PO REFERENDUMU

Rusija priznala Krim

Objavljeno 17. marec 2014 21.30 | Posodobljeno 17. marec 2014 21.31 | Piše: STA, Mo. S.

Rusija je ukrajinski polotok priznala kot neodvisno in suvereno državo.

MOSKVA – Ruski predsednik Vladimir Putin je danes podpisal odlok, s katerim je Rusija uradno priznala Krim kot suvereno in neodvisno državo, poročila iz Moskve navajajo tuje tiskovne agencije. Odlok že velja.

Rusija je na podlagi izražene volje prebivalcev Krima na nedeljskem referendumu »priznala Republiko Krim, v kateri ima mesto Sevastopol poseben status, kot suvereno in neodvisno državo«, piše v odloku.

Z vidika mednarodnega prava je priznanje Krima kot neodvisne države potrebna etapa za priključitev Krima k Rusiji. Priključitev mora biti namreč predmet dogovora med dvema neodvisnima državama.

O priključitvi že v petek

Po nedeljskem referendumu, kjer so prebivalci ukrajinskega polotoka Krim s plebiscitarno večino izglasovali priključitev Rusiji, je krimski parlament danes razglasil neodvisnost polotoka in Ukrajine ter Rusijo uradno zaprosil za priključitev. Z deklaracijo je nacionaliziral vso ukrajinsko premoženje na polotoku, Združene narode in vse države sveta pa so pozvali, naj Krim priznajo kot neodvisno državo. V dokumentu tudi piše, da na Krimu ne veljajo več ukrajinski zakoni in odločitve, sprejete v Kijevu. Parlament je ob tem razglasil vrhovno oblast na polotoku in določil, da se mandat poslancem v sedanjem sklicu izteče septembra 2015.

Krimska delegacija pod vodstvom premierja Sergeja Aksjonova je medtem danes prispela v Moskvo. O razmerah na Krimu bodo v torek razpravljali ruski poslanci, ki jih bo nagovoril tudi predsednik Putin. V petek naj bi duma, spodnji dom parlamenta, glasovala o predlogu zakona o priključitvi Krima Ruski federaciji.

Deli s prijatelji