RUBEŽ

Rubijo mu, ker je hči špricala pouk

Objavljeno 16. avgust 2015 13.10 | Posodobljeno 16. avgust 2015 13.10 | Piše: Iztok Umer

Pirančana Armanda Đurđevića inšpektorat za šolstvo oglobil s 500 evri. Z ženo da sta kriva, ker je imela njuna hči, ki ima sicer težave z zdravjem, neopravičene ure.

Špricanje zaračunavajo. (Foto: Iztok Umer)

PIRAN – »Prepričali so me, da drži pregovor Udari po siromaku. In ne bom iskal nobenih opravičil za vedenje pubertetne šestnajstletne hčerke. Delam po šestnajst ur na dan, da preživljam petčlansko družino, saj je žena zaradi bolezni ostala brez dela. Ob tem ne morem spremljati, ali je hčerka hodila v šolo ali ne. Vem tudi za njene zdravstvene težave. Na pozive šole se je vedno odzivala žena Mulaima, če ji je le zdravje dopuščalo. Ne razumem pa sankcije, ki jo je na predlog šole izdal Inšpektorat RS za šolstvo in šport in me po zakonu o osnovni šoli kaznoval s 500 evri, češ da sva kot oče in mati odgovorna za izpolnitev predpisanih osnovnošolskih obveznosti. S transakcijskega računa so mi na podlagi sklepa o davčni izvršbi že julija trgali 140 evrov, čeprav sem sklep prejel šele ta ponedeljek, se pravi 10. avgusta, enak rubež pričakujem ob izplačilu julijske plače konec tega tedna. Šoli in inšpektoratu sva z ženo ponudila dovolj tehtnih argumentov, zakaj so nastale take težave s hčerko, mislim pa, da so izbrali pot najmanjšega napora in izdali denarno kazen. Je to vzgojna kazen za starše, ki se z vsemi močmi bijejo za preživljanje in obstanek družine?« se sprašuje Pirančan Armando Đurđević.

Brez odgovora

Predlog za kazen je dalo vodstvo Osnovne šole Cirila Kosmača iz Pirana. Devetošolka je bila pogosto odsotna od pouka ali pa je zamujala na prve ure in si je od 1. septembra lani do 3. marca letos nabrala kar 113 neopravičenih ur, za kar naj bi bili po mnenju vodstva šole krivi starši, ki naj bi opustili dolžno skrb in nadzor nad svojim mladoletnim otrokom, ki ni obiskoval pouka in drugih dejavnosti v okviru obveznega programa osnovne šole iz neopravičljivih razlogov.

Inšpektorat za šolstvo in šport je odločbo o prekršku izdal 31. marca letos in starše oglobil s 500 evri kazni ter ponudil možnost, da v osmih dneh vložijo zahtevo za varstvo zakonitosti.

»Na odločbo je že 3. aprila odgovorila žena Mulaima. Dr. Jure Šink ji je svetoval, naj se obrne na vodstvo šole in poskuša pridobiti opravičila ter jih posredovati razredničarki. Tega žena ni storila, ker ji je hčerka povedala, da opravičil staršev ne bo sprejela, zanjo naj bi veljala le zdravniška opravičila. V zahtevi za sodno varstvo je žena tudi pojasnila, da ima hčerka večkrat hude težave s hrbtenico in jajčniki, kar se kaže s hudimi bolečinami v trebuhu. Zaradi teh težav jo je njena osebna zdravnica napotila na specialistične preglede. Zapisala je še, da so o prejemu odločbe seznanili tudi hčerko, ki jo je denarna kazen močno prizadela in je zatem spremenila tudi odnos do šole. Na ženino pisanje nismo prejeli nobenega odgovora,« zatrjuje Đurđević.

Otroških dodatkov niso izvzeli

Zato je kot strela z jasnega prišel rubež. »Ko sem prejšnji mesec poslal ženo, naj z bankomata dvigne denar, mi je odvrnila, da ga ne more, ker je račun prazen. Saj bi moralo na njem biti še 140 evrov, sem ji odvrnil, ker nisem bil pozoren, da so mi že pri junijski plači trgali 140 evrov. Odločbo o izvršbi pa je finančna uprava ministrstva za finance izdala šele 24. julija in sem jo prejel ta ponedeljek,« razlaga Pirančan.

Tudi po zakonu naj bi mu trgali večji znesek, s tem da so kot priliv na njegov račun upoštevali tudi 200 evrov otroških dodatkov, ki naj bi bili nedotakljivi. Armando Đurđević se je še izpovedal, da zaradi velike družine in posojila, ki ga je najel za obnovo hiše v Piranu, dela po šestnajst ur na dan in da komaj preživijo mesec. »Redno sem zaposlen na Okolju, poleg tega imam odprto še popoldansko obrt kot taksist. Še pred kratkim sem preživljal šestčlansko družino, no, starejša hčerka se je poročila in osamosvojila. Še vedno pa nas je pet, ki zaradi bolne žene živimo le na mojih plečih. Ne smem tajiti, da smo se zaradi denarne stiske obrnili na center za socialno pomoč in lani in letos prejeli enkratno denarno pomoč, center pa je poskrbel tudi za kritje šolske malice za oba najmlajša osnovnošolska otroka. Lahko bi rekel, da smo solidna družina, z našo pubertetnico razen v šoli nimamo drugih težav. Še najmanj pa si lahko z ženo očitava, da zanemarjava starševske dolžnosti in da sva zaradi tega neupravičenega očitka kaznovana. Absurdna je obrazložitev odločbe o denarni kazni, češ da so naju kaznovali s 500 evri in da bi naju po zakonu lahko kaznovali s 1000 evri.«



Globa le v skrajnih primerih

Na Osnovni šoli Cirila Kosmača je včeraj telefon tajništva zvonil v prazno. Govorili pa smo z dolgoletnim ravnateljem ene od obalnih šol in nam je povedal, da se na vsaki šoli pojavljajo težave z neobiskovanjem pouka, pri čemer najprej poskrbijo, da se z učencem in starši pogovori pedagoški delavec in psiholog. Iz več razlogov, osebnih, zdravstvenih ali socialnih, se starši velikokrat ne odzivajo na pozive. »Vsaj na naši šoli poskušamo vztrajati, da pridemo s starši v stik tudi s pomočjo centra za socialno delo. To lahko traja mesece in zahteva veliko vztrajnosti in trdega dela. Prepričan sem, da je prijava staršev na inšpektorat za šolstvo in šport ukrep, ki bi ga morali izvesti le v skrajnih primerih,« je razložil ravnatelj. 

 

Deli s prijatelji