, da pritegne našo pozornost novica (poročanje nekaterih tujih medijev), češ da v neki evropski državici »državljani, obubožani delavci in študenti« na demonstracijah zahtevajo, naj Evropska unija zamenja svojega ambasadorja, ki je naključno celo Slovenec (nekdanji uslužbenec slovenskega zunanjega ministrstva), saj naj bi bil zaradi svojega skrajno diskriminatornega odnosa do dela prebivalcev te državice med glavnimi krivci za to, da so številni »na njenem severu« danes ponižani oziroma tudi lačni. Tisti, ki zahtevajo njegov odstop, so sicer, kot je mogoče razumeti iz člankov, prosrbski aktivisti na severu Črne gore, ki se, to je pač znano, niso pripravljeni sprijazniti s tem, da povsod po državi držijo v rokah škarje in platno njihovi večni politični nasprotniki, nepopustljivi zagovorniki črnogorske samostojnosti in državne suverenosti.

»Ljudstvo« proti ambasadorju

Je pa hkrati tudi res, da so obtožbe na račun veleposlanika Evropske unije Mitja Drobniča, vodje delegacije EU v glavnem mestu Črne gore Podgorici vsaj na prvi pogled razmeroma resne: prav Drobnič naj bi bil najbolj odgovoren za to, da o denarju, ki ga namenja Evropska unija za pomoč Črni gori, ostaja predvsem na jugu države in o njegovem razporejanju pač (so)odločajo črnogorske državne ustanove, medtem ko, denimo, (prosrbske?!) kakor okoljevarstvene organizacije in njihovi agitatorji, ki so resda dejavnejši na severu države, na to, za kaj se bodo uporabila evropska sredstva, tako rekoč ne morejo vplivati. Mar ni jasno, zakaj najbrž res ne morejo? Mogoče za to, ker Črna gora ni več le srbski rezervat?

Zgovoren podatek je že to, da se je članek z bombastičnim naslovom Zahtevajo boljše življenje in zamenjavo Drobniča, ki pojasnjuje, da bi bilo nujno treba Drobniča zamenjati, najprej – to zagotovo ni zgolj naključje – pojavil v srbskem časopisu, beogradskih Večernjih novostih, potem pa tudi v črnogorskem protivladnem glasilu Dan.

Kakor koli, demonstranti, ki so na protestih v večji vasi Bijelo Polje, ki ima menda približno 15.000 prebivalcev, nosili transparente, na katerih je med drugim pisalo, da Podgorica in, no, ja, tudi delegacija EU v Podgorici ropata sever Črne gore, bodo menda prav jutri začeli zbirati podpise – zelo podobno kot Rusi na ukrajinskem Krimu, a ne? – proti legitimnim črnogorskim državnim oblastem, sočasno pa tudi proti veleposlaniku EU Mitji Drobniču, ki pač sodeluje z črnogorskimi ustanovami, ni pa pripravljen delati vsega tistega, kar bi želeli, recimo bobu bob, srbski ultranacionalisti. Potem naj bi peticijo, podprto s številnimi podpisi, zahtevo za Drobničevo zgolj še poslali evropskemu komisarju za širitev Štefanu Fuleju.

S čim le se je lahko Drobnič tako zelo zameril prosrbskim aktivistom in provokatorjem, ki očitno še niso doumeli, da EU leta 2014 pač ni pripravljena financirati tistih, ki bi radi destabilizirali politične razmere v nekaterih evropskih državicah, ki še niso članice EU? Naši sogovorniki so omenili več možnosti. Prvič, da je morda neki lokalni tajkun na severu Črne gore že delal račune brez krčmarja, pardon, brez Drobniča, oziroma pričakoval, da bo lahko odločal, za kaj porabiti del sredstev iz EU. Drugič, da si je Drobnič zatisnil ušesa pred srbskimi in prosrbskimi prišepetovalci. Tretjič, da so Drobničevi kritiki celo povezani z nekaterimi v Sloveniji, ki mu pač še vedno niso odpustili, da je visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton prav njega pred dvema letoma povabila v ekipo svojih veleposlanikov, ne pa koga drugega, denimo katerega izmed njih. Kot nam je v off the record pogovoru dejal nekdanji Drobničev sodelavec, uslužbenec slovenskega zunanjega ministrstva: »Slovenska folklorna jed je, kot veste, nevoščljivost, začinjena z veliko zavisti.«

 

Sam samo podpiše, prejemnika ne izbira

Zanimalo nas je, kajpak, kako bo na očitke (in napoved zahteve za svojo razrešitev), objavljene v srbskih Večernjih novostih in prosrbskem Danu, odgovoril veleposlanik EU, slovenske gore list Mitja Drobnič. Včeraj pozno popoldne nas je poklical in povedal, da si ti, ki ga obtožujejo in zahtevajo njegov odstop, napačno predstavljajo, kako poteka dodeljevanje evropskih sredstev Črni gori. EU se je odločila, da je pri podeljevanju sredstev vse pomembnejša vloga vlade posamezne države, prejemnice sredstev. Drobnič poudarja, da je nadzor nad sredstvi, ki jih Evropa dodeljuje Črni gori, poostren, in da izbira, komu, kako in koliko sredstev bo dodeljenih, poteka po zelo natančno določenih merilih. Ko ustrezne službe vse pripravijo, on kot predstojnik pisarne EU to samo podpiše. To tudi pomeni, da sam ne izbira prejemnika.

 

Deli s prijatelji