REVIZIJA

RTVS: ugotovili hude sistemske kršitve

Objavljeno 26. september 2013 18.47 | Posodobljeno 26. september 2013 18.47 | Piše: STA, Mo. S.

Med drugim je prihajalo do priznavanja neupravičenih bonitet, predvsem plačanih nadomestil za povračilo stroškov zaposlenim, čeprav so ti izkazovali negativni saldo ur.

LJUBLJANA – Člani nadzornega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS) so na seji, ki so jo imeli v sredo, pregledali končno revizijsko poročilo, ki je preverjalo navedbe v anonimki glede delovanja uredništva dnevnoinformativnega programa, in ugotovili večje sistemske kršitve. 

Četrtina navedb anonimke ni resničnih

Kot je povedal predsednik sveta Miha Klun, so nadzorniki ugotovili opuščanje nadzora nad uporabo internih aktov, ki urejajo evidentiranje in priznavanje efektivnih opravljenih ur na delu ter potnih in drugih z delom povezanih stroškov. Prihajalo je do priznavanja neupravičenih bonitet, predvsem plačanih nadomestil za povračilo stroškov zaposlenim, čeprav so ti izkazovali negativni saldo ur, nadomestil za čas bolniške odsotnosti honorarnim sodelavcem in odobritve rekreacijskega dopusta honorarnim sodelavcem.

Po Klunovih besedah navedbe iz anonimke popolnoma držijo v 53 odstotkih, če se upošteva še navedbe, ki deloma držijo, pa se odstotek dvigne na 77 odstotkov. Preostalih 23 odstotkov zapisanega ne drži.

Takoj naj ukrepajo

Nadzorni svet je zato vodstvo RTVS pozval k takojšnji odpravi sistemskih nepravilnosti ter določitvi in razmejitvi odgovornosti tako tistih zaposlenih, za katere je razvidno, da so storili kršitve, kot njihovih nadrejenih po verigi kršitelj – prvi nadrejeni – producent – odgovorni urednik – programski direktor.

Svetniki so po Klunovih besedah sprejeli tudi sklep s pozivom generalnemu direktorju RTVS Marku Filliju, naj zoper neposredne kršitelje začne disciplinske postopke in postopke za ugotovitev ter povrnitev škode, zoper ostale odgovorne pa postopke razrešitve. Rok, v katerem mora vodstvo zavoda nadzornikom posredovati poročilo, je mesec dni. Vodstvo so pozvali še, naj na podlagi ugotovitev iz revizije preverjanja opravi tudi na drugih področjih oziroma enotah in o tem poroča svetu v roku treh mesecev.

Lombergar ostaja

O odgovoru Fillija glede neupravičene porabe razvojnih sredstev niso mogli razpravljati, saj tega poročila niso dobili. Zaradi domnevno neupravičene porabe razvojnih sredstev je Filli sicer predlagal razrešitev direktorja Televizije Slovenija Janeza Lombergarja, vendar programski svet razrešitve na svoji seji v ponedeljek ni izglasoval image.

Deli s prijatelji