PREOBRAT

Rtv-prispevek se očitno ne bo zvišal

Objavljeno 21. maj 2013 15.36 | Posodobljeno 21. maj 2013 15.36 | Piše: STA, A. L.

Prispevek bo višji, »ko bodo stvari na RTVS urejene tako, kot je treba, in ko bo tudi program boljši od sedanjega«.

Kdo bo na čelu RTVS?

LJUBLJANA – Člani odbora državnega zbora za finance in monetarno politiko so na današnji obravnavi sprememb zakona o izvrševanju proračunov za letos in prihodnje leto z devetimi glasovi za in osmimi proti sprejeli dopolnilo poslanske skupine SDS proti dvigu rtv-prispevka. Tako, kot kaže, želja sindikatov in RTV Slovenija ne bo uresničena.

Rezerve so

Poslanec SDS Andrej Vizjak je na odboru med drugim opozoril na anonimko glede razsipnega delovanja nekaterih odgovornih urednikov na Radiotelevizije Slovenija (RTVS). Po njegovi oceni je tako »v tej hiši« še kar nekaj rezerv. Vizjak bi zato želel poročilo, kako RTVS izvaja potrebne popravljalne ukrepe in ugotovitve zunanjih revizij. Prav tako je dejal, da je generalni direktor RTVS Marko Filli na seji komisije za nadzor javnih financ, ko je obravnavala revizijsko poročilo o njihovem poslovanju, dejal, da ne potrebujejo zvišanja rtv-prispevka, le znižanja si ne želijo.

Ko bodo stvari urejene tako, kot je treba ...

Tudi Marko Pavlišič iz DL se je strinjal, da bi dvig rtv-prispevka preložili na čas, ko bo zavod dobil pozitivno mnenje računskega sodišča oziroma bodo sprejeli popravljalne ukrepe, ki bodo računsko sodišče zadovoljili. Marija Plevčak iz Desusa se je prav tako izrekla proti dvigu rtv-prispevka. Ob tem je dejala, da dvig sicer ni problem, »ampak ko bodo stvari na RTVS urejene tako, kot je treba, in ko bo tudi program boljši od sedanjega«.

Sredstva potrebujejo

Mateja Vraničar z ministrstva za finance je člane odbora opozorila, da je bil dvig rtv-prispevka na raven pred lanskim znižanjem sestavni del dogovora, ki ga je vlada podpisala s sindikati javnega sektorja. Argument sindikalne strani je namreč bil, da letošnje znižanje naročnine pomeni malo za posameznega zavezanca, v celoti pa gre za znatna sredstva, za katera tudi zaposleni na RTVS ugotavljajo, da jih potrebujejo za normalno izvajanje javnega programa. 

O rtv-prispevku se sindikati ne morejo pogajati

Poslanka SDS Romana Tomc se je ob tem vprašala, ali poslanci sploh še odločajo o spremembah zakona ali je pa vse vnaprej odločeno zaradi dogovora s sindikati. Vizjak pa je dodal, da dvig rtv-prispevka ni v pristojnosti sindikatov. Ti se namreč lahko pogajajo o plačah, ne pa o virih zanje, je ocenil in dodal, da so vir za plače lahko tudi oglasi. Vraničarjeva pa je pojasnila, da se je vlada zavezala, da bo predlagala spremembo rtv-prispevka v stavkovnem sporazumu, šlo pa je za skupno zahtevo Sindikata kulturnih in umetniških ustvarjalcev RTV, Sindikata delavcev radiodifuzije Slovenije in Sindikata novinarjev Slovenije. Prva dva sta sicer dogovor z vlado v ponedeljek podpisala, medtem ko Sindikat novinarjev Slovenije k podpisu ni pristopil.

Vlada je v skladu z dogovorom v četrtek pri potrditvah sprememb zakona o izvrševanju proračunov za leti 2013 in 2014 predlagala tudi dvig rtv-prispevka nazaj na lansko raven, torej na 12,75 evra s sedanjih 12,11.

Deli s prijatelji