ŠPEKULACIJE?

Rusi v nakup NKBM

Objavljeno 03. oktober 2012 13.16 | Posodobljeno 03. oktober 2012 13.16 | Piše: P. J.

Interesentov za investiranje v NKBM naj bi bilo kar nekaj.

NKBM

LJUBLJANA – Pred prodajo Triglava, Petrola in Telekoma naj bi bila prodana banka NKBM, kupci pa naj bi bili po neuradnih informacijah Rusi oziroma Gazprombank, pišejo Finance. 

Banka bo do konca leta potrebovala približno 100 milijonov evrov svežega kapitala. Pri dokapitalizaciji pa država naj ne bi sodelovala. Viri blizu NKBM pa razkrivajo, da naj bi bilo interesentov za investiranje v banko kar nekaj. Gazprom sicer na vprašanja ne odgovarja. Rusi naj bi se za NKBM zanimali zaradi bančne licence, ki bi jim omogočila širitev na druge trga.

Gazprom deluje v Belorusiji, Rusiji, Švici, Armeniji, Kitajski, Mongoliji in Indiji, evropski politiki pa naj ne bi bili najbolj navdušeni nad širitvami ruskih bank v EU. Mnogi pravijo, da gre le za medijsko potezo nasprotnikov slabe banke, saj to, da bi Rusi kupovali slovenske družbe, v javnosti ne bi bilo dobro sprejeto.

Matej Šimic iz Alte Invest meni, da če ima država resne namene s prodajo, naj to stori čim prej. NKBM pa je po njegovem mnenju v takšnem stanju, da je možna cela vrsta različnih scenarijev, kako se bo razpletlo, pa da je odvisno predvsem od uprave. 

Deli s prijatelji