ODZIVI

Rupel čestita Hrvatom, Pogačnik o hladni prhi Cerarjevim

Objavljeno 05. avgust 2015 19.52 | Posodobljeno 05. avgust 2015 19.50 | Piše: T. L.

Na sosednjem Hrvaškem so se zavili v molk po odstopu Abrahama, na slovenski strani pa je precej bolj živahno.

LJUBLJANA, ZAGREB, BRUSELJ – Medtem ko v kabinetu predsednika vlade Mira Cerarja ne razumejo razlogov za ekspresni odstop Ronnyja Abrahamaimagez mesta arbitra v arbitraži med Slovenijo in Hrvaško, so se na sosednjem Hrvaškem zavili v molk. Tiskovna predstavnica hrvaškega zunanjega ministrstva Daniela Barišić je za STA sporočila le, da se za zdaj ne bodo odzivali.

MZZ: Slovenija zavrnila enostranske Hrvate

In kaj pravijo na Erjavčevem ministrstvu? Obžalujejo odstop sodnika Abrahama, o katerem so bili obveščeni danes. »Razlogov zanj, razen tistih, ki so navedeni v sporočilu za javnost Stalnega arbitražnega sodišča, ne poznamo. Slovenija bo v skladu s pozivom arbitražnega sodišča v določenem roku sprejela odločitev o imenovanju novega arbitra ali imenovanje prepustila predsedniku arbitražnega sodišča. MZZ popolnoma zaupa v neodvisnost in nepristranskost arbitražnega sodišča ter pričakuje, da bo sodišče čim prej v polni sestavi nadaljevalo svoje delo in skladno z arbitražnim sporazumom izdalo razsodbo. Slovenija je danes tudi po diplomatski poti zavrnila predlog Hrvaške o enostranskem odstopu od arbitražnega sporazuma.«

Horvat hoče nujno sejo s Cerarjem in z Erjavcem

Podpredsednik NSi in predsednik OZP Jožef Horvat pa želi nujno zaprto sejo. Po odstopu Abrahama je dejal, da to predstavlja dodatne težave, ki so se začele z nezakonitim prisluškovanjem slovenskima predstavnikoma v primeru sojenja arbitražnega sodišča v Haagu o poteku slovensko-hrvaške meje in objavo teh prisluhov v hrvaških medijih. »Kot predsednik Odbora za zunanjo politiko (OZP) bom že jutri ponovno zahteval sklic zaprte nujne seje, na katero bom povabil tako predsednika vlade Mira Cerarja kot zunanjega ministra Karla Erjavca

Evropska komisija še naprej pozorno spremlja razvoj dogodkov v zvezi z arbitražo med Slovenijo in Hrvaško, je po odstopu arbitra Ronnyja Abrahama danes za STA povedala tiskovna predstavnica komisije Mina Andreeva. Nakazala je še, da stališča komisije ostajajo nespremenjena.

Pavliha poziva k Slovencu ali Slovenki

Bliskovit odstop zdaj že nekdanjega slovenskega arbitra daje slabo sporočilo, pa je odstop za portal MMC komentiral pravnik Marko Pavliha, sicer profesor pomorskega prava. »V takih primerih pretehta domoljubje in ne pragmatičnosti. Če sem zelo konkreten, verjetno ni možnosti, da bi s takega mesta odstopil na primer Ernest Petrič, ki sem ga sam predlagal kot arbitra. Pozivam odgovorne, da imenujejo Slovenca ali Slovenko«. 

Po njegovih besedah se namreč zdaj vrtimo v začaranem krogu, saj politiki v preteklih letih niso upoštevali opozoril, da so v podpisanem sporazumu tudi pasti. Prav tako se niso odzvali na to, da je da je Hrvaška že takoj po ratifikaciji sporazuma ta sporazum kršila in da bi lahko že pred leti zahtevali izločitev hrvaškega arbitra. Meni, da ima Slovenija zdaj zadnjo priložnost, »saj se mi zdi, da se tudi mednarodna javnost obrača nam v prid. Vidijo, kako neverodostojna partnerica je Hrvaška. Slovenija namreč ni edina država, s katero nima rešenih sporov.« Sam rešitev vidi v grožnji z blokado vstopa Hrvaške v schengensko območje, kar bi spodbudilo dogovor za pogajalsko mizo – ali dokončanje arbitraže ali pa obuditev sporazuma Drnovšek-Račan

Ude: Abraham po Sekolcu še drugi naivnež

Že ko je Abraham sprejel funkcijo arbitra, se pravniku in nekdanjemu ustavnemu sodniku Lojzetu Udetu to ni zdelo primerno, ker je Abraham sicer tudi predsednik Meddržavnega sodišča v Haagu in bi se lahko primerilo, da bi to imelo v tem primeru celo kakšno pristojnost. Za MMC je dejal, da je ta poteza fiasko Abrahama, ne Slovenije.

»Tudi njegov odstop me zdaj nič posebej ne preseneča, zlasti še zaradi zaostritev, ki so prišle na plan po tem, ko je on – videti da malce premalo premišljeno – sprejel to funkcijo,« pravi Ude. »Moram reči, da je že drugi naivnež, poleg prejšnjega arbitra Jerneja Sekolca«. Ude je prepričan, da je tudi Abraham naivno sprejel to funkcijo, misleč, da bosta stranki v postopku že samo zaradi njegovega imena in položaja bolj pripravljeni za spoštovanje arbitražne odločbe. Ko pa je spoznal, kako Hrvaška ravna, je še enkrat premislil in sprejel drugačno stališče ter odstopil. To se Udetu ne zdi prav.

Pogačnik: To je hladna prha za slovensko diplomacijo in vlado

Miha Pogačnik, strokovnjak za mednarodno pravo, je za Planet Siol.net dejal, da je novica veliko presenečenje, glede na dejstvo, da se od trenutka, ko je arbiter sprejel to funkcijo, do današnjega dne ni spremenilo nobeno dejstvo oziroma ni bilo nobenih sprememb. Dodaja, da ob tem ne vemo, kaj se je dogajalo znotraj arbitražnega tribunala.

»To je hladna prha za slovensko diplomacijo in vlado, ki je arbitra imenovala. Treba je razmisliti o smiselnosti in smotrnosti nadaljevanja te politike vztrajanja pri arbitraži. Slovenska vlada bi morala razmisliti, ali bo za vsako ceno vztrajala pri tej svoji zunanji politiki, ki se je izkazala za nesmiselno. Ni nobenega zagotovila, da ne bo drugi arbiter ravnal enako. Zelo težko bomo dobili uglednejšega arbitra, kot je bil predsednik meddržavnega sodišča Abraham. To je lep znak, da naj gospodje na Erjavčevi ulici razmislijo še o drugih možnostih. Ta poteza arbitra potrjuje moje stališče od samega začetka, da je arbitraža nesmiselna,« je med drugim dejal Pogačnik, ki je bil pred leti tudi sam vpleten v reševanje tega vprašanja s Hrvati.

Rupel čestita hrvaški diplomaciji za ta dosežek

»Ta poteza ni ravno prijetna za Slovenijo. Čestitam hrvaški diplomaciji za ta dosežek. Mislim, da so v ozadju vsega tega dogajanja Hrvati, ki niso želeli, da bi se postopek nadaljeval, in so napeli vse mogoče sile, da bi preprečili nadaljevanje. Abrahamov odstop razumem tudi kot znamenje pritiska,« je dejal v komentarju za portal Planet Siol.net.

Dodaja, da je bil precej skeptičen do izbire Abrahama, predvsem zato, ker bi lahko našli koga med Slovenci. »Preprosto zato, ker nekdo, ki je oddaljen od slovenske problematike in se z njo najbrž nikoli ni resno ukvarjal, težko razume vse podrobnosti. Mi pa smo padli v neki zelo neprijeten položaj, iz katerega se nismo mogli izviti, ker so Hrvati to tako skrbno načrtovali. Postavljam si vprašanje, koga bo Slovenija predlagala kot tretjega arbitra. Mislim, da to ne bi imelo smisla. Po mojem mnenju bi morali zbrati vse sile, ki jih imamo, ter se dogovoriti glede strategije pogajanj in odnosov s Hrvaško. Bojim se, da je Hrvaška vnaprej predvidela nekatere poteze. Grozno sem nesrečen, ker je Slovenija imela še pred nekaj leti tako veliko prednost pred Hrvaško, danes pa vidimo, kako superiorno se vedejo. Njihova diplomacija je premagala našo. To je jasno,« je še prepričan Rupel.

Deli s prijatelji