V VELENJU

Rudarji brez praznika, stavka se nadaljuje

Objavljeno 03. julij 2014 11.38 | Posodobljeno 03. julij 2014 11.38 | Piše: STA, D. P.

Rudarski praznik pa bodo praznovali rudarji Rudnika Trbovlje-Hrastnik. Nagovorila jih bo predsednica vlade, ki opravlja tekoče posle, Alenka Bratušek.

V Velenju se stavka.

VELENJE – Velenjski rudarji, ki spontano stavkajo od ponedeljka, bodo danes ob 17. uri z upravo rudnika nadaljevali pogajanja, ki so jih prekinili v sredo zvečer. Na pogajanjih pričakujejo tudi generalnega direktorja Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Blaža Košoroka. Ker jim stališč doslej ni uspelo zbližati, rudarji razmišljajo o zaostritvi stavke.

1400 stavkajočih

Rudarji napovedujejo, da bodo vztrajali pri vseh svojih stavkovnih zahtevah. Okoli 1400 stavkajočih naj bi se po napovedih pred rudnikom, ki mu zaradi likvidnostnih težav grozi stečaj, zbralo že ob 8. uri in bodo vztrajali do 12h.

Jasne zahteve

Osnovne stavkovne zahteve velenjskih rudarjev so izplačilo plač po kolektivni pogodbi, zaostanka plač iz let 2012 in 2013, regresa in dvig cene premoga za en evro, na 3,25 evra za gigadžul električne energije.

Brez praznovanja

Danes je tudi dan slovenskih rudarjev, vendar ga velenjski rudarji letos ne bodo praznovali, saj je vodstvo rudnika zaradi aktualnih razmer tradicionalni, letos že 54. Skok čez kožo odpovedalo oziroma prestavilo na boljše čase.

Rudarski praznik pa bodo praznovali rudarji Rudnika Trbovlje-Hrastnik. Nagovorila jih bo predsednica vlade, ki opravlja tekoče posle, Alenka Bratušek.

Deli s prijatelji