NA KOŽO

RTV-naročnina kot glavarina

Objavljeno 13. september 2017 00.35 | Posodobljeno 13. september 2017 00.36 | Piše: Darinka Pavlič Kamien
Ključne besede: komentar

Ko bom kupila časopis, bom zamolčala, da ga pri nas bereva dva.

Darinka Pavlič Kamien.

Bolj ko se vlada pred volitvami trka po prsih, da nam gre dobro, in skozi medije razkazuje te in one statistične številke, grafe, pite, stolpce, ki govorijo o naši nadvse uspešni nacionalni gospodarski rasti, bolj postaja požrešna in vse več zahteva od nas, državljanov. Dviguje cene pogonskih goriv in se ni pripravljena odreči niti centu trošarin, četudi beleži bogate prilive v proračun. Spreminja zakon o obdavčenju normirancev, ki je v veljavi le dobra tri leta, in ga načrtuje nadomestiti z bolj zapletenim in za podjetnike manj ugodnim. Zdaj nas je presenetilo še razmišljanje ministra za kulturo, ki snuje nov predlog zakona o RTV, kar vključuje tudi plačevanje RTV-naročnine.

Kakršna koli debata o prispevku za RTV vedno dvigne prah v naši domovini. Večina se požvižga na javni zavod in njegovo vlogo, na javnem zavodu pa tudi delujejo tako, kot da jim je vseeno, ali jih gledamo ali ne. Pomembno je, da se vsak mesec od vsakega slovenskega gospodinjstva na njihov TRR naloži 12,75 evra. V osnutku zakona razmišljajo, da naj bi državljani plačevali naročnino za nacionalno RTV po polnoletni glavi v družini. Neke vrste glavarino. Torej, tudi gimnazijci, brez lastnih prihodkov in brez služb, naj bi bili po tem predlogu dolžni plačevati naročnino. Pa naši starši ali stari starši, za katere na primer skrbimo, saj zanje nimamo denarja, da bi šli v spodoben dom za ostarele, kjer bi bili lahko deležni profesionalne oskrbe, televizije pa zaradi svojega stanja že nekaj časa ne gledajo.

Ko bom kupila časopis, bom zamolčala, da ga pri nas bereva dva.

Pa to še ni vse. Več ko zaslužite, več prispevka boste plačali RTV, v povprečju bo za slovensko družino to naneslo okoli 180 evrov na leto, do zdaj pa smo plačevali 153. Kako bodo tistim, ki bodo zaradi višjih prihodkov plačevali nacionalni RTV več, omogočili gledanje tudi boljšega programa, ni jasno.

Pa niti to še ni vse. Po predlogu, ki je v nastajanju, naj bi naročnino plačevala tudi podjetja in espeji. Če imate torej podjetje na domačem naslovu, vas bo doletela izjemno domiselna prijaznost države. Za isti RTV-program v isti dnevni sobi in z enega samega TV-sprejemnika boste plačevali dvojni prispevek.
Trdno verjamem, da se to ne bo zgodilo in da gre pri vsem tem za nedolžno in nespretno bombico, ki je le še ena od izjemno neživljenjskih, neprimernih ... – oprostite, ne morem se več kulturno in vljudno zadrževati – gre preprosto za še eno naravnost butastih pobud te vlade.


Ko si bom naslednjič kupila svoj dnevni časopis, bom prodajalki namenoma zamolčala, da ga pri nas bereva dva. Čisto lahko bi se zgodilo, da bi morala za en izvod plačati dvojno ceno – glavarino.

 

Deli s prijatelji