V POKOJ

Rupel pravi, da se ga poskuša znebiti »slovenska Al Kaida«

Objavljeno 23. junij 2013 14.21 | Posodobljeno 23. junij 2013 14.21 | Piše: P. J.

Nekdanji zunanji minister trdi, da se tako, kot počne Erjavec, ne dela.

Iz kulturnega doma želi občina Rezija izriniti slovenske organizacije.

LJUBLJANA – »Slovenska Al Kaida me poskuša vreči iz diplomacije in iz zgodovine že nekaj časa, vendar jim – vsaj drugo – ne bo uspelo,« je v pogovoru za Siol.net dejal Dimitrij Rupel.

Rupel je razočaran

Pravi, da je sklicevanja ministrstva na ZUJF fasada in da zakon omogoča nadaljevanje zaposlitve, kadar gre za nemoten delovni proces. Dodaja, da se tako, kot počne Erjavec, v diplomaciji ne dela. Še bolj je po njegovem nerazumljivo to, da se to dogaja nekomu, ki je bil deset let zunanji minister. »Bistvo je, da se ta vlada hoče znebiti vseh, ki niso člani njenih strank«.

»Moram reči, da sem precej razočaran, da ne govorim o tem, da se moramo nekateri v tej državi tisti, ki smo to državo naredili, kar naprej zagovarjati, braniti in celo opravičevati.«

S svojo usodo je Rupel zadovoljen, saj je, kot pravi, imel srečo, da je lahko sodeloval pri postavljanju prve in edine samostojne slovenske države. »To, kar se dogaja danes, pa je največja sramota. Ob tem bi rekel še to: navsezadnje je bil osamosvojitelj tudi Milan Kučan, in to, kar se dogaja, meče slabo luč tudi nanj, razen če je takrat propagiral samostojno Slovenijo s figo v žepu.« Dodaja, da obžaluje to, kar se dogaja Janši in Bavčarju. Meni, da je skupina nasprotnikov, ki Slovenijo peha v mračnjaštvo in ki demontira rezultate osamosvojitve, zelo močna. Zanima jih predvsem zasebni interes.

Se bo Erjavčev načrt ponesrečil?

Rupel je dejal, da s svojimi stiki v diplomaciji ravna varčno, kadar je potrebno. »Od Pahorjeve izjave o moji beležnici do danes so minila štiri leta. Številni so zamenjali službe in številke. Nazadnje sem govoril – tudi osebno – z italijanskim kolegom Francom Frattinijem, ki bo novi šef Nata. Svoje zveze uporabljam varčno, kadar je potrebno. Sicer se beležnica polni z novimi imeni in številkami.«

Rupel bo v prihodnje predaval in pisal knjige. S Petrom Jambrekom, z Dariem Darovcem in Mitjo Žagarjem pa ustvarjajo novo fakulteto za slovenske študije. »Morda pa se Erjavčev načrt ne posreči, morda vlada Bratuškove ne bo zatirala svobodne znanosti in izobraževanja,« je še dodal na koncu. 

 

Deli s prijatelji