ODPOKLIC

Ruplu se nasmiha mesto v Trstu

Objavljeno 23. marec 2012 21.58 | Posodobljeno 23. marec 2012 21.58 | Piše: S. J., STA

Iz Trsta se bo predčasno vrnila dosedanja generalna konzulka, uradno zaradi delovnih potreb.

Dimitrij Rupel in Janez Janša

TRST, LJUBLJANA, BRUSELJ – Vlada je na četrtkovi seji predčasno razrešila generalno konzulko v Trstu Vlasto Valenčič Pelikan, ki bi se ji mandat sicer iztekel prihodnje leto. Valenčič Pelikanova je bila generalna konzulka v Trstu dvakrat, in sicer med letoma 1995 in 1999, drugič pa je bila na položaj imenovana julija 2009. Čeprav še ni znano, kakšno delo bo v prihodnje opravljala, pa na ministrstvu poteka reorganizacija. Na položaju naj bi ostala še do 1. julija.

Razlog za odpoklic delovne potrebe

Zunanji minister Karl Erjavec je danes v Bruslju potrdil, da je vlada v četrtek sprejela sklep o odpoklicu generalne konzulke, in pojasnil, da so razlog za to delovne potrebe. Ni pa želel komentirati govoric, da naj bi v Trst odšel Dimitrij Rupel. Tudi slednji tega ni hotel komentirati. Povedal je, da bo opravljen razpis, izbran pa bo kandidat, ki bo izpolnjeval pogoje.

Valenčič Pelikanova je doma iz Kopra, za sabo pa ima bogato diplomatsko-konzularno kariero. Lani je poslanec SDS Miro Petek zahteval njeno zamenjavo, ker naj bi imela neprimeren odnos do Slovenske skupnosti, politične stranke slovenske manjšine v Italiji.

Na vprašanje, ali se obeta še kakšen predčasni odpoklic iz drugih veleposlaništev, pa je minister odgovoril: »Če bodo delovne potrebe to narekovale, gotovo.« Erjavcu se odpoklic ne zdi prav nič posebnega, saj pravi, da se je to dogajalo tudi v preteklosti.

Ni bila dovolj učinkovita?

Po navedbah časnika Dnevnik, ki je navedel neuradne informacije, naj bi bil razlog za razrešitev, da naj bi konzulka ne bila dovolj učinkovita. Dnevnik, ki se sklicuje na diplomatske kroge, še piše, da so ti precej kritični do dela Valenčič Pelikanove, hkrati pa so dejali, da naj bi bil glavni razlog za njeno razrešitev, da naj bi to mesto zanimalo dolgoletnega zunanjega ministra Rupla.

Delo pa je danes poročalo, da naj bi vlada do začetka poletja izvedla vse postopke za imenovanje novega konzula, neuradnih informacij, da naj bi vlada na ta položaj imenovala Rupla, z vlade niso potrdili.

 


 

Deli s prijatelji