DOGOVOR

RTVS: zaposlili bodo honorarce, ti pa ne bodo vlagali tožb

Objavljeno 21. december 2012 15.06 | Posodobljeno 21. december 2012 15.06 | Piše: T. L., STA

Vodstvo RTVS s sindikati sklenilo dogovor o zaposlovanju stalnih honorarcev, v prihodnjih štirih letih naj bi jih tako zaposlili 230.

O novem zakonu o RTV Slovenija bomo znova odločali volivci.

LJUBLJANA – Vodstvo RTVS je z vsemi tremi sindikati RTVS podpisalo dogovor o priznavanju pravic svobodnih in samostojnih sodelavcev in zaposlovanju rednih pogodbenih sodelavcev na RTVS. Dogovor v prihodnjih štirih letih predvideva zaposlitev 230 stalnih honorarnih sodelavcev RTVS, ti pa se bodo vzdržali vlaganja tožb proti mediju. 

Gre za podoben dogovor, kot so ga s Sindikatom novinarjev Slovenije sprejeli že leta 2010, zdaj pa so dogovor razširili tudi na podpis z ostalimi sindikati, pod katerimi so združeni sodelavci in zaposleni na RTVS. V skladu z dogovorom iz leta 2010 so se dogovorili za zaposlovanje stalnih honorarnih sodelavcev, ti pa so se zavezali, da ne bodo vlagali tožb.

1900 redno zaposlenih in več kot 600 stalnih honorarcev  

RTVS po besedah generalnega direktorja RTVS Marka Fillija zaposluje 1900 redno zaposlenih in preko 600 stalnih honorarnih sodelavcev. 251 jih izpolnjuje pogoje za zaposlitev, od tega jih 230 želi zaposlitev. Ob tem je poudaril, da problema zaposlovanja stalnih honorarnih sodelavcev, ki izpolnjujejo pogoje zaposlitve, ni bilo moč rešiti čez noč, saj se je tudi problem kopičil čez leta. Skupno število zaposlenih na RTVS se tako ne bo zmanjševalo, se bo pa na račun zaposlovanja zmanjševalo število stalnih honorarcev, pri čemer Filli obljublja, da ne bodo ustvarjali novih problemov.

Pridobili soglasje programskega sveta

Predsednik sindikata kulturnih in umetniških ustvarjalcev na RTVS Peter Kosmač je dogovor pozdravil. Po njegovem mnenju je kakovost dogovora ta, da predvideva kvote v zaposlovanju ter dinamiko zaposlovanja ter da ne obremenjuje proračuna RTVS. Po njegovih besedah bo dogovor tudi zagotavljal rast kadrov ter preprečil odmiranje tipičnih poklicev za dejavnost RTV.

Filli je tudi poudaril, da so za sklenitev dogovora predhodno dobili soglasje programskega sveta, ki je trenutno pooblaščen za dajanje soglasja k zaposlitvam. Prav tako bo ta dogovor sestavni del odzivnega poročila na računsko sodišče.
 

Deli s prijatelji