PRETRESENA

Rubežnik mamici treh otrok: Vi se ne pišete Janković

Objavljeno 09. november 2012 12.00 | Posodobljeno 08. november 2012 15.49 | Piše: Anita Krizmanić

41-letna mamica bi z veseljem poplačala dolg v višini 418 evrov, a je decembra lani ostala brez službe.

Pri sebi je imela le 17 evrov gotovine (fotografija je simbolična).

LJUBLJANA – Delo rubežnikov ni niti malo prijetno, saj nikoli ne vedo, kdo jim bo odprl vrata. Enako morajo obravnavati tiste, ki so dolžni milijonske zneske, kot tudi one, ki zaradi finančne stiske ne morejo povrniti dolga v višini nekaj deset ali sto evrov.

A očitno pred zakonom nis(m)o vsi enaki oziroma nekateri rubežniki in njihovi pomočniki med dolžniki delajo velike razlike. Tako je bilo po besedah naše bralke K. L. (41) tudi v njenem primeru. Mamica treh otrok, starih 5, 12 in 18 let, je sicer vedela, da bo morala prej ali slej poplačati gotovinski kredit v višini 418 evrov, ki ga ima pri banki SKB, a takega odnosa rubežnikov, ki so jo obiskali v četrtek dopoldne, zagotovo ni pričakovala. 

Šok, ko je prišla iz vrtca

Ti so na njena vrata potrkali okoli osme ure zjutraj, ravno ob času, ko se je 41-letnica vrnila iz vrtca in šole, kamor je pospremila svojega otroka. »Pod nos sta mi pomolila nekakšne papirje in drug čez drugega govorila v tonu, kot da sem nekoga ubila,« je povedala naša bralka, ki je moška prosila, naj ji lepo razložita, čemu sta prišla.

Rotila ju je, naj počakata

»Ste mislili, da se boste kar tako izmazali?« naj bi jo vprašal eden od njiju, a 41-letna mamica nam je povedala, da bi z veseljem poplačala edini dolg, ki ga ima, če ne bi lanskega decembra ostala brez službe v podjetju, kjer je delala celih 22 let. Pretresena je povedala, da je rubežnikoma razložila tudi, da ji je predlani umrl mož in da ima pri sebi le 17 evrov gotovine. »Rotila sem ju, naj lahko počakata do 15. novembra, ko dobim otroški dodatek,« nam je zaupala. A sledil je šok. »Gospa, vi se ne pišete Janković,« naj bi ji zabrusil eden od njiju.

Rubežnika sta odnesla tisto, po kar sta tudi prišla. Družinica je tako ostala brez televizijskega sprejemnika, računalnika in mikrovalovne pečice, obupana mamica pa je za nameček dobila še položnico v višini 400 evrov. »Kako naprej, ne vem,« je še povedala. 

Deli s prijatelji