NEKOČ SDS, DANES SAM

Rupel se je odpovedal odvetniku: Upokojenec sem, nimam dovolj denarja

Objavljeno 20. julij 2015 21.41 | Posodobljeno 20. julij 2015 21.42 | Piše: Mo. S.

»Predsednik vlade Pahor mi je nekoč rekel, da smo bili na robu vojne, da nam je grozila resna kriza v slovensko-hrvaških odnosih, in se je bilo treba nekaj dogovoriti,« je povedal nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel.

Iz kulturnega doma želi občina Rezija izriniti slovenske organizacije.

LJUBLJANA – Dimitrij Rupel, ki je pred dnevi zapustil vrste SDSimage, ne namerava ustanoviti nove stranke, da ga ni v strokovnem svetu stranke, ki ga je Janez Janša pred tem oblikoval, pa je izvedel šele iz medijev.

O izstopi iz stranke je razmišljal že prej, to pa je bila le še kaplja čez rob, je povedal v intervjuju za Delo. O SDS meni, da bi morala postati bolj popustljiva in velikodušna, kar da velja tudi za Janšo. V strokovnem svetu je za zunanjo politiko odgovoren Milan Zver, a Rupel zanj meni, da ni primernejši od njega samega. »Zver se z zunanjo politiko ni nikoli ukvarjal,« je povedal. Stranki sicer želi vse dobro in meni, da ima še možnosti za relativno večino, težko pa bi sama sestavila vlado.

Korita in hlevi

O Janši je povedal tudi, da sta bila nekoč začasno sprta, saj sta drug o drugem izrekla marsikaj, a ko se je zgodila afera Patria, ga je vedno podpiral. »Pripombe o koritih prihajajo iz hlevov,« pa Rupel medtem pravi na očitke Iva Vajgla, da si je vedno našel pravo korito, kjer se mu dobro godi.

Cerar naredil nekaj slabih izbir

Ko je Rupel govoril o veliki koaliciji, je omenil tudi predsednika vlade Mira Cerarja. Na vprašanje, ali je vendarle primeren za predsednika vlade, Rupel odgovarja: »Malo sem fantaziral.« Sicer pa ima o Cerarju dobro mnenje. Le malo premalo je odločen, pravi in dodaja: »Cerar se mi ne zdi negativen, le nekatere njegove izbire so bile slabe.« Med temi omenja ministre za izobraževanje, infrastrukturo in zdravje.

Upokojenec je in nima dovolj denarja

Spregovoril pa je tudi o Milanu Kučanu in vplivu Foruma 21. V zadnjem času njihovega vpliva sicer ni občutil, ko je bil Kučan predsednik, »pa je bilo veliko sugestij«. Pred kratkim je izgubil tožbo, s katero je od države zahteval izplačilo odškodnine zaradi domnevne diskriminacijeimage. Kot pravi, se da vse dogovoriti, če imaš prijatelje, v njegovem primeru pa ni šlo za upokojitev, temveč za nespoštovanje pogodbe, ki se je iztekla leto dni kasneje. Koliko denarja je porabil za pritožbe v tem postopku, sicer ne ve. »Pri pritožbi sem se odpovedal odvetniku, ker sem pač upokojenec in nimam dovolj denarja,« je povedal za Delo.

Na robu vojne s Hrvaško?

Ob koncu leta bo znana tudi težko pričakovana odločitev arbitražnega sodišča. Rupel je pred časom o tem povedal, da je arbitražna odločitev kapitulacija in popuščanje, ki ga Slovenija ne bi smela dovoliti, še vedno pa meni, da je Slovenija v času Pahorjeve vlade naredila napako. O Hrvatih meni, da doslej niso spoštovali ničesar, kar jim ni koristilo, večjo možnost vplivanja pa je Slovenija imela v času, ko Hrvaška še ni bila članica EU niti Nata. Ko smo še predsedovali EU, je po njegovih besedah Hrvaška po sredini Piranskega zaliva risala zemljevide, ob nastopu nove vlade pa smo pogoje najprej zaostrili, nato pa smo popustili. »Predsednik vlade Pahor mi je nekoč rekel, da smo bili na robu vojne, da nam je grozila resna kriza v slovensko-hrvaških odnosih, in se je bilo treba nekaj dogovoriti,« pravi Rupel.

Deli s prijatelji